Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
19. 8. 2012,
22.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlatko Zahović Zdravko Mamić Darko Milanič Sammir Marcos Tavares

Nedelja, 19. 8. 2012, 22.42

7 let, 12 mesecev

Maribor in Dinamo podobna, pa tako različna

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zagrebški Dinamo in Maribor, ki se bosta pomerila za preboj v ligo prvakov, imata veliko skupnega, pa tudi marsikaj različnega.

Vladarja domačega prostora

Najprej k podatkom, ki so obema kluboma skupni. Prvi je zagotovo ta, da vrsto let kraljujeta v domačem nogometnem prostoru. Sta najbolj trofejna kluba v Sloveniji in na Hrvaškem. Dinamo je lani osvojil sedmi zaporedni naslov hrvaškega prvaka, že 14. v klubski zgodovini. Ob tem se lahko pohvali tudi z 12 pokalnimi naslovi. Prevlada Maribora v slovenskem nogometnem prostoru ni tako očitna, pa vseeno. Lani je osvojil drugi zapored naslov in tretjega v zadnjih štirih letih, skupno desetega. Ob tem se lahko pohvali še s sedmimi pokalnimi lovorikami.

Reprezentantov ne manjka

Oba kluba imata tudi nekaj reprezentantov, čeprav je res, da tisti, ki so pri Mariboru v zadnjem času dobivali reprezentančne vpoklice, v izbrani vrsti ne igrajo vidne vloge. Jasmin Handanović in Aleš Mertelj sta se znašla na zadnjem seznamu Slaviše Stojanovića, pred tem sta bila v izbrani vrsti tudi Aleš Mejač in Aleksander Rajčević. Agim Ibraimi je že nekaj časa makedonski reprezentant. Pri Dinamu je sta po novem reprezentanta Milan Badelj in mladi Mateo Kovačić, že pri Slavenu Biliću sta bil reprezentanci priključena Ivan Kelava in Šime Vrsaljko, na evropskem prvenstvu je igral Domagoj Vida, Josip Šimunić pa je tako ali tako že vrsto let v izbrani vrsti in celo lovi rekord po številu nastopov za Hrvaško. Čeprav je res, da ga ob debiju novega selektorja Igorja Štimca ni bilo zraven. Pozabiti ne smemo niti na Jerka Leka in Nikolo Pokrivača, ki sta za Hrvaško igrala pred časom, reprezentant Črne gore je Fatos Bequiraj, za Bosno in Hercegovino pa nastopa Mehmed Alispahić. Oba kluba se lahko pohvalita tudi s kopico mladih reprezentantov.

Maribor ima Zahovića, Dinamo Mamića

Še kakšna podobnost? Seveda. Zlatko Zahović in Zdravko Mamić. Nihče izmed njiju ni predsednik kluba, a oba vlečeta glavne poteze Maribora oziroma Dinama. Zahović, športni direktor Maribora, je leta 2007, ko je prišel v klub, začel vzpon vijoličastih. Ko je prišel, je bil klub v zelo slabem stanju, zdaj je povsem drugače. Že nekaj let zapored v Evropi dostojno zastopa Slovenijo, lani se je prebil v skupinski del lige Europa, letos je na pragu lige prvakov. Mamić, izvršni direktor, je mož, ki vleče vse niti pri Zagrebčanih. Mnogi so prepričani, da je tudi najbolj vpliven človek hrvaškega nogometa sploh. V klubu je uradno od leta 2003, čeprav je bil z njim povezan že pred tem. Kupuje, prodaja, odloča o vsem. Avtor številnih senzacionalnih prestopov najboljših nogometašev v evropske velikane. Vrednih tudi več deset milijonov. Mnogi so prepričani, da je najbolj sposoben nogometni trgovec v tem predelu Evrope.

Enega obožujejo, drugega sovražijo

Pa razlike? No, prva se dotika prav zgoraj omenjenih možakarjev. Čeprav sta oba nemalokrat tudi prostaška, sta brez dlake na jeziku, v javnosti pogostokrat dvigujeta prah z izjavami in početjem, je razlika med njima ogromna. Medtem ko za Zahovićem stojijo navijači, saj je v njihovih očeh on tisti, ki je Maribor pripeljal na vrh, Mamića, vsaj tisti najbolj vročekrvni, sovražijo. Prav on je tisti, s katerim so v sporu že vrsto let in zaradi katerih tribune samevajo. Pa tudi izgredi navijačev, ki so v zadnjem času na tekmah Dinama že skorajda stalnica, so izraz nezadovoljstva s klubskim vodstvom. Mamić pa je Dinamo v enem.

Dinamo nočna mora za trenerje, Maribor raj

Zelo se Dinamo in Maribor razlikujeta tudi glede trenerja. Niti ne zaradi taktičnih zamisli Darka Milaniča in Anteja Čačića, pač pa predvsem zaradi časa, ki sta ga trenerja prebila na klopi zdajšnjih klubov. Milanič je v Ljudskem vrtu že štiri leta in pol. Čačić je pri Dinamu od konca minulega leta, pa je vprašanje, koliko dolgo še bo. V 27 tekmah, ki jih je vodil, ni izgubil niti enkrat, a je bil že nekajkrat zelo blizu tega, da dobi odpoved. Če ne bo izločil Maribora, je jasno, da v Zagrebu zanj ne bo več prihodnosti. Takšna je pač politika v Dinamu, zato ne čudi, da je v zadnjih štirih letih kar desetkrat zamenjal trenerja. Pa čeprav je v tem času redno igral v skupinskem delu lige Europa, lani pa nastopal tudi v ligi prvakov.

Maribor sanja milijone Dinama

Velika razlika je tudi v vrednosti kadra. Dinamov je vreden več kot 45 milijonov evrov, igralci Maribora pa nekaj čez deset. Najbolj vreden nogometaš Zagrebčanov je mladi Šime Vrsaljko, njegova tržna vrednost je dobrih pet milijonov. Podobno velja tudi za Brazilca s hrvaškim potnim listom Sammirjem. Čeprav je jasno, da bosta, če bosta odšla, prestopila za še nekoliko višje vsote. Denar, ki smo ga omenili, je za Mamića pač drobiž. Pri Mariboru noben nogometaš na trgu ni, vsaj trenutno, vreden več kot milijon evrov. Kdo so najdražji, ni težko ugotoviti. Ibraimi, Robert Berić, Dejan Mezga, Aleš Mertelj in tudi Marcos Tavares. Res je, tudi ob prodaji naštetih bi v primeru prodaje v mariborsko blagajno kapnil kakšen milijon ali pa dva. Več verjetno ne. Ko prodaja Mamić, kupec plača tudi krepko čez deset milijonov (Luka Modrić, Eduardo da Silva, Verdan Čorluka …), ko posel sklene Zahović, je prestop vreden milijon, največ dva (Josip Iličić, Etien Velikonja, Armin Bačinović …). Takšno je pač razmerje na nogometni tržnici. Če se Mariboru uspe prebiti v ligo prvakov, bodo tudi prestopi iz Maribora zagotovo mnogo višji.

Ne spreglejte