Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
23. 10. 2015,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor večni derbi Franci Matoz Milan Mandarić

Petek, 23. 10. 2015, 13.28

8 let

Mandarić tolaži navijače Olimpije: Še bodo derbiji, polni pozitivne evforije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik Olimpije Milan Mandarić je razočaran, ker v soboto ne bo večnega derbij: "Zgodila se je višja sila, a razumemo odločitev in jo podpiramo.'' Upa, da se bodo navijači vrnili na tribune.

Dvoboj med Olimpijo in Mariborom bi lahko v soboto napolnil tribune štadiona v Stožicah, a ga zaradi nezadostnega števila policistov, potrebnih za opravljanje varnostnih nalog na srečanju, ocenjenem z najvišjo stopnjo tveganja, ni mogoče izpeljati. Tako je odločila upravna enota Ljubljana in prepovedala izvedbo tekme, na kateri bi se vodilni nogometaši v zeleno-belih dresih udarili z večnimi tekmeci iz mesta ob Dravi.

"Zelo smo razočarani, a istočasno tudi razumemo odločitev. Zgodila se je višja sila. Moramo razumeti, da Slovenija čuti posledice težav, ki se dogajajo po svetu. To je močnejše od vsega. Pri sebi vseeno ne morem skriti razočaranja, saj v dolgoletni karieri, odkar opravljam vlogo klubskega predsednika, nisem naletel na kaj podobnega. Še enkrat pa ponavljam, da odločitev razumemo in jo podpiramo," je zaupal Milan Mandarić, ki je poleti na predsedniškem mestu nasledil Izeta Rastoderja in v kratkem času omogočil Olimpiji skok na vodilno mesto.

Najbolj mu je žal navijačev

Želel je, da bi Olimpija v soboto pokazala jasne znake in obrise vrnitve velike Olimpije. Tega ne bo dočakal, zato je zelo razočaran. "Tribune bi bile polne, ljubezen navijačev do kluba bi prišla do izraza. Žal tega v soboto ne bomo izkusili, bo pa seveda v prihodnosti še veliko takšnih tekem. Še bodo derbiji, polni pozitivne evforije," je predsednik Olimpije skušal potolažiti navijače.

"Najbolj mi je žal navijačev, ki so izkazali veliko željo, zdaj pa bodo morali spremeniti načrte. Upam, da se bodo vrnili na tribune. Odločitev bodo verjetno razumeli, saj je to v interesu države. To moramo spoštovati," poudarja bogati ameriški podjetnik s srbskimi koreninami.

Ko je poleti prevzel Olimpijo, si je zadal za cilj, da mestu vrne veliko Olimpijo. "Želel sem, da bi skupaj uživali v dobrem nogometu in pravem klubu. Škoda, da ne bo derbija, saj so trener Pušnik in njegova ekipa marljivo delali pred tekmo, razočarani pa so verjetno tudi igralci. V zadnjih dneh so bolj kot o drugi ekipi razmišljali o derbiju, v kar ste se verjetno prepričali tudi sami," se je nasmehnil. Meril je na sredino prvo četrtfinalno pokalno tekmo, na kateri je Olimpija v Stožicah le remizirala s Celjani (2:2). Da je o derbiju razmišljal tudi Maribor, nakazuje nepričakovan poraz vijolic na gostovanju v Velenju (0:1).

Olimpijo je na ustni obravnavi, ki se je v četrtek zavlekla na upravni enoti Ljubljana in trajala več kot tri ure, zastopal odvetnik Franci Matoz. Na obravnavi se je izkazalo, da policija glede na objektivne okoliščine in razmere v državi ne more zagotoviti ustreznega števila policistov (143 pripadnikov posebne policijske enote), potrebnega za izpeljavo prireditve.

"Policija je v svojem varnostnem načrtu ocenila, da bi glede na pričakovano število obiskovalcev nogometne tekme za varovanje prireditve potrebovala vsaj 140 policistov," je predstavil varnostni načrt policije.

Odločba o prepovedi je bila izdana ob 17.30

Ker je prireditelj predvidel, da bo štadion skoraj poln in da se bo zbralo 13 tisoč ljudi, od tega več kot dva tisoč navijačev (skupini Green Dragons in Viole), je predlagal, da se termin tekme prestavi. Olimpija na predlog ni pristala, ampak povečala število varnostnikov na 300. Pripravljena je bila opraviti dodatne ukrepe, ki pa niso prepričali sogovornikov, tako da je bila v četrtek ob 17.30 izdana odločba o prepovedi sobotne tekme.

Tako se je odločil zaradi pomislekov policije o tem, da bi se lahko pojavile kršitve javnega reda in da redarji ter varnostna služba, ki jo je Olimpija organizirala, ne bi mogli zadovoljiti javnega reda tako zunaj objekta kot tudi na njem. "Odločba je skladna z zakonom, policija to možnost ima," je dejal Matoz.

Ne spreglejte