Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2018,
16.22

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Manchester United letalska nesreča

Torek, 6. 2. 2018, 16.22

6 let, 2 meseca

Manchester žaluje: 60. obletnica ene najhujših letalskih tragedij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Manchester United | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ravno danes mineva 60 let od letalske nesreče, v kateri je 6. februarja 1958 na letališču v Münchnu življenja med drugimi izgubilo osem igralcev Manchester Uniteda, trener in dva funkcionarja. Letalo z nogometaši tedaj ene najboljših ekip v Evropi se je vračalo iz Beograda, kjer je bila na sporedu tekma evropskega pokala. Umrlo je 23 od 44 potnikov.

Nesreča je končala obdobje mitske zasedbe 'Busby Boys', kot so tedaj imenovali izbrance trenerja Matta Busbyja, ki je preživel ognjene zublje in kasneje oblikoval novo zasedbo Uniteda, ki je 1968 postala evropski prvak. Nesrečo je kot 20-letni fant preživel tudi Bobby Charlton, ki je nato postal eden najboljših angleških nogometašev vseh časov.

United je v četrtfinalu evropskega pokala premagal Crveno zvezdo in letalo je ob povratku v Manchester moralo zaradi točenja dodatnega goriva pristati v mrzlem in zasneženem Münchnu. Dvakrat je potem posadki spodletelo prižgati motorje, odločili so se še za tretji poskus. Letalo je pospeševalo prepočasi, pilot je na neočiščeni vzletni stezi izgubil nadzor. Letalo je prebilo varnostno ograjo in se zaletelo v eno od stavb.

Poleg omenjenih članov ekipe so v nesreči umrli še športni novinarji, kopilot, navijač in predstavnik potovalne agencije. V njihov spomin zdaj na Old Traffordu sveti večna luč. Med 21 preživelimi so bili poleg trenerja Busbyja tudi trije novinarji in fotograf, poročevalec časnika News Chronicle Frank Taylor, je kasneje postal peti predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS).

Mesto Manchester se vsako leto 6. februarja spomni omenjene tragedije s komemoracijo, tako je bilo tudi letos ob 60. obletnici nesreče. Tudi v Münchnu na tragedijo spominja posebno obeležje na Manchesterplatzu.

Žrtvam nesreče so se poklonili tudi drugi klubi:

Ne spreglejte