Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 5. 2021,
7.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

Kyle Walker Riyad Mahrez Ruben Dias PSG UEFA liga prvakov Manchester City Josep Guardiola

Sreda, 5. 5. 2021, 7.45

1 leto

Odzivi iz tabora Manchester Cityja

Guardiola: Če mislite, da gre pri Cityju le za denar, se motite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92
Josep Guardiola | Josep Guardiola je kot trener Manchester Cityja poskrbel za novi angleški rekord, sedem zaporednih zmag v ligi prvakov. | Foto Reuters

Josep Guardiola je kot trener Manchester Cityja poskrbel za novi angleški rekord, sedem zaporednih zmag v ligi prvakov.

Foto: Reuters

"Mojih pet let pri Manchester Cityju je končno dobilo smisel," si je oddahnil Josep Guardiola. Odkar je zapustil Barcelono, ki jo je popeljal do dveh evropskih naslovov, se je znašel pod posebnim drobnogledom. Z Bayernom ni mogel ponoviti evropskega podviga, sprva mu ni in ni šlo niti s Cityjem. Zdaj, ko je izločil PSG in se prvič po desetih letih prebil v finale, je vse drugače. Zdaj bi lahko njegovi kritiki obrnili ploščo.

Chelsea Navijači Real
Sportal Chelsea nadigral Real, novi evropski prvak bo "Anglež"

Pa mu je le uspelo. Manchester City, ki se je z letom 2008 preselil v svet bogatih arabskih skušnjav in začel nakupovati in novačiti (naj)dražje nogometaše na svetu, se je končno uvrstil v veliki finale lige prvakov. Čeprav je za okrepitve v zadnjem desetletju porabil krepko nad milijardo evrov, Josep Guardiola pa s Cityjem v Evropi v izločilnem delu lige prvakov bolj ali manj doživljal boleče izpade, je Katalonec prenesel vse očitke. V tej sezoni se mu obeta ogromno. Po ligaškem pokalu bi lahko v soboto, če bo premagal Chelsea, že postal angleški prvak, od prvega evropskega naslova pa je oddaljen le še korak. Le še finalno stopničko, ki jo bo poskušal prestopiti 29. maja v Istanbulu, ne ve le še tega, kdo bo stal na drugi strani. Chelsea ali Real Madrid.

"Mojih pet let pri Manchester Cityju je končno dobilo smisel. To je izjemno," je ponosen na izbrance in še številne druge klubske delavce. "Rad bi se zahvalil lastniku in predsedniku iz Abu Dabija ter vsem zaposlenim v klubu. Pri tem klubu gre predvsem za ljudi, ki delajo v zakulisju. Ne gre toliko za denar. Kdor meni tako, se moti," sporoča prvi trener, ki je klub z Etihada popeljal do evropskega finala.

Manchester City PSG
Sportal Parižani zgroženi nad grdimi besedami sodnika, namenjenimi Argentincu

Ko je Terryju spodrsnilo v Moskvi ...

Mladi Anglež Phil Foden velja za enega najboljših igralcev Cityja. | Foto: Reuters Mladi Anglež Phil Foden velja za enega najboljših igralcev Cityja. Foto: Reuters "To je neverjetna, velika zmaga. Izločili smo ekipo, ki je pred tem izločila Barcelono in Bayern. V prvem polčasu smo zelo trpeli, saj nismo mogli pritisniti tekmeca, v drugem pa smo bili boljši," ga je razveselila še druga zmaga nad PSG v slabem tednu.

Opozarja, kako zahtevno tekmovanje je liga prvakov in kako v njej pogosto odločajo malenkosti. PSG je na primer na povratni polfinalni tekmi v 16. minuti zatresel prečko, v Parizu pa na srečen način dosegel prvi zadetek. Guardiola se je vprašal, kaj vse bi se lahko zgodilo, če bi kapetan gostov Marquinhos takrat izenačil na 1:1. Katalonec je prepričan, da je dogajanje v ligi prvakov povezano s srečo, podrobnostmi, ki usodno vplivajo na razplet. Kot da je vse zapisano v zvezdah.

"Manchester United je postal prvak leta 2008, potem ko je Johnu Terryju spodrsnilo med izvajanjem 11-metrovke. United je leta 1999 v Barceloni zmagal v izdihljajih. Tako kot je Real preprečil Atleticu osvojitev naslova v 93. minuti. To tekmovanje je zelo zahtevno. V tej sezoni smo dobili 11 tekem, remizirali smo le s Portom. Zdaj imamo na voljo tri tedne, da se dobro pripravimo na finale, zato moramo že v soboto postati angleški prvaki," si želi čim prej zagotoviti največjo angleško lovoriko, po kateri bi lahko spočil najboljše igralce in jih skrbno pripravljal na sklepno dejanje lige prvakov.

V polfinalu je Guardiola s Cityjem izločil PSG, ki ga vodi njegov dober znanec Mauricio Pochettino. Argentinca je premagal že 12. v karieri. | Foto: Reuters V polfinalu je Guardiola s Cityjem izločil PSG, ki ga vodi njegov dober znanec Mauricio Pochettino. Argentinca je premagal že 12. v karieri. Foto: Reuters

Že zdaj je poskrbel za klubski rekord Cityja v Evropi. V ligi prvakov igra že deseto sezono zapored, pred tem je za najboljši dosežek veljal polfinale iz sezone 2015/16, ko ga je vodil Manuel Pellegrini. Nato je Čilenca nasledil Guardiola. Niso izostale številne domače lovorike, v Evropi pa so sledila razočaranja. V tej sezoni jih ni bilo. City je nepremagljiv, zdaj je v polfinalu padel še PSG.

Ko blokira strel, se počuti, kot da bi dal gol

Na povratni tekmi Parižani niti enkrat niso premagali Edersona, kar je dosežek posebne vrednosti, zlasti če je dosežen na tako pomembni tekmi, kot je bila ta, na kateri Parižani nujno potrebovali vsaj dva zadetka. "Imamo dobro uravnoteženo moštvo. Dobro se branimo kot ekipa, na drugi strani pa smo zelo nevarni v protinapadih," sporoča Portugalec Ruben Dias. Lani je prišel iz Benfice, proti PSG pa je bil razglašen za najboljšega igralca tekme.

Odlične ocene si je prislužil tudi Kyle Walker, ki je znova opozarjal nase s številnimi blokiranimi streli. "Nogomet je ekipni šport. Vsi proslavljamo zadetke. Za nas branilce pa je največji uspeh, če zadržiš mrežo nedotaknjeno. V tej sezoni počnemo to odlično. Če blokiram strel, se počutim, kot da bi sam dosegel zadetek," je Anglež presrečen, da se je City prebil v finale. "O tem sem sanjal še kot deček iz Sheffielda," je povedal za BT Sport.

City se je osredotočil na protinapade, v katerih ga je odlikovala izjemna učinkovitost. Dvakratni strelec Riyad Mahrez se je vedno znašel na pravem mestu. "Nismo načrtovali, da bomo najbolj nevarni iz protinapadov, a nas je PSG moral napasti, zato smo zaigrali nekoliko bližje svojim vratom in bili odlični v protinapadih. Tako sem tudi dosegel oba zadetka. V drugem polčasu smo bili boljši, po izključitvi Di Marie pa nam je bilo še lažje," je povedal alžirski junak večera, rojen v Parizu.

Pred leti je pomagal Leicester Cityju do nepozabnega naslova angleškega prvaka, zdaj piše zgodovino s Cityjem. Danes bo izvedel ime tekmeca v finalu. Bo to Chelsea, s katerim se bo udaril za točke že v soboto, ali Real Madrid? 

Ne spreglejte