Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Michel Platini UEFA Manchester City PSG

Četrtek, 24. 4. 2014, 14.11

8 let

Manchester City in PSG v težavah? Platini napovedal kazni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometni klubi, ki se ne držijo finančnih pravil Evropske nogometne zveze, bodo kaznovani, je napovedal predsednik krovne nogometne zveze stare celine Michel Platini.

Dodal je, da ne bodo gledali na poreklo in velikost klubov – če bodo ugotovili nepravilnosti, bodo kazni doletele tudi nogometne velikane. Po nekaterih poročilih naj bi bila med klubi, ki jim Uefa namenja posebno pozornost pri pregledu financ, tudi Manchester City in Paris St. Germain.

"Mislim, da bodo kazni doletele tudi velike klube. To stvar bomo pripeljali do konca," je v pogovoru za časnik Parisien dejal Platini. "Prve odločitve lahko pričakujemo konec maja. A če čakate na solze in kri, boste razočarani," je nato vendarle umiril strasti prvi mož Uefe in napovedal, da izključitve iz evropskih tekmovanj ne bodo uporabili kot kazen.

Pod drobnogledom tudi PSG

V francoskem časniku se je nato Platini najbolj razgovoril prav o domačem klubu PSG, ki ga lastniško nadzira investicijska družba iz Katarja, vanj je prek katarskega urada za turizem vložila več kot 200 milijonov evrov, kar je polovica klubskega proračuna pretekle sezone. Platini je na vprašanje, ali Uefa preiskuje ta del zgodbe pariškega kluba, odgovoril, da je "pogodba nadvse inovativna. "To je najmanj, kar lahko rečem," je dejal in dodal: "Vprašanje pa je, ali PSG spoštuje pravila finančnega fair-playa. Nisem prepričan, sploh nisem prepričan. Finančni model tega kluba je zelo nenavaden."

Uefa v svojih pravilih finančnega fair-playa predvideva, da noben klub ne sme imeti izgube, ki bi za sezoni 2011/12 in 2012/13 presegla 45 milijonov evrov, edina izjema so vložki v infrastrukturo. Manchester City pa je lani prijavil izgubo kar 180 milijonov evrov za obdobje med letoma 2011 in 2013.

Platini je sicer prepričan, da njihova finančna politika, po katerih naj bi vsi klubi poslovali samo v okviru svojih zmožnosti, že daje prve sadove. Skupno izgubo evropskih klubov so tako letos zmanjšali na milijardo evrov, v prejšnji sezoni pa je znašala 1,7 milijarde.

Ne spreglejte