Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
6. 8. 2015,
21.15

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Robert Berić Rapid Dunaj Manchester United Nyon Astana Branko Ilić Partizan Gregor Balažic

Četrtek, 6. 8. 2015, 21.15

5 let, 3 mesece

Man Utd za ligo prvakov z Belgijci, Berićev Rapid proti Šahtarju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Nyonu so bili izžrebani pari play-offa kvalifikacij za ligo prvakov. Berićev Rapid se bo pomeril z ukrajinskim velikanom, Balažicev Partizan z beloruskim prvakom, Ilićeva Astana pa z Apoelom.

Finale lige prvakov bo 28. maja 2016 v Milanu, na širšem seznamu pa med kandidati za evropski naslov omenjajo tudi Manchester United, ki se pod vodstvom Louisa van Gaala po enoletnem premoru vrača na evropsko sceno. Navijači trikratnih evropskih prvakov so težko doživljali leto prisilnega izostanka, zato bi bilo razočaranje ob morebitnem neuspehu v kvalifikacijah še toliko večje, saj jih igranje v ligi Europa ne bi zadovoljilo. Rdeči vragi, ki so prejšnjo sezono v Angliji končali na četrtem mestu, se bodo v play-offu za ligo prvakov pomerili z belgijskim podprvakom Club Brugge.

Poslastici play-offa bosta zagotovo obračuna med Valencio in Monacom. Če bi netopirji napredovali v skupinski del, bi Španija postala prva država s petimi udeleženci v ligi prvakov, saj si je nastop zaradi naslov najboljšega v evropski ligi neposredno zagotovila Sevilla. Monaco je v izvrstni formi. V kvalifikacijah se je znesla nad švicarskim podprvakom iz Berna, v prejšnji sezoni pa se je v ligi prvakov prebila med osem najboljših. Drugi spektakel bosta tekmi med rimskim Laziem in nemškim Bayerjem iz Leverkusna. Eden izmed "velikih" se bo moral posloviti od lige prvakov in zadovoljiti s tolažilno nagrado, nastopom v skupinskem delu lige Europa.

Dunajski Rapid Roberta Berića, ki je pred žrebom potihoma navijal za Manchester United, bo po Ajaxu skušal presenetiti še Šahtar. Ukrajinci zaradi vojnih razmer domačih tekem ne smejo igrati v Donecku, kar pa jih ni zmotilo, da so v tretjem krogu kvalifikacij z lahkoto izločili bogati Fenerbahče.

Zgodovinska priložnost za Albanijo in Kazahstan

V plesu kroglic sta sodelovala dva dozdajšnja evropska prvaka. Manchester United je bil najboljši trikrat (1968, 1999, 2008), Celtic pa enkrat (1967). Velikan iz Glasgowa, ki ga je lani v play-offu izločil Maribor, kot prvak Škotske sodeluje v skupini prvakov. Vsi klubi, ki so v kvalifikacijah prišli tako daleč, so že zaslužili 5,4 milijona evrov, kar je izredna novica zlasti za predstavnike manj bogatih držav. Celtic se bo za vstop med 32 "izbranih" pomeril proti švedskemu prvaku.

Astana Branka Ilića, ki je presenetila Maribor v drugem krogu kvalifikacij, nato pa po srhljivem koncu srečno izločila finski HJK Helsinki, vztraja v igri za veliko nagrado. V odločilnem krogu kvalifikacij se bo pomerila s ciprskim prvakom Apoelom, tako da se bo Ljubljančan pomeril s klubom, katerega moč je pred leti izkušal v dresu Anorthosisa. Občasni slovenski reprezentant Gregor Blažic se bo z beograjskim Partizanom pomeril proti najboljši beloruski ekipi BATE Borisov, ki v zadnjih sezonah skoraj redno nastopa med evropsko elito.

Sporting iz Lizbone, katerega član je Ažbe Jug, se bo srečal z moskovskim CSKA.

V dozdajšnjem delu kvalifikacij se je pripetilo nekaj presenečenj. V igri še vedno vztraja albanski prvak Skenderbeu, ki si je tako že zagotovil evropsko jesen, kar je ogromna senzacija. Albanija in Kazahstan še nista okusila igranja v ligi prvakov, tako da bi lahko leto 2015 postreglo z zgodovinskim dejanjem. Albanski prvak se bo v play-offu pomeril s hrvaškim prvakom Dinamom.

Ne spreglejte