Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
25. 2. 2017,
22.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

4

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Sobota, 25. 2. 2017, 22.40

6 let, 7 mesecev

Poročilo s tekme Maribor : Olimpija

Mali mojster Zahović raztreščil Olimpijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

4

Derbi Maribor Olimpija | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nogometaši Maribora so v prvi tekmi drugega dela Prve lige Telekom Slovenije v nabito polnem Ljudskem vrtu v večnem derbiju z golom Luke Zahovića na začetku drugega polčasa z 1:0 premagali Olimpijo. Zdaj imajo na vrhu lestvice tri točke prednosti.

Prva Liga Telekom Slovenije, 22. krog

Težko pričakovan derbi se je začel z nekajminutno zamudo, okoli 12 tisoč glasnih navijačev je komaj dočakalo prvi žvižg najboljšega slovenskega sodnika Damirja Skomine.

V prvem polčasu se je bolj kot na dogajalo ob igrišču. Mariborski navijači so z dimnimi bombami kar dvakrat poskrbeli za prekinitev. Skomina je sredi prvega polčasa celo zagrozil, da bo ob naslednji taki priložnosti igralce poslal v garderobo.

Najbolj priljubljen med navijači Maribora je postal Ljubljančan

Tik pred začetkom tekme je bilo v Ljudskem vrtu svečano. Pri Mariboru so podelili nagrado Vijolč'ni bojevnik za najbolj priljubljenega mariborskega nogometaša v lanskem letu. Po petih letih vladavine kapetana Marcosa Tavaresa je priznanje navijačev prejel Ljubljančan Jasmin Handanović.

Zmago Maribora nad Olimpijo z 1:0 si je v živo v razprodanem Ljudskem vrtu ogledalo 12 tisoč ljubiteljev nogometa. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zmago Maribora nad Olimpijo z 1:0 si je v živo v razprodanem Ljudskem vrtu ogledalo 12 tisoč ljubiteljev nogometa. Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija bila v zaključku prvega polčasa nevarnejša ...

Kaj se je dogajalo na zelenici? Bolj malo. Olimpija je bila nekoliko boljša, a pravih priložnosti ni bilo. Šele v 35. minuti tekme smo dočakali sploh prvi strel na gol. Kingsley Boateng je z desne poslal žogo v sredino, tam jo je do Leona Benka podal Nathan Oduwa, Hrvat je streljal, a Marko Šuler je njegov strel blokiral. Žoga je prišla še do drugega Hrvata v vrstah Ljubljančanov Danijela Miškića, a njegov strel je bil za Jasmina Handanovića lahek zalogaj.

Olimpija je bila nevarna še v zadnji minuti prvega polčasa, ko je od daleč streljal Alexandru Cretu, a se je Handanović izkazal z izjemno obrambo. Maribor? Le iznajdljiva akcija mladega Luke Zahovića v 40. minuti, ko je najboljšemu strelcu tik pred zdajci gol z zelo dobrim posredovanjem preprečil Dino Štiglec.

... nato je prišel na vrsto trenutek Luke Zahovića

Trenerja Luka Elsner in Darko Milanič sta dajala nasvete igralcem, na koncu pa se je veselil Milanič. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trenerja Luka Elsner in Darko Milanič sta dajala nasvete igralcem, na koncu pa se je veselil Milanič. Foto: Grega Valančič/Sportida Gledalci s prikazanim v prvih 45 minutah niso mogli biti najbolj zadovoljni. S trenerjema obeh ekip je bilo verjetno malo drugače, a jasno je bilo, da bo v drugem polčasu igra verjetno malo bolj povezana in predvsem zanimiva.

Tako je tudi bilo. Maribor je drugi polčas igral zelo dobro, kar se je vijoličastim obrestovalo že v 51. minuti, ko je Zahović po napaki Cretuja prišel do žoge v kazenskem prostoru Olimpije in v slogu največjih mojstrov nogometne žoge prišel do strela ter hladnokrvno zadel. Z enajstim golom v tej prvenstveni sezoni je poskrbel za delirij na tribunah. Ljudski vrt je slavil.

Po golu je Maribor začel prevladovati na igrišču in si že deset minut pozneje priigral novo lepo priložnost. V 61. minuti je v kazenskem prostoru do strela prišel nekdanji ljubljenec navijačev Olimpije Dare Vršič in skoraj zadel. Njegov strel je obranil vratar Olimpije Nejc Vidmar.

Ljubljanski navijači so se spomnili na nekdanjega kapetana

Med tekmo so se navijači Olimpije Green Dragons spomnili svojega nekdanjega kapetana, ki je ob zimski čistki v Ljubljani zapustil klub, Darijana Matića. "Mata – zmajevo srce, hvala za vse," je pisalo na transparentu, ki so ga izobesili svojemu nekdanjemu kapetanu v čast.

Nejc Vidmar je moral enkrat po žogo v lastno mrežo, potem ko ga je v 51. minuti premagal Luka Zahović. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nejc Vidmar je moral enkrat po žogo v lastno mrežo, potem ko ga je v 51. minuti premagal Luka Zahović. Foto: Grega Valančič/Sportida Morajo biti navijači Olimpije zaskrbljeni?

Do konca tekme so Mariborčani spomnili na čase, ko so navduševali v Evropi, in derbi rutinirano pripeljali do konca. Trener Olimpije je poizkušal, v igro poslal nove moči, a ni pomagalo.

Mariborčani bi v zaključku tekme lahko zadeli še po poizkusih Damjana Boharja in branilca Rodriga Defendija z glavo, a niso bili dovolj natančni. Toda tudi to je bilo dovolj, da so zmagali. Na vrhu lestvice so si priigrali prednost treh točk in velikemu tekmecu iz glavnega mesta, ki je bil v drugem polčasu edinkrat nevaren v sodnikovem podaljšku po strelu z glavo Nemanje Mitrovića, ki ga je ustavil Handanović, poslali jasno sporočilo. Da želijo naslov spet vrniti tja, kamor po njihovem mnenju spada – na Štajersko.

Nadvse prenovljena Olimpija, ki jo je njen športni direktor pred kratkim Ranko Stojić hvalil, kot da bi v Stožicah rastla ekipa, ki se jo bodo kmalu bali Barcelona, Chelsea, Real, Juventus in preostali evropski velikani, je razočarala.

Olimpija je predvsem v napadu pokazala zelo malo in navijači prvakov so lahko pred nadaljevanjem prvenstva upravičeno zaskrbljeni. Toda po drugi strani je to šele prva tekma precej prevetrene zasedbe in čas za sodbo seveda še ni pravi. Zanimivo bo spremljati, kaj bodo prinesli naslednji tedni.

Maribor : Olimpija 1:0 (0:0)

Prva liga Telekom Slovenije, 22. krog. Štadion Ljudski vrt, 12.000 gledalcev. Sodnik: Damir Skomina.

Strelec: 1:0 Zahović 51.

Maribor: Handanović; Šuler, Defendi, Viler, Palčič; Kabha, Pihler, Bohar, Vršič (od 77. Hotić); Novaković, Zahović (od 74. Tavares). Trener: Darko Milanič.

Olimpija: Vidmar; Štiglec, Klinar, Ilić, Mitrović; Cretu, Miškić, Alves (od 77. Novak); Boateng (od 63. Avramovski), Oduwa, Benko¸(od 68. Eleke). Trener: Luka Elsner.

Rumeni kartoni: Kabha 51. (Maribor), Avramovski 82. (Olimpija), Defendi  92. (Maribor)

Ne spreglejte