SiolNET. Sportal Nogomet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Luka Elsner: Afera v JAR pustila pečat, potencial je velik

4

termometer

Tudi Luka Elsner pritrjuje tezi, da ima Francija, po imenih sodeč, izvrstno reprezentanco, vendar je precej bolj vprašljiv kolektivni duh, težave so izbruhnile že v Južni Afriki.

Francozi spadajo med najboljše reprezentance na svetu, vendar pa so na lestvici mednarodne organizacije (FIFA) uvrščeni najslabše v zgodovini. Na skromno 21. mesto. Skozi kvalifikacije so se komajda prebili na svetovno prvenstvo, na katerem bodo poskušali popraviti vtis.

"Francoska reprezentanca je že nekaj generacij v fazi prenove in ji to do zdaj ni zares uspelo. Vsekakor je prva kvalifikacijska tekma protu Ukrajini pokazala, kako daleč od vrhunskega nogometa je lahko ta ekipa, če nima enotnosti in pravega pristopa. V misiji nemogoče na povratni tekmi se je prižgala iskrica in kakovost, ki je popolnoma nesporna, je prišla do izraza. Francoska reprezentanca v zadnjem obdobju v seriji nikoli ni igrala suvereno, tako da je bila težka pot do svetovnega prvenstva zame pričakovana," se je kvalifikacij dotaknil Luka Elsner.

Preobrat proti Ukrajini?

Ukrajinci so jih v dodatnih kvalifikacijah dodobra namučili, Francija pa je na povratni tekmi nadoknadila dva gola zaostanka. Tako je le potrdila, kako zelo lahko niha ta reprezentanca. "Imam občutek, da takšna tekma, kot je bila povratna proti Ukrajini, lahko prinese to, kar je ekipi manjkalo. Povezanost ekipe z narodom, energijo, usmerjeno v isti cilj, in pozitivno ozračje. Če temu dodamo vlogo avtsajderja, kjer igralci ne bodo čutili velikega bremena, je lahko kombinacija zmagovalna," pravi trener Domžal, ki je otroštvo preživel v Franciji. Natančneje v Nici.

Trudijo se pridobiti zaupanje

Precej je v Franciji odmeval incident iz Republike Južne Afrike, ko so se reprezentanci in selektor sprli, prvenstvo pa sklenili po skupinskem delu tekmovanja.

"To, kar se je zgodilo v JAR, je pustilo pečat v francoskem nogometu, še danes obstaja strah. Novinarji se veliko ukvarjajo s tem vprašanjem in reprezentanca nosi to preteklost še vedno s sabo. Selektor je zelo občutljiv in je zaradi slabih odnosov pustil doma tudi Nasrija. Osebno bi verjetno doma pustil tudi Evraja, ki je bil eden izmed glavnih akterjev upora v JAR. Pomanjkanje kulture, vedenje v JAR je sicer zelo prizadelo narod in zaupanje je splahnelo. Zdaj se trudijo to pridobiti nazaj," o zgodbi na prejšnjem prvenstvu odgovarja sin legende jugoslovanskega nogometa Marka Elsnerja.

Deschamps pravi selektor, potencial velik

Na čelu reprezentance je Laurenta Blanca nasledil še en član doslej najboljše francoske generacije Didier Deschamps, ki je pred tem vodil Marseille. "Deschamps je izpolnil glavni cilj. Uvrstili so se na svetovno prvenstvo in na trenutke prikazali všečen obraz. Na primer na tekmi v Španiji. Uspel mu je premik v pravo smer, daleč od duhov preteklosti. Črta se bo seveda potegnila po svetovnem prvenstvu in takrat bomo lahko analizirali uspeh ekipe in trenerja. Deschamps je selektor, ki zares ve, kaj je treba narediti za zmago, in miselnost, ki jo išče od igralcev, je prava," o nekdanjem kapetanu šampionske generacije, ki je osvojila tako svetovni kot evropski prestol, pravi nekdanji steber šampionske obrambe Domžal.

Francozi bodo uvodno tekmo prvenstva igrali proti Hondurasu, nato proti Švici in Ekvadorju. Vsaj na papirju Francozi, če spet ne bo kakšnih sporov, ne bi smeli imeti zahtevne naloge. "Nekaj je povsem jasno. Na številnih položajih imajo Francozi neverjetno kakovostne igralce, ki imajo za sabo izvrstne sezone (Ribery, Benzema, ...). Potencial je velik. Prva tekma bo odločala zaradi psihološkega vidika, saj je ta ekipa zelo nestabilna. Ekipa ni in nikoli ne bo samo seštevek dobrih igralcev. Čeprav imajo veliko nogometnih odlik, je vprašanje, ali imajo pravo dinamiko znotraj ekipe. Na takšnem tekmovanju je povezanost skupine okoli enega cilja vedno ključna. Ego je treba postaviti na stran. Francozi doslej niso dali zagotovila, da so tega sposobni, zato ne morejo biti favoriti. Mnenja sem, da bodo priprave in skupno bivanje pred prvenstvom odločali o rezultatih ekipe. Če bodo predani cilju, ni ovir, da bi bili v sklepnem delu prvenstva," je še dejal Luka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin