Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
12. 10. 2014,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Poljska Nemčija Joachim Löw Lukas Podolski Adam Nawalka Wojciech Szczesny

Nedelja, 12. 10. 2014, 9.44

8 let

Löw po zgodovinskem porazu ni delal drame

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Devetnajst tekem je bilo potrebnih, da je Poljska dočakala prvo zmago nad Nemčijo. V Varšavi je ugnala svetovne prvake z 2:0, čeprav je na njena vrata švignilo kar 22 strelov. A mreža se ni zatresla.

Da statistika ne razkrije vsega, je v zadnjih dneh na lastni koži občutilo veliko favoritov. Ko so evropski prvaki Španci v četrtek gostovali na Slovaškem, so bili veliko bolj nevarni od gostiteljev in so na vrata sprožili ogromno strelov (26), a jim to ni veliko pomagalo do uspeha. Gostitelji so poskusili le petkrat, a zmagali z 2:1.

Nemci imajo še vedno dobre možnosti za EP 2016

Podobno je bilo isti večer v Ljudskem vrtu, kjer je Švica zelo pogosto streljala na slovenska vrata. Razmerje v strelih je bilo 18:8 v korist gostov, a na koncu je zmagala Katančeva četa. Neučinkovitost strelcev je v soboto spodkopala tudi upe Nemcev. Svetovni prvaki so v Varšavi po uradni statistiki zbrali 22 strelov, Poljaki pa le štiri, a sta dva zatresla nemško mrežo, medtem ko je elf streljal s slepimi naboji.

''Priigrali smo si številne priložnosti, a ostali brez gola. Izgubili smo, a iz tega ne bomo delali drame. Življenje po porazu ni nič težje. Res je, doživeli smo poraz, a imamo še vedno dobre možnosti za neposredno uvrstitev na prvenstvo. Videlo se je, da nekaterim našim mlajšim igralcem primanjkuje izkušenj, sicer pa sem zadovoljen z igro. Manjkali so le zadetki,'' je dejal Loachim Löw, ki je na Poljskem pogrešal vsaj deset prvokategornikov, med njimi številne poškodovane junake letošnjega SP v Braziliji.

Szczesny ponosen na taktiko Poljakov

Nacionalni štadion v Varšavi leta 2012, ko je gostil dvoboje evropskega prvenstva, ni dočakal velike sreče, saj je Poljska izpadla že po skupinskem delu. Tokrat pa je 56.934 gledalcev na razprodanem objektu žarelo od sreče, saj so dočakali zgodovinski podvig. Poljaki so končno premagali zahodne sosede. Pred tem so se neuspešno trudili kar 18-krat (šest remijev in 12 porazov), a niso dočakali zmage. Tokrat so jo, občutek pa je še slajši, ker je elf aktualni svetovni prvak. ''Presrečen sem in zadovoljen z rezultatom. Pisali smo zgodovino,'' je bil navdušen selektor Adam Nawalka, eden izmed junakov srečanja, vratar Wojciech Szczesny pa je dodal, da je bilo zanj izjemno premagati svetovne prvake v svojem rojstnem mestu, četudi na račun obrambno naravnane igre: ''V prvem polčasu smo se znašli v težavah, a nas to ni presenetilo, saj smo igrali s svetovnimi prvaki. Izkazali smo se s taktiko,'' je zaupal prvi vratar londonskega Arsenala.

Čustvena tekma za Podolskega, ki je nastreljal okvir vrat

Njegov soigralec Lukas Podolski, ki ima tudi v sebi poljske korenine, a nastopa za Nemčijo, je čestital poljskim navijačem za izjemno kuliso, o igri svoje ekipe pa dejal: ''Nisem zadovoljen. Morali bi vsaj kdaj zadeti v vseh teh priložnostih, neučinkovitost je bila naša največja težava.'' Nemški napadalec je še povedal, da je bila zanj to zelo čustvena tekma, saj se je rodil na Poljskem. Vseeno si je želel zatresti poljsko mrežo, a sreča ni bila njegov zaveznik. Njegov strel je zatresel okvir vrat.

Pri Poljakih sta se med strelce vpisala Arkadiusz Milik in rezervist Sebastian Mila, Manuel Neuer, ki je največjo nevarnost pričakoval od klubskega soigralca Roberta Lewandowskega, pa je po žogo v svojo mrežo moral obakrat v drugem polčasu.

V torek prihaja na Poljsko še Škotska, Nemčija pa se bo v Gelsenkirchnu pomerila z Irsko.

Ne spreglejte