Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
18. 6. 2019,
15.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov UEFA

Torek, 18. 6. 2019, 15.05

1 leto

Žreb 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov

Maribor po evropsko slavo in milijone na Islandijo #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

2

žreb, NK Maribor | Uvodni evropski tekmec NK Maribor bo islandski prvak Valur. | Foto Getty Images

Uvodni evropski tekmec NK Maribor bo islandski prvak Valur.

Foto: Getty Images

Slovenski nogometni prvak Maribor se bo v uvodnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov pomeril z Valurjem z Islandije. Vijolice imajo s prvakom Islandije v Evropi prijetne izkušnje, saj so leta 2017 na poti do preboja v skupinski del lige prvakov izločile tudi tedanjega prvaka Islandije Hafnarfjardar. Prva tekma bo 9. oziroma 10. julija v Reykjaviku, povratna pa teden dni pozneje v Ljudskem vrtu.

Sportal Islandski rekorderji proti Mariboru z vratarjem, ki jo je zagodel Messiju #video
Zlatko Zahović
Sportal Zlatko Zahović je po žrebu trikrat ponovil eno in isto

Pari 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov:

Valur Rejkjavik (Isl) – Maribor (Slo)
BATE Borisov (Blr) – Piast Gliwice (Pol)
Dundalk (Irs) – Riga (Lat)
HJK Helsinki (Fin) – HB Torshavn (Fer)
The New Saints (Wal) – zmagovalec predkroga v kvalifikacijah
Linfield (SIr) – Rosenborg (Nor)
F91 Dudelange (Luk) – Valletta (Mal)
Šerif Tiraspol (Mol) – Saburtalo (Gru)
Celtic Glasgow (Ško) – Sarajevo (BiH)
Slovan Bratislava (Slk) – Sutjeska Nikšić (ČG)
Partizani Tirana (Alb) – Qarabag (Aze)
Ludogorec Razgrad (Bol) – Ferencvaroš (Mad)
Astana (Kaz) – CFR Cluj (Rom)
Ararat-Armenia (Arm) – AIK Solna (Šve)
Südüva (Lit) – Crvena zvezda (Srb)
Nomme Kalju (Est) – Shkendija (Mak)

Olimpija Maribor pokal Finale
Sportal Olimpija in Mura po poteh Kekove čete, Domžale na topli jug

Uvodni evropski ples kroglic je na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) potekal brez prisotnosti predsednika Aleksandra Čeferina, ki je prek posrednikov vsem udeležencem tekmovanja zaželel čim več sreče in tekmovalnih uspehov. V uvodnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bo zmagovalcu predkroga pridružilo 31 udeležencev, med katerimi bo tudi slovenski prvak Maribor.

Nazadnje jim je šlo v ligi prvakov imenitno

Maribor je leta 2017 v ligi prvakov zaigral tudi proti Liverpoolu, ki se je nato uvrstil v finale, leto dni pozneje pa postal evropski prvak.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maribor je leta 2017 v ligi prvakov zaigral tudi proti Liverpoolu, ki se je nato uvrstil v finale, leto dni pozneje pa postal evropski prvak. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vijolice imajo bogate izkušnje z evropskimi klubskimi tekmovanji. Ko so nazadnje nastopale v kvalifikacijah za ligo prvakov, so preskočile vse ovire in si zagotovile zelo odmeven in donosen nastop v skupinskem delu. Pisalo se je leto 2017, ko so najprej izločile Zrinjski Mostar (BiH), nato islandski Hafnarfjardar, v zadnjem krogu pa še izraelski Hapoel Be'er Sheva. Odprla so se vrata evropske elite, ki so napolnila mariborsko blagajno s silnimi milijoni, posebno nagrado Uefe. Takrat je bilo treba za preboj med najboljše preskočiti le tri ovire, letos pa bo potrebno preskočiti štiri.

Ples kroglic je poskrbel za to, da se bo Maribor ponovno pomeril z najboljšim islandskim klubom. Tokrat to ne bo Hafnarfjardar, ampak Valur iz Reykjavika, ki je bil lani najboljši na Islandiji, letos pa mu v uvodnem delu sezone ne gre vse po načrtih, saj zaseda skromno deveto mesto (od 12 klubov). To je novica, ki je delegacijo slovenskih prvakov v Nyonu zagotovo spravila v dobro voljo. Prva tekma bo 9. oziroma 10. julija na severu Evrope, povratna pa teden dni pozneje v Ljudskem vrtu. Žreb drugega kroga kvalifikacij lige prvakov bo opravljen v sredo, tako da bodo predstavniki slovenskega in islandskega prvaka že kmalu vedeli, s kom bi se, če si zagotovijo napredovanje, pomerili na nadaljnji evropski poti.

Zlatko Zahović, Marcos Tavares
Sportal 15 let vožnje na mariborskem nogometnem vrtiljaku

V drugem krogu bi se izognili Celticu, Dinamu, Crveni zvezdi ...

Športni direktor Zlatko Zahović in trener Darko Milanič sta zagotovo zadovoljna z razpletom žreba v Švici. | Foto: Vid Ponikvar Športni direktor Zlatko Zahović in trener Darko Milanič sta zagotovo zadovoljna z razpletom žreba v Švici. Foto: Vid Ponikvar Če bo Maribor izpadel na prvi evropski stopnički, za razliko od prejšnjih sezon (nazadnje je tako hitro izpadel leta 2016 proti Astani) ne bi končal evropskih tekem že v začetku poletja, ampak bi ga čakal še popravni izpit v kvalifikacijah za ligo Europa. Takšno pot je lani ubrala ljubljanska Olimpija in se po izpadu v boju za ligo prvakov proti Qarabagu v kvalifikacijah za evropsko ligo prebila vse do odločilnega kroga, ko je v play-offu priznala premoč slovaškemu Spartaku iz Trnave.

Če bo Maribor uspešen v prvem krogu, bo zaradi evropskega koeficienta (18.500) deležen statusa nosilca tudi v drugem dejanju kvalifikacij. To bi mu prišlo še kako prav, saj bi se izognil obračunu s tako neugodnimi tekmeci, kot so denimo škotski Celtic, danski Köbenhavn, hrvaški Dinamo Zagreb, beloruski BATE Borisov, kazahstanska Astana, bolgarski Ludogorec, ciprski APOEL, azerbajdžanski Qarabag ali srbska Crvena zvezda.

Sportal Razlog več, da Zlatko Zahović pohiti

Na delu tudi Korun, Šporar, Bajrić in Blažič

Med možnimi tekmeci Maribora je bil tudi nekdanji branilec Celja, Rudarja in Domžal Uroš Korun, ki pa se bo v prvem krogu kvalifikacij udaril z beloruskim prvakom iz Borisova. | Foto: Guliverimage/Getty Images Med možnimi tekmeci Maribora je bil tudi nekdanji branilec Celja, Rudarja in Domžal Uroš Korun, ki pa se bo v prvem krogu kvalifikacij udaril z beloruskim prvakom iz Borisova. Foto: Guliverimage/Getty Images Vijolice so zaradi visokega evropskega koeficienta deležne statusa nosilca, s čimer pa se nista mogla pohvaliti prvaka Poljske in Madžarske, ki imata oba v svojih vrstah tudi slovenskega nogometaša.

Poljski prvak Piast Gliwice je v zahtevnem prvenstvu, kjer mrgoli slovenskih legionarjev, prvič v klubski zgodovini zbral največ točk in si prislužil nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov. Za najboljšo poljsko ekipo nastopa tudi izkušeni slovenski legionar Uroš Korun, žreb pa je Piastu namenil starega znanca lige prvakov, najboljši beloruski klub BATE Borisov.

Z zahtevnim žrebom je imel opravka tudi Ferencvaroš iz Budimpešte, pri katerem je obrambni steber Miha Blažič. Madžarski prvaki se bodo za napredovanje udarili z najmočnejšim bolgarskim klubom Ludogorcem iz Razgrada, ki premore veliko evropskih izkušenj.

Barve slovenskega nogometa bosta v dresu slovaškega prvaka iz Bratislave predstavljala nekdanja nogometaša Olimpije Andraž Šporar in Kenan Bajrić. Slovan se bo na uvodni evropski preizkušnji meril s črnogorskim prvakom Sutjesko iz Nikšića.

Kako je Uefa pred žrebom sestavila skupine?

Skupina 1:
Nosilci: Astana (Kaz), Ludogorec Razgrad (Bol), Crvena zvezda (Srb), Shkendija (SMk), AIK Solna (Šve)
Nenosilci: Südüva (Lit), CFR Cluj (Rom), Ferencvaroš (Mad), Nomme Kalju (Est), Ararat-Armenia (Arm)

Skupina 2:
Nosilci: Celtic Glasgow (Ško), Qarabag (Aze), Šerif Tiraspol (Mol), F91 Dudelange (Luk), Slovan Bratislava (Slk)
Nenosilci: Valletta (Mal), Sarajevo (BiH), Sutjeska Nikšić (ČG), Partizani Tirana (Alb), Saburtalo (Gru)

Skupina 3:
Nosilci: BATE Borisov (Blr), Maribor (Slo), Rosenborg (Nor), HJK Helsinki (Fin), Dundalk (Irs), The New Saints (Wal)
Nenosilci: Piast Gliwice (Pol), Valur Rejkjavik (Isl), Linfield (SIr), HB Torshavn (Fer), Riga (Lat), zmagovalec predkroga v kvalifikacijah

V sredo bo v Nyonu opravljen še žreb 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Prve tekme uvodnega kroga kvalifikacij bodo na sporedu 9. in 10. julija, povratne pa teden dni pozneje, tako da ima Darko Milanič za pripravo moštva na evropske izzive na razpolago le še dobre tri tedne. 

Rudi Požeg Vancaš
Sportal Polom Celja in zmaga Aluminija, dež ponagajal Bravu
Ne spreglejte