Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 9. 2019,
9.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

1

Natisni članek

UEFA liga prvakov Liverpool Barcelona Juventus PSG Bayern München Manchester City Real Madrid

Torek, 17. 9. 2019, 9.37

1 leto

Pred začetkom lige prvakov (2019/20)

Kaj sploh še ostane majhnim?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

1

Liverpool | Naslov evropskega prvaka v tej sezoni brani Liverpool. | Foto Reuters

Naslov evropskega prvaka v tej sezoni brani Liverpool.

Foto: Reuters

Petnajst let je že minilo od evropskega naslova Porta, še zadnjega prvaka stare celine, ki ne prihaja iz petih najmočnejših lig na svetu. In sploh edinega kluba, ki je v tem tisočletju zaigral v finalu prestižnega tekmovanja, čeprav ne spada v ''petico''. To je za večino udeležencev skrb vzbujajoč podatek. V ligi prvakov je namreč postalo že samoumevno, da so največji dosežki rezervirani le še za najboljše in finančno najbolj krepostne klube iz Anglije, Francije, Italije, Nemčije in Španije.

Jan Oblak, Atletico Madrid
Sportal Oblak po preobratu do točke, Stojanoviću slovenski obračun z Iličićem

Vse kaj drugega je sprejeto kot velika senzacija, a tudi kot prijetna osvežitev, ki se je ljubitelji nogometa iskreno razveselijo. Tako kot so se prejšnje sezone, v kateri je blestel Ajax. Najprej je izločil madridski Real, nato še Juventus, v polfinalu pa so ga od velikega zmagoslavja nad Tottenhamom ločile le sekunde.

Kdo bo v sezoni 2019/20 postal evropski prvak?

  • Atletico Madrid
    8,20 %
    115 glasov
  • Barcelona
    24,47 %
    343 glasov
  • Bayern München
    8,56 %
    120 glasov
  • Chelsea
    1,28 %
    18 glasov
  • Juventus
    18,69 %
    262 glasov
  • Liverpool
    17,48 %
    245 glasov
  • Manchester City
    5,99 %
    84 glasov
  • PSG
    2,43 %
    34 glasov
  • Real Madrid
    6,13 %
    86 glasov
  • Kdo drug
    6,78 %
    95 glasov
Oddanih 1402 glasov

Junaški podvig nizozemskega velikana je dokazal, kako se lahko sanje uresničujejo tudi brez podivjanih nakupov in pomoči globokih denarnic. Kako lahko držiš korak z elito predvsem s pomočjo doma vzgojenih igralcev in spoštovanjem načel klubske filozofije. Ajax je s tem pokazal pot, s katero bi lahko ''manjši'' klubi mešali štrene največjim v ligi prvakov, a podobnih senzacij ne gre pričakovati vsako sezono.

Prevlada Angležev in Špancev

Lionel Messi je z Barcelono nazadnje postal evropski prvak leta 2015. | Foto: Reuters Lionel Messi je z Barcelono nazadnje postal evropski prvak leta 2015. Foto: Reuters Pogled na seznam zadnjih zmagovalcev dovolj zgovorno priča o tem, kdo bi lahko imel glavno besedo pri osvojitvi evropske krone. To bodo zlasti angleški in španski klubi, obenem pa jim bodo poskušali prekrižati načrte predstavniki preostalih treh največjih lig, zlasti prvaki Juventus (Italije), Bayern (Nemčije) in PSG (Francije). Anglija bo težko ponovila izjemen dosežek iz prejšnje sezone, ko je poskrbela prav za vse finaliste (obeh) evropskih tekmovanj.

Težko bo še enkrat ubranila vse napade preostale Evrope, kjer ni moč prezreti ogromne želje po velikem naslovu zlasti zvezdniške Barcelone, ki kljub Lionelu Messiju in drugim velemojstrom največji naslov pogreša že štiri leta, rekorderjev po naslovu naslovov madridskega Reala (imajo kar 13 zvezdic), konec koncev pa tudi prenovljenega Oblakovega Atletica.

Jan Oblak bo z Atleticom začel skupinski del lige prvakov proti italijanskemu prvaku Juventusu, ki je bil za rdeče-bele usoden v prejšnji sezoni. | Foto: Reuters Jan Oblak bo z Atleticom začel skupinski del lige prvakov proti italijanskemu prvaku Juventusu, ki je bil za rdeče-bele usoden v prejšnji sezoni. Foto: Reuters

Liverpool se je znašel pred zahtevno nalogo, saj je v športu skoraj vedno lažje osvajati kot pa braniti. Zdaj bodo vsi tekmeci dojemali morebiten skalp rdečih s posebno pozornostjo, dodatne motivacije jim ne bo manjkalo, vseeno pa se bodo morali zelo potruditi, saj je Kloppova četa z izvrstnim vstopom v sezono, kjer je nedotakljiva v angleškem prvenstvu in že kar pet točk pred branilcem naslova Manchester Cityjem, na stavnicah celo prvemu favoritu za osvojitev evropskega naslova, dala misliti konkurenci. Veliko bo o tem, kaj zmore v Evropi, nakazal današnji atraktivni spopad v Neaplju. Če bi rdeči ubranili naslov, bi postali prvi (in edini) po belih baletnikih, ki bi jim uspelo kaj takšnega v ligi prvakov.

Jasmin Kurtić
Sportal Dvojno razočaranje za Miho Zajca

Nevsakdanje sladke skrbi Juventusa

Cristiano Ronaldo je najboljši strelec lige prvakov vseh časov. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je najboljši strelec lige prvakov vseh časov. Foto: Reuters Liga prvakov, najbogatejše klubsko tekmovanje na svetu in najbolj uspešen produkt Evropske nogometne zveze (Uefa), bo znova med udeležence razdelila ogromne denarne nagrade. Vsak udeleženec je zgolj s tem, da se je pojavil na seznamu, prejel dobrih 15 milijonov evrov! To pa je le osnova, začetni znesek, ki se bo iz tedna v teden le še dopolnjeval in (za večino) skokovito rasel.   

Liga prvakov združuje najboljše, kar obstaja v evropskem nogometu. Kakovost nekaterih klubov je tako visoka, da so se morali zaradi številčne omejitve kandidatov, ki pridejo v poštev za evropsko sezono, odreči nekaterim izjemnim igralcem. Juventus, ki o evropskem naslovu sanja že 23 let, se je tako nepričakovano še pred začetkom lige prvakov zahvalil Hrvatu Mariu Mandžukiću in Nemcu Emreju Canu. Novi trener stare dame Maurizio Sarri je pač ocenil, da ima na voljo 22 boljših igralcev. Je resnično tako ali je sprejel napačno odločitev, bo razkril čas. Podobno velja za kadrovske spremembe pri Bayernu, ki je osvežil zasedbo, in bo prvič po dolgih letih v sezono vstopil brez zvezdniškega dvojca Arjen Robben – Franck Ribery.

Francoski prvak PSG bo v novo sezono vstopil v Madridu. Gostoval bo pri Realu, usoda pa je hotela, da ne bo mogel predstaviti atomskega napada, v katerem bi sodelovali Edinson Cavani, Kylian Mbappe (oba poškodovana) in Neymar (kaznovan). Tako bo nepričakovano hitro deležen ogromne odgovornosti Mauro Icardi, eden junakov zaključka poletnega prestopnega roka, ki je nekoliko premešal karte, v večini najboljših klubov pa ohranil razmerje moči na podobni stopnji, kot smo ji bili priča v zadnjih sezonah.

Evropsko elito sestavlja pet Slovencev

Josip Iličić bo zaigral prvič v najmočnejšem tekmovanju. | Foto: Reuters Josip Iličić bo zaigral prvič v najmočnejšem tekmovanju. Foto: Reuters Slovenski prvak Maribor je v kvalifikacijah za ligo prvakov ostal praznih rok proti Rosenborgu, ta pa je nato priznal premoč zagrebškemu Dinamu. Hrvaški prvak je eden izmed petih udeležencev skupinskega dela lige prvakov, pri katerem igra pomembno vlogo slovenski legionar.

V Zagrebu se dokazuje Petar Stojanović, v ligi prvakov pa bodo nastopili še štirje njegovi rojaki. To so Jan Oblak (Atletico), Kevin Kampl (RB Leipzig), Samir Handanović (Inter), prvič pa tudi Josip Iličić (Atalanta), ki ga zgodovinski krst največjega tekmovanja čaka prav v bližini domovine. V sredo se bo namreč z italijanskim klubom, ki je v prejšnji sezoni navdušil s tretjim mestom v serie A, mudil na stadionu Maksimir v Zagrebu.

Finale lige prvakov bo 30. maja 2020 v Istanbulu.

Pari uvodnega kroga lige prvakov:

Torek:
Inter Milano – Slavia Praga
Lyon – Zenit St. Peterburg
Napoli – Liverpool
Borussia Dortmund – Barcelona
Chelsea – Valencia
Benfica – RB Leipzig
RB Salzburg – Genk
Ajax - Lille

Sreda:
Olympiakos – Tottenham
Club Brugge – Galatasaray
Atletico Madrid - Juventus
PSG – Real Madrid
Dinamo Zagreb – Atalanta
Bayern München – Crvena zvezda
Šahtar Doneck – Manchester City
Bayer Leverkusen – Lokomotiv Moskva

Ne spreglejte