Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 6. 2023,
23.30

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

Zlatko Dalić Ivan Perišić Luka Modrić Španska nogometna reprezentanca finale nizozemska nogometna reprezentanca italijanska nogometna reprezentanca liga narodov hrvaška nogometna reprezentanca

Nedelja, 18. 6. 2023, 23.30

10 mesecev, 1 teden

Liga narodov, zaključni turnir, finale

Modrić se ne poslavlja z lovoriko, 11-metrovke okronale Špance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
finale lige narodov Hrvaška Španija | To je bila najverjetneje zadnja priložnost, da Luka Modrić s Hrvaško dvigne lovoriko. | Foto Reuters

To je bila najverjetneje zadnja priložnost, da Luka Modrić s Hrvaško dvigne lovoriko.

Foto: Reuters

Končala se je tretja izvedba nogometne lige narodov, ki je pred šestimi leti nadomestila prijateljske tekme. Pred štirimi je naslov osvojila Portugalska, predlani Francija, letos pa Španija. V nedeljskem finalu v Rotterdamu, kamor je prišlo kar 25 tisoč hrvaških navijačev, so po streljanju 11-metrovk premagali Hrvate. Tekma za tretje mesto je bila odigrana že popoldne, Italija je s 3:2 premagala Nizozemsko.

Luka Modrić
Sportal Luka Modrić se je odločil, a ...

Liga narodov, zaključni turnir (finale in tekma za tretje mesto):

Nedelja, 18. junij:

Po 120 minutah brez gola

0:0 po 90 minutah | Foto: Reuters 0:0 po 90 minutah Foto: Reuters Finale med Hrvaško in Španijo ni navdušil z lepoto nogometne igre, priložnosti je bilo le za vzorec in tako ni nenavadno, da po rednem delu tekme golov ni bilo. Za Hrvaško je imel edino pravo priložnost Ivan Perišić v 31. minuti z glavo, a je Unai Simon njegov strel branil. Španija je bila podjetnejša v drugem polčasu: v 65. minuti je Rodri z velike razdalje le za malo zgrešil gol, v 84. pa je Ansu Fati sredi kazenskega prostora močno streljal, vratar Dominik Livaković je bil že premagan, a je žogo pred golovo črto izbil Perišić.

Tudi v podaljšku so bili Španci nevarnejši, a zadeti niso in niso mogli. V prvem delu podaljška je zagrozil Dani Olmo, ki je imel na voljo odprt strel v kazenskem prostoru, a tudi on je žogo poslal čez gol. Olmo je do strela prišel tudi v 108. minuti, vendar je Josip Šutalo z blokom žogo odbil v kot. O zmagovalcu tretje izdaje lige narodov so tako odločale 11-metrovke. Te so bile v zadnjih letih pogosto usodne za Špance in uspešne za Hrvate.

Hrvati zmagujejo po 11-metrovkah, a tokrat ne

Slavi Španija. | Foto: Reuters Slavi Španija. Foto: Reuters Izvajanje 11-metrovk je bilo zelo dramatično. V četrti seriji je vratar Španije Simon z nogo ubranil strel Lovru Majerju. V peti seriji 11-metrovk je Aymeric Laporte streljal za zmago, a zadel prečko. Odločila je šesta serija, v kateri je Simon branil še Brunu Petkoviću. Strel za zlato kolajno je imel Dani Carvajal in bil uspešen. Vratar Hrvaške Livaković, ki so mu v zadnjih letih pogosto pisali hvalospeve, tokrat torej ni ubranil niti ene 11-metrovke. Tako so Hrvati, selektor Zlatko Dalić in predvsem Luka Modrić znova ostali brez mednarodne lovorike, pa so že igrali v finalu in polfinalih svetovnih prvenstev. Za 37-letnega Modrića, ki ni odigral najboljše tekme, je bila to morda celo zadnja reprezentančna tekma.

Hrvaški navijači, kar 25 tisoč jih je bilo, so zavzeli Rotterdam (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 14

Z odličnim prvim polčasom Italijani do brona

Davide Frattesi | Foto: Reuters Davide Frattesi Foto: Reuters Italijanska reprezentanca je v Enschedeju na Nizozemskem že v nedeljo popoldne osvojila končno tretje mesto, potem ko je v malem finalu s 3:2 premagala gostiteljico Nizozemsko. Italijani, ki so tako ponovili uvrstitev z druge izvedbe tega tekmovanja, so v prvem polčasu prišli do prednosti dveh golov. Strelca sta bila Federico Dimarco in Davide Frattesi. Nizozemci, ki so imeli priložnosti, so v 68. minuti zmanjšali zaostanek prek Stevena Bergwijna.

Federico Chiesa | Foto: Reuters Federico Chiesa Foto: Reuters A je štiri minute pozneje Federico Chiesa azzurre spet oddaljil za dva gola, ko je z natančnim strelom zadel za 3:1. Toda Nizozemci se še niso vdali, sodniki so po posredovanju VAR razveljavili gol Wouta Weghorsta v 84. minuti, v 89. pa je za 2:3 zadel Georginio Wijnaldum. V 93. minuti so imeli Italijani izjemno priložnost, da dokončno odločijo tekmo, ko so izpeljali protinapad s petimi igralci proti dvema domačima, na koncu pa je slabo streljal Lorenzo Pellegrini. Kljub temu so do konca znali zadržati prednost za zmago.

Nizozemska Hrvaška
Sportal Hrvaška po neverjetni tekmi do zgodovinskega podviga
Hrvaška Nizozemska
Sportal Svet se klanja neuničljivemu Hrvatu

Ne spreglejte