Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2022,
12.34

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Iran Ali Daei

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 10. 2022, 12.34

1 leto, 9 mesecev

ali daei

Legendi iranskega nogometa zasegli potni list

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Ali Daei | Legendi iranskega nogometa Aliju Daeiju, drugemu najboljšemu strelcu v zgodovini reprezentančnih tekem, so oblasti odvzele potni list, potem ko je obtožil "nasilje policije" in "zatiranje demonstracij". | Foto Reuters

Legendi iranskega nogometa Aliju Daeiju, drugemu najboljšemu strelcu v zgodovini reprezentančnih tekem, so oblasti odvzele potni list, potem ko je obtožil "nasilje policije" in "zatiranje demonstracij".

Foto: Reuters

Iranske oblasti so nekdaj slovitemu iranskemu nogometnemu igralcu Aliju Daeiju, drugemu najboljšemu strelcu v zgodovini reprezentančnih tekem, vrnile potni list, ki so mu ga zasegle zaradi podpore protestom ter zaradi zapisa na Instagramu v odzivu na smrt Mahse Amini, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Hosein Mahini
Sportal Iranski nogometaš, ki je podprl proteste, znova na prostosti

Iran so zajele množične demonstracije po vsej državi zaradi smrti 22-letne Aminijeve, tri dni po tem, ko so jo aretirali v Teheranu zaradi domnevnega kršenja strogega kodeksa oblačenja v državi. Aminijeva naj bi si muslimansko naglavno ruto, hidžab, ki jo morajo v Iranu v javnosti nositi samo ženske, nadela preveč ohlapno, zaradi česar naj bi se videli lasje.

Ulično nasilje je povzročilo na desetine smrti, večinoma protestnikov, pa tudi pripadnikov varnostnih sil. Na stotine je bilo tudi aretiranih. "Po vrnitvi iz tujine mi je policija na mednarodnem letališču v Teheranu zasegla potni list v prisotnosti moje družine in drugih ljudi," je dejal Daei v svojem prvem komentarju za medije od začetka protestov.

"Na potrdilu, ki so mi ga dali, je pisalo, da se moram oglasiti pri javnem in revolucionarnem tožilcu v Teheranu, kjer bodo obravnavali moj primer," je opozoril. Zaplemba potnega lista "zame ni bila in ni pomembno vprašanje, zato nisem šel nikamor", je dejal Daei in dodal, da so mu oblasti potni list "vrnile po dveh ali treh dneh".

Do lani najboljši strelec v zgodovini moškega mednarodnega nogometa 

Ali Daei | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Daei je 27. septembra prek družbenih omrežij pozval vlado, naj "raje rešuje težave iranskega ljudstva, namesto da uporablja represijo, nasilje in aretacije".

"Zaplemba potnega lista Aliju Daeiju je bila posledica tega, kar je napisal na Instagramu kot odgovor na smrt Mahse Amini," je v ponedeljek poročal reformistični časopis Hammihan.

Zdaj 52-letnemu Daeiju so ljubitelji nogometa v Iranu nadeli vzdevek šahriar oziroma kralj po perzijsko.

Omenjeni nogometaš je bil najboljši strelec v zgodovini moškega mednarodnega nogometa do septembra 2021, ko ga je prehitel Portugalec Cristiano Ronaldo. Je tudi prvi iranski igralec, ki je zaigral v Evropi, kjer je nastopal v nemški ligi za Arminio Bielefeld, preden se je pridružil velikanu Bayernu iz Münchna in nato Herthi iz Berlina.

Pri Herthi so v nedeljo prek Twitterja zapisali, da obžalujejo, da njihov nekdanji nogometaš "ne sme zapustiti države, ker se je zavzemal za pravice žensk".

Iranski mediji so v četrtek poročali, da nekdanjemu vezistu münchenskega Bayerna Aliju Karimiju grozi sodni pregon zaradi njegove podpore protestom.

Oblasti so prav tako zasegle potne liste pevcu Homayounu Shajarianu in njegovi ženi, igralki Sahar Dolatshahi, pa tudi filmskemu ustvarjalcu Mehranu Modiriju, je v nedeljo poročala tiskovna agencija ILNA.

Iranske oblasti so 30. septembra aretirale nekdanjega nogometaša Hosseina Mahinija zaradi njegove podpore protestom in ga obtožile "spodbujanja neredov". Mahinija naj bi izpustili po plačilu varščine v začetku prejšnjega tedna.

Novice Protesti v Iranu se nadaljujejo, hekerski napad na televiziji

 

Ne spreglejte