Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
14. 3. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Gordon Strachan Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018

Torek, 14. 3. 2017, 15.00

6 let, 7 mesecev

Gordon Strachan pred zanj odločilno tekmo

Legendarni Škot izbral in Sloveniji napovedal poraz

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Gordon Strachan | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Moramo zmagati. Drugega nam ne preostane," je ob razkritju imen nogometašev, na katere bo računal konec meseca (26. marec) na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Sloveniji povedal selektor Škotske Gordon Strachan.

Selektor Slovenije Srečko Katanec, ki je v skupini F kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji po štirih tekmah z osmimi točkami na drugem mestu, bo imena nogometašev, na katere bo računal na tekmi v Glasgowu, razkril v petek.

Njegov kolega na klopi Škotske, ki je na začetku kvalifikacij razočarala in je s štirimi točkami na predzadnjem, petem mestu, je to storil že v ponedeljek, saj ga štiri dni pred tekmo s Slovenijo čaka še prijateljska tekma proti Kanadi.

Imenoval je 30 nogometašev, vsi razen enega, nogometaša nemškega prvoligaša Red Bull Leipziga Olivera Burka, si kruh služijo v Veliki Britaniji. Na Škotskem ali v Angliji.

Z zmago bi skočili tik za Slovenijo

Legendarnemu Škotu se izteka čas. | Foto: Reuters Legendarnemu Škotu se izteka čas. Foto: Reuters "Moramo zmagati. Tega se zavedamo," je Slovencem sporočil legendarni Gordon Strachan, ki si po dveh gostujočih porazih proti Slovaški in Angliji, obakrat z 0:3, ne sme privoščiti novega spodrsljaja.

"Če zmagamo, bomo le še eno točko za Slovenijo, ki je trenutno druga. Kaj bo sledilo po tej tekmi, bomo videli, a zdaj smo osredotočeni le na obračun s Slovenijo. Verjamem, da bomo imeli polno podporo navijačev, ki jo bomo še kako potrebovali. Fantje bodo pripravljeni, navijači bodo pripravljeni, gremo po tri točke. Prepričan sem, da jih bomo osvojili," je povedal 60-letni nekdanji nogometaš nekaterih angleških klubov, pet let je branil tudi barve Manchester Uniteda.

Trenutna lestvica kvalifikacijske skupine F:

1. Anglija 4 tekme – 10 točk (razlika v zadetkih 6:0)
2. Slovenija 4 – 8 (4:2)
3. Slovaška 4 – 6 (7:2)
4. Litva 4 – 5 (5:7)
5. Škotska 4 – 4 (6:8)
6. ​Malta 4 – 0 (1:10)

Selektor Škotske je postal leta 2013. Zaveda se, da bi lahko v primeru novega neuspeha izgubil službo. "O tem se bomo pogovarjali po tekmi. Vsi, ki si želijo, da bi se uvrstili na svetovno prvenstvo, nas bodo podprli. Veselim se izziva, ki je pred nami," je še povedal selektor Škotske. Ta je trenutno na 67. mestu lestvice Mednarodne nogometne zveze (FIFA).

Škoti na nastop na velikem tekmovanju čakajo že od leta 1998. Slabo jim kaže tudi v boju za SP 2018. | Foto: Reuters Škoti na nastop na velikem tekmovanju čakajo že od leta 1998. Slabo jim kaže tudi v boju za SP 2018. Foto: Reuters

Škoti na nov nastop na velikem tekmovanju čakajo skoraj 20 let

Škotska je na velikem tekmovanju nazadnje igrala leta 1998, ko je nastopila na svetovnem prvenstvu v Franciji in se od njega poslovila po skupinskem delu.

Tekma proti Sloveniji bo na kultnem Hampden Parku v Glasgowu, ki sprejme 51.866 gledalcev.

Slovenija se je do zdaj s Škotsko pomerila trikrat in nikoli ni zmagala. Dvakrat je remizirala in enkrat izgubila. Na treh tekmah je dosegla le en gol in prejela štiri. 

Seznam selektorja Škotske za tekmo proti Sloveniji:

Vratarji: Craig Gordon (Celtic), David Marshall (Hull City) in Allan McGregor (Hull City)

Branilci: Ikechi Anya (Derby County), Christophe Berra (Ipswich Town), Grant Hanley (Newcastle United), Russell Martin (Norwich City), Charlie Mulgrew (Blackburn Rovers), Andrew Robertson (Hull City), Kieran Tierney (Celtic) in Lee Wallace (Rangers)

Vezisti: Stuart Armstrong (Celtic), Barry Bannan (Sheffield Wednesday), Scott Brown (Celtic), Oliver Burke (RB Leipzig), Tom Cairney (Fulham), Darren Fletcher (West Bromwich Albion), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (Bournemouth), James Mcrthur (Crystal Palace), John McGinn (Hibernian), James Morrison (West Bromwich Albion), Matt Phillips (West Bromwich Albion), Matt Ritchie (Newcastle United) in Robert Snodgrass (West Ham United)

Napadalci: Steven Fletcher (Sheffield Wednesday), Leigh Griffiths (Celtic), Chris Martin (Derby County), Steven Naismith (Norwich City) in Jordan Rhodes (Middlesbrough)

Ne spreglejte