Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
14. 3. 2015,
22.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

San Marino slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 14. 3. 2015, 22.48

8 let

Lahko bi trenirali za Slovenijo, a se kregajo z zvezo in stavkajo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski selektor Srečko Katanec bo v ponedeljek predstavil kandidate za kvalifikacijsko tekmo s San Marinom, njegov tekmec Pierangelo Manzaroli pa je naletel na težavo, stavko igralcev.

San Marino je eden najbolj očitnih nogometnih palčkov v Evropi. Njegova reprezentanca, vedno skoraj v večini sestavljena iz igralcev z amaterskim stažem, je odigrala 124 tekem, dobila pa le eno. Od zadnje, hkrati pa tudi edine zmage je minilo že več kot deset let. Takrat je San Marino v prijateljski tekmi doma z 1:0 premagal Liechtenstein. Štirikrat je še remiziral, preostalih 119 tekem pa izgubil. Razlika v zadetkih je katastrofalna. Dosegel je le 20 zadetkov, prejel pa jih kar 531, kar pomeni, da se njegova mreža povprečno na dvoboj zatrese več kot štirikrat. Zato bi 27. marca vse drugega kot prepričljiva zmaga Katančeve čete predstavljalo veliko presenečenje. Ker pa je žoga pregovorno okrogla, statistika pa od časa do časa poskrbi za rojstvo novih fenomenov, se dosežkov San Marina ne sme metati le v slabšalni koš.

Še vedno odmeva remi med San Marinom in Estonijo

Največje opozorilo, ki ga Srečko Katanec jemlje skrajno resno, je zadnja kvalifikacijska tekma San Marina za EP 2016. V času, ko je pomlajena Slovenija v Stožicah namučila močno Kolumbijo in častno izgubila z 0:1, je San Marino pred maloštevilnim domačim občinstvom paral živce Estoniji. Predstavnica z Baltika je v zadnjih letih skrajno trd oreh za slovensko izbrano vrsto, premagala jo je tudi v uvodnem krogu kvalifikacij za EP 2016, ko pa je gostovala v San Marinu, kjer si tekmeci ponavadi krepijo razliko v zadetkih, se je tekma seznacionalno končala brez zadetkov (0:0).

Tako je San Marino, absolutni avtsajder, olajšal delo slovenski reprezentanci, ki je Konstantinu Vassiljevu, staremu znancu 1. SNL, ki je pred leti igral za Nafto ter Koper in njegovi estonski druščini ušla na lestvici. Remi Estonije pri San Marinu je odmeval po svetu. Predvidljivi porazi ene najslabše uvrščenih izbranih vrst na Fifini svetovni lestvici so bili vrsto let stalnica, nato pa je presenetil z remijem. Je bil to res le slučaj, ki se zgodi enkrat na ogromno let?

San Marino je v kvalifikacijah remiziral le trikrat. Prvič proti začudeni Turčiji leta 1993, nato osem let v gosteh pri Latviji, 15. novembra 2014 pa še doma proti Estoniji. Med zadnjima remijema v kvalifikacijskih ciklusih je torej minilo 13 let. Če bo tako tudi do prihodnjega, je lahko Slovenija brezskrbna.

Stavka zaradi nesoglasij z zvezo

Možnosti Slovenije je podkrepil še najnovejši zaplet, ki v taboru državice sredi Apeninskega polotoka ne ustvarja pozitivnega vzdušja, ampak otežuje delo selektorju, saj so se igralci v petek odločili za stavko. Reprezentanti San Marina tako do nadaljnjega ne trenirajo, kar bi lahko še olajšalo delo slovenski reprezentanci, da 27. marca v Ljubljani pride do načrtovanih treh točk.

Nekateri mediji z Apeninskega polotoka v teh dneh poročajo, da bo San Marino konec marca gostoval na Areni Petrol v Celju, a jim je očitno zagodel tiskarski škrat ali pa zgrešen spomin na nekdanjo slovensko reprezentančno utrdbo.

Stavka San Marina je nekaj novega, majhna državica tega v reprezentančnem nogometu ni bila vajena. Zakaj je sploh prišlo do nje? Pred kratkim se je ustanovilo Združenje igralcev in takoj dvignilo glas. Izpostavilo je svoje pravice, ki jih po njihovem mnenju zveza, ki vodi reprezentanco, ne upošteva v dovoljšnji meri. Zaradi tega se je odločila za najbolj nepriljubljen korak, stavko in tako že izpustila nekaj treningov, ki jih je nameravala opraviti dva tedna pred tekmo v Sloveniji.

Kapetan Selva: Pod vprašajem je tudi potovanje v Ljubljano

Igralce zastopa kapetan Andy Selva in čaka na odgovor zveze. Če ne bo prišlo do dogovora, reprezentanca v ponedeljek ne bo opravila treninga. "Predstavljamo sedem osmin vseh projektov zveze, a se nikoli ne upošteva naših želja. Od petka uradno stavkamo. Če se stvari ne bodo popravile, v ponedeljek ne bomo trenirali," je napovedal 39-letni napadalec in po poročanju portala SanMarinoPress dodal stavek, ki bi lahko odmeval tudi na sončni strani Alp: "Pod vprašajem je tudi potovanje v Ljubljano," je še dejal Selva. Selektorju Pierangelu Manzaroliju ne preostane nič drugega, kot da čaka na trenutek, ko bi lahko sprti strani našli dogovor. Če ga ne bosta, ne bo nikogar na treningu reprezentance, pot Slovenije do zmage pa bo še lažja.

Slovenija ni imela nikoli težav s San Marinom

Le dolgoletni kapetan in veteran Selva se lahko pohvali s tem, da ostaja v nogometnih vodah tudi službeno, saj je trener mlajših rodov. Pred skoraj 39 leti se je rodil v Rimu, zbral rekordnih 68 nastopov in dosegel največ zadetkov (8) za San Marino. V karieri je zaigral tudi v serie A, za izbrano vrsto pa je nazadnje zadel v polno pred sedmimi leti proti Slovaški.

Slovenija v zgodovini ni imela nikoli težav s San Marinom. Z njim se je pomerila dvakrat in ga nadigrala v kvalifikacijah za SP 2010. V Mariboru je zmagala s 5:0, na Olimpijskem štadionu v Serravalleju pa s 3:0. Podoben razplet se pričakuje tudi 27. marca, ko bi lahko v Ljubljani gostovali nepripravljeni gostje, ki se še pogajajo z zvezo.

Ne spreglejte