Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
8. 12. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

1

Natisni članek

Football Leaks Jorge Mendes Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo James Rodriguez Angel Di Maria Fabio Coentrao Ricardo Carvalho Radamel Falcao Diego Costa David de Gea Jose Mourinho Jan Oblak Jan Oblak nogomet

Četrtek, 8. 12. 2016, 15.00

6 let, 7 mesecev

Jorge Mendes

Kralj podtalnega nogometnega dogajanja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

1

Jorge Mendes | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kdo je Portugalec Jorge Mendes, čigar ime se pojavlja pri skoraj vseh finančno spornih poslih afere Football Leaks, ki so v zadnjih dneh močno pretresli nogometni svet in ga bodo v prihodnjih še bolj?

Kaj že vemo? 

- Dvanajst priznanih svetovnih medijev bo v prihodnjih treh tednih razkrivalo občutljive podatke o slavnih nogometaših in trenerjih.
- V dozdajšnjih razkritjih dokumentov so utaje davkov obtožili številne zvezdnike, med katerimi izstopajo Cristiano RonaldoJose Mourinho, Mesut Özil, Gonzalo HiguainLuka Modrić ...
- Pri preiskavi sodelujejo tudi novinarji Planet TV, ki obljubljajo vroča imena tudi v prihodnjih dneh, kar zadeva Slovenijo, pa naj bi projekt dosegel vrhunec konec tedna.

Superagent je vzdevek, ki so ga Jorgeju Mendesu zaradi številnih bogatih prestopov pripisali v nogometnem svetu. Do njega je prišel z vplivom, ki ga ima. Predvsem v svetu nogometa. V pisarnah največjih evropskih klubov in na luksuznih lokacijah mest, iz katerih prihajajo. Tam, kjer se sklepajo milijonski posli in se, kot se je izkazalo v zadnjem času, dogajajo tudi številne finančne mahinacije.  

Portugalčev velik zaupnik je tudi njegov rojak, sloviti trener Jose Mourinho. | Foto: Reuters Portugalčev velik zaupnik je tudi njegov rojak, sloviti trener Jose Mourinho. Foto: Reuters Kdo je Portugalec, ki si je vrata v svet milijonskih nogometnih poslov že pred več kot desetletjem na stežaj odprl s prestopoma rojakov, Joseja Mourinha, v zadnjem desetletju enega izmed najboljših trenerjev na svetu, in Cristiana Ronalda, najbolj dobičkonosnega nogometaša na svetu, ki je danes Mendesov najboljši prijatelj in tudi njegova poročna priča?

Oba sta se znašla v vrtincu zdajšnje afere, ki je iz dneva v dan odmevnejša. Ob njiju pa tudi Argentinec Angel Di Maria, Portugalci Pepe, Fabio Coentrao in Ricardo Carvalho. Vsi so Mendesovi varovanci.

Vzpenjal se je v časih Zlatka Zahovića

Ko se je vzpenjal, je na Portugalskem blestel Zlatko Zahović. | Foto: Reuters Ko se je vzpenjal, je na Portugalskem blestel Zlatko Zahović. Foto: Reuters 50-letni Mendes, ki danes v enem prestopnem roku obrne tudi več sto milijonov evrov, je nad sanjami, da bo postal nogometaš, obupal nekje v osemdesetih. Takrat so mu vrata kot 20-letniku pred nosom zaprli številni klubi na Portugalskem, kjer je ponujal svoje nogometno znanje.

Zato je odprl videoteko, potem vodil izposojevalnico, si pozneje denar služil kot didžej in na Portugalskem odprl tudi nočni bar. Leta 1997 je nato zajadral v menedžerske vode, ko je takratnemu razočaranemu vratarju portugalskega kluba Vitorie Guimaraes Nunu pomagal pri prestopu v španskega prvoligaša Deportivo La Corune.


Vse o aferi Football Leaks:


Guimaraes je malo pred tem zapustil tudi Zlatko Zahović. Najboljšega strelca v zgodovini slovenske reprezentance, ki je bil takrat ravno pred obdobjem najbolj bleščečih let svoje nogometne poti, je takrat v Porto prodal Jose Veiga.

Takrat najvplivnejši portugalski menedžer takšnega statusa ni imel več dolgo. Mendes ga je počasi zrinil z njegovega mesta in začel pot med najvplivnejše ljudi podtalnega nogometnega dogajanja.

Nase je prvič opozoril leta 2002

Leta 2002 je poskrbel za prvi odmevnejši prestop, ko je iz lizbonskega Sportinga za kar 12 milijonov evrov v Newcastle United prodal Portugalca Huga Viano.

S Cristianom Ronaldom sta idealen par in najboljša prijatelja. | Foto: Reuters S Cristianom Ronaldom sta idealen par in najboljša prijatelja. Foto: Reuters

Ne samo Veigo, s katerim naj bi ob neki priložnosti na letališču v Lizboni celo fizično obračunal, Mendes je s svojim agresivnim pristopom jezil še številne druge kolege na Portugalskem in tudi drugod po Evropi. Za njih se ni zmenil in še odločneje nadaljeval svojo pot.

Na Portugalskem je vse bolj širil svoje lovke in skrbel za številne prestope iz vseh treh največjih tamkajšnjih klubov, Benfice, Porta in Sportinga. Pred časom je tudi sam priznal, da je imel med letoma 2001 in 2010 prste vmes pri kar 68 odstotkih vseh odškodnin, ki so jih ti trije klubi prejeli v tem obdobju.

Najprej je osvojil Portugalsko, potem si je odprl vrata Evrope

Iz Lizbone, iz Sportinga, je leta 2003 za 19 milijonov evrov v Manchester United pripeljal takrat 18-letnega Cristiana Ronalda, stkal močne vezi s tamkajšnjo ikono Alexom Fergusonom in si odprl vrata angleškega trga.

Leto pozneje je na trenersko klop Chelseaja popeljal še Mourinha, se spoprijateljil z bogatim predsednikom tega londonskega kluba, Rusom Romanom Abramovičem, in v naslednjih letih poskrbel za številne prestope rojakov na kultni Stamford Bridge. Istega leta je za 20 milijonov evrov tja prestopil Paulo Ferreira, takoj za njim za 30 milijonov evrov še Carvalho, Tiago Mendes in Maniche.

Sporen način poslovanja

Način Portugalčevega poslovanja je sporen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Način Portugalčevega poslovanja je sporen. Foto: Guliverimage/Getty Images Posel je stekel, v naslednjem desetletju in več je imel prste vmes pri številnih prestopih, o katerih se je na veliko pisalo in govorilo.

Ne nujno samo kot zastopnik nogometašev, kdaj kot predstavnik klubov, včasih kot svetovalec, pogosto tudi kot kupec ali prodajalec deležev zastopstva posameznih igralcev (možnosti lastništva nad nogometaši subjektov tretje strani, ki je omogočala, da je imel ob nogometaših oziroma njihovih zastopnikih in klubih svoj delež ob dogovarjanjih in pri zaslužkih pri prestopih še kdo tretji).

Od aprila lani si takšnega ravnanja ne more več privoščiti. Pri krovni svetovni nogometni organizaciji (FIFA) so ga prepovedali.

Ali se tega tudi drži, ne moremo stoodstotno trditi. Mendesa so v preteklosti namreč že povezovali z izigravanjem pravil.

Že pred časom so vplivnemu Portugalcu očitali ustanavljanje off-shore podjetij v davčnih oazah. V njih naj bi se pretakali milijoni za trženje številnih nogometašev, s katerimi je sodeloval.

Kateri so "njegovi" klubi?

Mendes je medtem utrdil svoj položaj v številnih pomembnih evropskih klubih, ob portugalskih predvsem v obeh madridskih Realu in Atleticu, tudi v Monacu, Valencii, Manchester Unitedu, Chelseaju in v zadnjem času vse bolj tudi Manchester Cityju. V teh klubih je pomagal pri prihodih in odhodih številnih nogometašev, pogosto tudi trenerjev in se velikokrat znašel v navzkrižju interesov. Na strani kupca in prodajalca hkrati.

Kaj sploh je Football Leaks?

Football Leaks je spletna stran, ki razkriva višine odškodnin, plače in druge informacije iz pogodb najslavnejših nogometašev. Gre za nogometno različico WikiLeaksa. Aktivnosti spletne strani, katere ustvarjalci niso znani, so se začele septembra 2015.

Stran je v preteklosti razkrivala različne občutljive informacije, trenutno pa je vroča tema utaja davkov številnih nogometašev in trenerjev.  

Je pomagal tudi Janu Oblaku?

Ronalda je leta 2009 iz Manchester Uniteda za takrat rekordnih 94 milijonov evrov pripeljal v Real, kar je še danes njegov najdražji prestop in tudi tretji največji v zgodovini nogometa. Še enega Portugalca Luisa Nanija, ki je danes član Valencie, je dve leti pred tem iz Sportinga za dobrih 25 milijonov evrov pripeljal v Manchester United.

Brazilca, ki igra za špansko reprezentanco, Diega Costo je leta 2014 iz Atletica Madrida za 38 milijonov evrov prodal v Chelsea. Španskemu vratarju Davidu De Gei je tri leta pred tem omogočil 25 milijonov evrov vreden prestop iz Atletica v Manchester United. 

Mendesa so omenjali tudi pri prestopu Jana Oblaka v Atletico Madrid pred dvema letoma. | Foto: Vid Ponikvar Mendesa so omenjali tudi pri prestopu Jana Oblaka v Atletico Madrid pred dvema letoma. Foto: Vid Ponikvar Njegovo ime je bilo omenjeno tudi pri rekordnem prestopu, vrednem 16 milijonov evrov, slovenskega reprezentanta Jana Oblaka leta 2014 iz Benfice v Atletico. Po isti poti je leta 2007 za 20 milijonov evrov odšel tudi takratni zvezdnik portugalskega nogometa Simao Sabrosa.

Sodeloval je tudi pri 36 milijonov evrov vrednem prestopu Argentinca Sergia Agüera iz Atletica v Manchester City pred petimi leti.

Leta 2014 je Eliaquima Mangalaja Manchester Cityju podtaknil za več kot 30 milijonov evrov, čeprav je ta branilec do takrat vsega trikrat nastopil za reprezentanco Francije.

50 milijonov za napadalca, ki je v življenju dosegel 15 golov

Lanski prestop Anthonyja Martiala je bil neverjeten. | Foto: Reuters Lanski prestop Anthonyja Martiala je bil neverjeten. Foto: Reuters Leta 2015 je poskrbel za drugo najdražjo prodajo v zgodovini Valencie. Ta je s prodajo širši javnosti sorazmerno neznanega argentinskega branilca Nicolasa Otamendija v Manchester City zaslužila malo manj kot 45 milijonov evrov.

Še veliko bolj neverjetna je bila prodaja, ki je Mendesu uspela lani. Takrat je iz Monaca v Manchester United za kar 50 milijonov evrov prodal Francoza Anthonyja Martiala. Mladi napadalec je do takrat zabil vsega 15 golov na članski ravni, a poskrbel za drugi najdražji nakup v zgodovini najbolj trofejnega angleškega kluba.

Deset najdražjih javno znanih varovancev Jorgeja Mendesa:

  • Cristiano Ronaldo (Portugalska; Real Madrid) - vrednost 110 milijonov evrov
  • James Rodriguez (Kolumbija; Real Madrid) – 70 milijonov evrov
  • Angel Di Maria (Argentina; PSG) – 55 milijonov evrov
  • Diego Costa (Španija; Chelsea) – 45 milijonov evrov
  • William Carvalho (Portugalska; Sporting Lizbona) – 30 milijonov evrov
  • Andre Gomes (Portugalska; Barcelona) – 30 milijonov evrov
  • Renato Sanches (Portugalska; Bayern München) – 30 milijonov evrov
  • Eliaquim Mangala (Francija; Valencia) – 23 milijonov evrov
  • Ezequiel Garay (Argentina; Valencia) – 20 milijonov evrov
  • Ricardo Silva (Portugalska; Monaco) – 15 milijonov evrov

V zadnjem času se je ustalil pri Realu

Mendes je prav gotovo zelo ponosen še na en prestop iz Monaca. Kolumbijca Jamesa Rodrigueza je leta 2014 v madridski Real prodal za kar 75 milijonov evrov.

Jamesa Rodrigueza je pred dvema letoma v Real prodal za kar 75 milijonov evrov. | Foto: Reuters Jamesa Rodrigueza je pred dvema letoma v Real prodal za kar 75 milijonov evrov. Foto: Reuters

V Real je iz Benfice leta 2010 za 33 milijonov evrov spravil Argentinca Angela Di Mario in ga za kar 75 milijonov štiri leta pozneje prodal v Manchester United. Po le enem letu in vsega štirih golih v Manchestru je zvezdnika, ki je zdaj osumljen utaje davkov, za vrtoglavih 63 milijonov poslal v PSG.

V Real je s še enim gostom s svoje lanske poroke, predsednikom Madridčanov Florentinom Perezom, pripeljal tudi Pepeja, ki je iz Porta prišel za 30 milijonov evrov. Prav toliko so pri Realu odšteli za Coentraa in sedem milijonov evrov za še enega Portugalca Carvalha.

Radamel Falcao je simbol Portugalčevega poslovanja

Še en Kolumbijec Radamel Falcao pa je mož, ki najbolj nazorno s prstom kaže na Mendesove najboljše poslovne partnerje. Pred leti eden izmed najboljših napadalcev na svetu je danes član Monaca. Pred tem je igral za Porto, Atletico Madrid, Manchester United in Chelsea. Klube, ki so vmes na račun odškodnin zanj nakazali okroglih 100 milijonov evrov.

Še nekajkrat toliko se jih je obrnilo v vseh preostalih poslih, ki jih je izpeljal oziroma pomagal izpeljati.

Radamel Falcao je v zadnjih štirih letih igral v vseh štirih klubih, v katerih ima svoje lovke Mendes. | Foto: Reuters Radamel Falcao je v zadnjih štirih letih igral v vseh štirih klubih, v katerih ima svoje lovke Mendes. Foto: Reuters

Danes tudi njemu ni lahko

"Če je zraven, vrednost posla zraste tudi do 50 odstotkov," je o iznajdljivem nogometnem poslovnežu povedal eden izmed njegovih kolegov. To je Jorge Mendes. Mož, ki naj bi v nogometu sodeloval pri poslih, skupaj vrednih kar milijardo evrov in pol. In ob tem zaslužil več kot velika večina njegovih zvezdniških varovancev. Zagotovo več kot sto milijonov.

A danes, ko v javnost vsak dan kaplja vse več nečednih informacij o njegovem poslovanju, tudi njemu verjetno ni lahko. Kljub številkam glavnih pisarn največjih nogometnih klubov na svetu, ki jih ima v mobilnem telefonu shranjene med priljubljenimi, in kljub sedemmestnim številkam, ki jih vsak dan zagleda na svojem bančnem računu.

Pomembnejši prestopi, pri katerih naj bi sodeloval Jorge Mendes:

  • 2002: Hugo Viana (iz Sportinga v Newcastle United; 12 mio evrov)
  • 2003: Cristiano Ronaldo (iz Sportinga v Manchester United; 19 mio evrov)
  • 2003: Ricardo Quaresma (iz Sportinga v Barcelono; 6 mio evrov)
  • 2004: trener Jose Mourinho (iz Porta v Chelsea)
  • 2004: Paulo Ferreira (iz Porta v Chelsea; 20 mio evrov)
  • 2004: Ricardo Carvalho (iz Porta v Chelsea; 30 mio evrov)
  • 2004: Tiago Mendes (iz Benfice v Chelsea; 12 mio evrov)
  • 2006: Maniche (iz Dinama Moskve v Chelsea; posoja)
  • 2007: Luis Nani (iz Sportinga v Manchester United; 25 mio evrov)
  • 2007: Anderson (iz Porta v Manchester United; 31 mio evrov)
  • 2007: Pepe (iz Porta v Real Madrid; 30 mio evrov)
  • 2007: Simao Sabrosa (iz Benfice v Atletico Madrid; 20 mio evrov)
  • 2008: Deco (iz Barcelone v Chelsea, 10 mio evrov)
  • 2008: trener Jose Mourinho (v Inter)
  • 2008: trener Luiz Felipe Scolari (v Chelsea)
  • 2009: Cristiano Ronaldo (iz Manchester Uniteda v Real Madrid, 94 mio evrov)
  • 2010: trener Jose Mourinho (iz Interja v Real Madrid)
  • 2010: Angel Di Maria (iz Benfice v Real Madrid; 33 mio evrov)
  • 2011: Fabio Coentrao (iz Benfice v Real Madrid; 30 mio evrov)
  • 2011: David de Gea (iz Atletica Madrida v Manchester United, 25 mio evrov)
  • 2011: Radamel Falcao (iz Porta v Atletico Madrid; 40 mio evrov)
  • 2011: Sergio Agüero (iz Atletico Madrida v Manchester City; 36 mio evrov)
  • 2013: James Rodriguez (iz Porta v Monaco; 45 mio evrov)
  • 2013: Radamel Falcao (iz Atletica Madrida v Monaco; 43 mio evrov)
  • 2013: Joao Moutinho (iz Porta v Monaco; 25 mio evrov)
  • 2013: Ricardo Carvalho (iz Real Madrida v Monaco; 8 mio evrov)
  • 2014: Angel Di Maria (iz Real Madrida v Manchester United; 75 mio evrov)
  • 2014: Diego Costa (iz Atletico Madrida v Chelsea; 38 mio evrov)
  • 2014: Eliaquim Mangala (iz Porta v Manchester City; 30 mio evrov)
  • 2014: James Rodriguez (iz Monaca v Real Madrid; 75 mio evrov)
  • 2015: Anthony Martial (iz Monaca v Manchester United; 50 mio evrov)
  • 2015: Angel Di Maria (iz Manchester Uniteda v PSG; 63 mio evrov)
  • 2015: Nicolas Otamendi (iz Valencie v Manchester City; 45 mio evrov)
Ne spreglejte