Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 6. 2014,
16.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kolumbija

Ponedeljek, 9. 6. 2014, 16.50

8 let

Kolumbijski starček z libanonskimi koreninami že junak SP 2014

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Kolumbiji še vlada nepopisna žalost zaradi nezaceljenega kolena Radamela Falcaa. Navijačem je lahko v manjšo uteho to, da bodo v Braziliji zaploskali njegovemu rojaku, novemu svetovnemu rekorderju.

Kdo je junak, ki verjetno ne bo dobil priložnosti, da bi nastopil na kakšnem izmed srečanj, a se vseeno pojavlja na slovnicah? To je Faryd Mondragon, izkušeni vratar, ki bo v Braziliji pisal zgodovino. Evropska javnost ga je lahko spoznavala v različnih klubskih dresih, še najbolj se ji je vtisnil v spomin, ko je branil in osvajal lovorike z Galatasarayem.

Večno slavo pa si bo Kolumbijec z libanonskimi koreninami pridobil zaradi zanimivega in nenavadnega podatka. Vratar Deportiva iz Calija, kolumbijskega prvoligaša, bo čez 12 dni na rojstnodnevni torti upihnil kar 43 svečk. To pa je že starost, ob kateri lahko vrhunskim športnikom, ki se še udeležujejo najmočnejših tekmovanj, le spoštljivo zaploskamo.

Še bolj srečen kot pred odhodom na SP 1994

Kakšna je zgodba kolumbijskega veterana, ki odhaja na svetovno prvenstvo v Brazilijo kot tretji vratar Kolumbije in bo tudi uradno najstarejši udeleženec svetovnih prvenstev vseh časov? "Ponosen sem, da lahko pri svojih letih zastopam domovino na svetovnem prvenstvu. Počutim se še bolj srečnega, kot sem bil pred 20 leti, ko me je selektor vpoklical na SP 1994 v ZDA," je zadovoljen dolgoletni kolumbijski reprezentant, ki je nabiral izkušnje kot član kolumbijske odprave na olimpijskem turnirju v Barceloni (1992).

Razkošje in bedo svetovnega prvenstva je brez odigrane minute okusil že leta 1994. Ravno na prvenstvu, ki se ga Kolumbijci neradi spominjajo, saj so doživeli rezultatsko katastrofo, jezo neuravnovešenih navijačev pa je po nesrečnem avtogolu na srečanju z Američani branilec Andres Escobarplačal celo z lastnim življenjem. To je bila novica, ki se jo je sramoval ves svet, ne samo Kolumbija. To, da se izgubljajo življenja zaradi okroglega usnja, je preseglo vse meje slabega okusa.

Takrat je bil Mondragon še vratar, pred katerim je bila bleščeča prihodnost in ki je še čakal na svoje vrhunce. Kdo bi si takrat mislil, da bo dve desetletji pozneje postal svetovni rekorder ter se vpisal v večne nogometne almanahe in Guinnessovo knjigo rekordov? Če bo v Braziliji stopil med vratnici, bo postal tudi najstarejši Zemljan, ki je odigral srečanje na svetovnem prvenstvu. Dosežek zdajšnjega rekorderja Rogerja Mille (42 let in 39 dni) bi presegel skoraj za celo leto, postavil pa bi tudi nov mejnik, saj bi branil na svetovnih prvenstvih, med katerima je 16 let časovne razlike.

Pariško sodišče ga je kaznovalo, v Kölnu igral s Slovencema

Na SP v ZDA je ostal na klopi, v središču pozornosti pa se je znašel štiri leta pozneje v Franciji. Poslovil se je po skupinskem delu, slovo pa doživel zelo čustveno. Ko so "kafetarji" po porazu z Anglijo (0:2) izpadli, je njegove solze skušal ustaviti takratni prvi vratar treh levov David Seaman, to pa je bila slika, ki je romala v svet. V Evropi se je preizkusil v številnih državah. Najprej v Španiji, nato pa v Franciji, kjer je doživel veliko neprijetnost. Leta 2001 ga je pariško sodišče obtožilo, da je zlorabljal ponarejen grški potni list. Takrat je branil za Metz in mu pomagal, da ni izpadel v drugo ligo. Sodišče je odločilo, da dve leti ne sme braniti za francoske klube, plačati je moral še kazen 300 tisoč evrov.

Odšel je v Turčijo k velikanu Galatasarayu, kar je bila posrečena poteza. V Carigradu je blestel, osvojil dva turška naslova, navijači pa so ga vzljubili tudi zaradi nenavadnih molitev pred ali pa kar med dvoboji. Po šestih letih se je odločil, da bo kariero nadaljeval v Nemčiji. Odšel je v Köln, odločitev pa sprejel zaradi Christopha Dauma. Pri kozličkih je ostal tri sezone, leta 2010 pa potegnil krajšo po sporu s hrvaškim trenerjem Zvonimirjem Soldom, ki mu je skušal preprečiti odhod na reprezentančno akcijo v Južno Ameriko.

Mondragon je odšel domov in se ni več vrnil v Nemčijo, kjer je delil slačilnico tudi z Mišom Brečkom in Milivojem Novakovićem.

Nazadnje je branil za Kolumbijo lani, ko je že dopolnil 42 let

Odločil se je, da bo izkušnje dobro unovčil čez lužo. Odšel je v ZDA in navduševal v ligi MLS, nato pa ga je domotožje pregnalo nazaj v Cali. Vrnil se je h klubu, kjer je začel člansko kariero. Pri Deportivu jo želi tudi končati.

Zadnjo tekmo je odigral 20. aprila, za zdaj pa še ni jasno, ali je bila tudi zadnja v njegovi karieri. O tem se bo odločil po svetovnem prvenstvu v Braziliji, ki se ga veseli kot otrok: "Po vpoklicu selektorja sem na sveže zadihal. Kot da bi prejel dodatno kisikovo bombo," se je javno zahvalil Joseju Pekermanu, Argentincu, ki je določil 23 kolumbijskih potnikov na svetovno prvenstvo.

Za reprezentanco je zbral 55 nastopov in postal prvi udeleženec kar šestih zaporednih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu (od 1993 do 2013). Nazadnje je za državno selekcijo branil lani, ko je Kolumbija 15. novembra v prijateljski tekmi ugnala Belgijo z 2:0. Takrat je za reprezentanco branil prvič po letu 2010. Kakšna bi bila šele zgodba, če bi prejel priložnost še na letošnjem SP v Braziliji …

Ne spreglejte