Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
12.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zlatan Ibrahimović Franck Ribery žreb

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 12.07

7 let, 12 mesecev

Koga ne bo v Braziliji? Ronalda ali Ibrahimovića? Hrvaška z Islandijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V dodatnih kvalifikacijah za SP leta 2014 bo najbolj zanimivo na dvobojih med Portugalsko in Švedsko. Islandijo čakata tekmi s Hrvaško, Ukrajino s Francozi, Grčijo pa z Romunijo.

V igri za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji ostaja še osem evropskih reprezentanc. Štiri bodo 19. novembra, ko bodo odigrane povratne tekme dodatnih kvalifikacij, nazdravljale s penino in se pripravljale na nogometni veledogodek v domovini sambe, druge štiri bodo končale pot le stopničko od nebes. Prve tekme bodo 15. novembra, ko se bo Katančeva četa v prijateljski tekmi najverjetneje v Dublinu pomerila z Irsko. Brez svetovnega prvenstva bi lahko ostalo ogromno nogometnih zvezdnikov. Tudi nekaj tistih, ki spadajo med svetovno elito. To so nedvomno Portugalec Cristiano Ronaldo, Francoz Franck Ribery in Šved Zlatan Ibrahimović, velikih imen pa ne manjka tudi v taborih drugih udeležencev dodatnih kvalifikacij. Najboljšo statistiko dozdajšnjih nastopov v dodatnih kvalifikacijah (če upoštevamo tako SP kot EP) ima Hrvaška, ki je bila uspešna v vseh treh poskusih, stoodstotni izkupiček imata tudi Portugalska (dvakrat je izločila BiH) ter Francija, ki je po znani aferi z igranjem roke Thierryja Henryja pred štirimi leti izločila Irsko in se uvrstila na SP 2010.

Poslastica: Ronaldova Portugalska proti Ibrahimovićevi Švedski

Največ zanimanja bosta postregla dvoboja med Portugalsko in Švedsko. Zaradi prvih zvezdnikov, eden izmed dvojice Ronaldo - Ibrahimović bo dogajanje na svetovnem prvenstvu v Braziliji spremljal z domačega naslonjača, pa tudi dobrih predstav v kvalifikacijskem ciklusu, ko sta ju prehiteli le Rusija oziroma Nemčija. Francija, ki računa na izjemen igralski kader, na zelenici pa še ne deluje povsem usklajeno in prepričljivo, bo na prvi tekmi gostovala v Ukrajini, ki ima na dodatne kvalifikacije slabe spomine. Tudi na račun zlate Katančeve generacije in leta 1999. Evropski prvaki iz leta 2004, Grki, se bodo v balkanskem spopadu pomerili z Romunijo.

Iz slovenske skupine E je napredovala Islandija, ki je na krilih Gylfija Sigurdssona prehitela tako Slovenijo kot tudi Norveško, Albanijo in Ciper. Na svetovni jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je tudi najslabše uvrščena izbrana vrsta v Evropi, ki še ostaja v boju za nastop v Braziliji, žreb pa ji je za tekmico določil Hrvaško. Prva tekma bo v Reykjaviku, povratna pa 19. novembra v Zagrebu.

Plesu kroglic v Zürichu je pomagal švicarski napadalec Alexander Frei, ki je nastopil na dveh svetovnih prvenstvih, dogajanje pa je budno spremljalo osem selektorjev. Med njimi je šele pred nekaj dnevi prevzel odgovorno vlogo Hrvat Niko Kovač, v kvalifikacijah pa so izbrance do dodatnih kvalifikacij vodili Didier Deschamps (Francija), Fernando Santos (Grčija), Lars Lagerback (Islandija), Paulo Bento (Portugalska), Victor Piturca (Romunija), Erik Hamren (Švedska) in Mihail Fomenko (Ukrajina). Med osmimi selektorji sta torej kar dva Portugalca in Šveda.

Ne spreglejte