Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
5. 2. 2013,
7.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Andraž Kirm slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 5. 2. 2013, 7.39

8 let

Kirm: Ne obremenjujmo se s preteklostjo, glejmo v prihodnost

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okroglih 50 nastopov je doslej zbral Andraž Kirm v reprezentančnem dresu. Verjamemo, da jih bo pridno nabiral tudi pod vodstvom Srečka Katanca.

V času zadnjih dveh selektorjev Matjaža Keka in Slaviše Stojanovića je bil med najbolj standardnimi, če ne celo najbolj standarden reprezentant. Je nogometaš, ki vselej da vse od sebe in veliko naredi v obrambi, nevaren je tudi v napadu. Doslej je, čeprav med navijači ne uživa največjega zaupanja, zabil že pet golov, kar je več od številnih drugih reprezentantov, ki so v javnosti veliko bolj priljubljeni. Je nogometaš, kakršne imajo trenerji radi. Ne dvomimo v to, da bo tudi s Srečkom Katancem, ki je vedno cenil marljive in delovne nogometaše, podobno. Kaj 28-letni Ljubljančan pričakuje od novega selektorja? ''Trenutno je še prezgodaj za pogovore o pričakovanjih. Najprej se moramo vsi skupaj spoznati in videti, kaj drug od drugega pričakujemo. Vsi se zavedamo, da zadnje obdobje ni bilo najboljše. Tako v rezultatskem smislu kot tudi glede igre same. V novem letu si želimo, da bi igrali veliko bolje in posledično dosegali boljše rezultate,'' so bile prve besede, s katerimi je postregel Andraž Kirm, ki se s preteklostjo ne želi obremenjevati. ''Nima smisla razpredati o tem, kaj je šlo narobe pri zadnjem selektorju. Bolje je gledati naprej in se potruditi, da bo prihodnost lepša. Vsaka ekipa, vsaka reprezentanca ima vzpone in padce. To je v nogometu povsem normalno. Zdaj je pomembno predvsem to, da gledamo na naslednje tekme in se naučimo iz napak, ki smo jih delali v preteklosti. Verjamem, da bo šlo v prihodnosti na bolje,'' je prepričan Ljubljančan, ki se s Srečkom Katancem pred prihodom na zbor ni poznal. ''Slišala sva se, opravila sva krajši, informativni pogovor. Zanimalo ga je, v kakšnem stanju sem, kako je v klubu, to pa je tudi vse. Čas za spoznavanje je napočil zdaj,'' je še povedal Ljubljančan.

Pogovarjali smo se tudi o klubu. Poleti je s Poljske, kjer je bil tri leta član krakovske Wisle, prestopil na Nizozemske. V Groningenu igra redno, prav minuli konec tedna pa je dočakal prvi prvenstveni zadetek. Ta je bil zelo pomemben. Za zmago z 1:0 v gosteh pri AZ Alkmaarju. Prvo po treh zaporednih porazih in petih tekmah brez polnega izkupička, ki je Groningen spet oddaljila od mest, ki vodijo v drugo ligo. ''Selitev v Groningen je bila prava odločitev. Pri Wisli na koncu nisem bil najbolj zadovoljen, zato sem si želel zamenjati sredino. To je bil pravi korak. Igram redno, počutim se odlično, sem zelo vesel,'' pravi Kirm, ki je v Groningenu nasledil Tima Matavža, ki je v zeleno-belem dresu zabil številne gole in se pred letom in pol bogato prodal v PSV Eindhoven. ''Matavž je pri Groningenu pustil globok pečat. Veliko je naredil za ta klub, navijači ga nikoli ne bodo pozabili. Postavil me je pred zahtevno nalogo, težko ga je naslediti. Jasno je, da se ga navijači še vedno spomnijo in ga imajo radi. Tudi on še zdaleč ni pozabil na Groningen. Dostikrat nas obišče,'' je povedal Kirm, ki je s Slovencema, ki si kruh služita v prvi nizozemski ligi – za VV Venlo igra Aleksander Radosavljević -, pogosto sliši. ''Vseskozi smo v navezi, smo v dobrih odnosih in spodbujamo eden drugega,'' je za konec še razkril nogometaš, ki se je uveljavil v dresu Domžal.

Ne spreglejte