Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
3. 10. 2014,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka Sevilla Goran Cvijanović

Petek, 3. 10. 2014, 12.09

8 let

Keka po infarktni tekmi razganjalo od ponosa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ponosno Rijeko je le nekaj minut ločevalo od ogromnega podviga. Proti Sevilli, branilki naslova v ligi Europa, je vstopila v sodnikov podaljšek z vodstvom 2:1 ter igralcem več, a ni zdržala do konca.

V prejšnji sezoni je Maribor v 1/16 finala lige Europa dvakrat namučil Sevillo, a je zaman naskakoval zmago (2:2 in 1:2). Zdaj se je pred vrati "španskih nebes" znašel še nekdanji trener vijolic, ki ga je od velikega uspeha nad slavnim klubom iz Andaluzije ločevalo le nekaj minut. "Škoda. Lahko nam je žal, saj smo bili zelo blizu zmagi," je po dramatičnem srečanju na razprodani Kantridi priznal Matjaž Kek.

Še v prvi minuti sodnikovega podaljška je vodil z 2:1, imel igralca več, prevlado na zelenici, navdušeno občinstvo pa se je že pripravljalo na slavje. Bilo bi zelo bučno in polno čustev, saj se je nasmihala zmaga nad aktualnim zmagovalcem evropske lige, a se ni razpletlo po željah gostiteljev, ki jim je vso tekmo pomagal Goran Cvijanović.

Kamerunec mojster za zadetke v zadnjih sekundah

Idilo na Reki je prekinil Kamerunec Stephane Mbia in poskrbel za delitev točk. Afričan je očitno mojster za zadetke v izdihljajih srečanja, saj je podobno kot Rijeko na povratni polfinalni tekmi lige Europa v sezoni 2013/14 utišal tudi Mestallo ter dosegel zadetek za 1:3, s katerim si je Sevilla zagotovila napredovanje. Zdaj je na Hrvaškem poskrbel za gol, ki je španski klub ohranil na prvem mestu skupine G.

O tem, kakšno olajšanje je prinesel v tabor gostov, najbolj slikovito priča reakcija trenerja Unaija Emeryja, ki se je izenačenja razveselil kot majhen otrok ter poskakoval od navdušenja. Kek je po infarktnih zadnjih minutah spretno skrival čustva, a mu v srcu zagotovo ni bilo lahko, saj je iz rok izpustil priložnost, ki se na nogometni jedilnik ne prikrade vsak dan. Daleč od tega …

Ni mala stvar prisiliti Sevillo k drugačni igri

Mešani občutki v taboru hrvaških pokalnih prvakov so poudarjali žalost zaradi zapravljene priložnosti in velikega skalpa ter ponos zaradi odmevnega remija. Prva točka v tej evropski sezoni, ko se igra skupinski del lige Europa, predstavlja uspeh za Rijeko. Nastopa v težki skupini z branilcem naslova ter podprvakoma Nizozemske in Belgije, po bolečem porazu v Liegu (0:2) pa je prekinila kratek niz neposrečenih razpletov na evropskih srečanjih.

"Ko so igralci spoznali, da je Sevilla povsem normalna ekipa, so začeli igrati tako, kot znajo. V prvem polčasu so jo preveč spoštovali. Preveč so bili živčni, ker so izgubili ritem. Zato sem jih moral med polčasom pomiriti," je trener Rijeke pojasnil, s katero nalogo se je odpravil v slačilnico po prvem polčasu, ki so ga španski gostje dobili z 1:0.

V nadaljevanju se je predstavila drugačna Rijeka. Bolj podjetna, hitrejša in veliko bolj nevarna, na roko pa ji je šla tudi izključitev branilca španskega velikana. "Ko prisiliš Sevillo, da igra tako, kot je bila primorana zadnjih 30 minut, to ni mala stvar. Ponosen sem na fante in na način, kako smo se vrnili po prejetemu zadetku. Ponosen sem, kako dobro smo se zoperstavili vrhunski evropski ekipi," je nekdanjega slovenskega selektorja razganjalo od ponosa po odlični predstavi v drugem polčasu.

Bo Kekova Rijeka zmago dočakala proti Feyenoordu?

V zadnjih minutah dvoboja je pogrešal več izkušenj pri izbrancih in spretnejše zadrževanje žoge, da bi dvoboj z vodstvom v žepu pripeljali do srečnega konca. Goste je tako namučil, da je moral stanovski kolega Emery poslati v ogenj tudi prvokategornike, ki jih je sprva želel spočiti. Ko so v igro pri zaostanku z 1:2 vstopili Mbia, Tremoulinas in Bacca, je bilo jasno, da je gostom vrag odnesel šalo. Nagrado so dočakali v 91. minuti in reško trdnjavo, ki v Evropi v obdobju vodenja Keka še ni pokleknila, zapustili neporaženi.

Čeprav so se na Kantridi v zadnjih sezonah predstavili Stuttgart, Betis, Lyon in Sevilla, Rijeka še ostaja brez poraza. To pa je dober obet za novo priložnost, saj bo v tretjem krogu pri Kekovi zasedbi gostoval Feyenoord. To bo lepa priložnost za prvo zmago v tej sezoni, s katero bi se Rijeka vključila v boj za napredovanje. Brez zmage bo to skoraj nemogoče …

Ne spreglejte