Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
31. 12. 2012,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec Aleksander Čeferin Slaviša Stojanović

Ponedeljek, 31. 12. 2012, 12.48

8 let

Katanec izrekel da, Slovenija dobila selektorja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvomov je konec. Srečko Katanec je sprejel ponudbo krovne zveze in bo v petek postal novi selektor članske reprezentance. Vrača se po dobrih desetih letih. Lahko Slovenijo vrne v igro za SP 2014?

Rečeno, storjeno. Predsednik krovne zveze je vendarle izpolnil obljubo in slovenski javnosti predstavil novega selektorja še v letu 2012: ''Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Aleksander Čeferin, in nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance, Srečko Katanec, sta se v drugi polovici decembra pogovarjala o možnosti Katančevega povratka na selektorsko mesto. Pogovori so svoj epilog dobili danes, ko je Srečko Katanec sprejel ponudbo Nogometne zveze Slovenije. Selektorja mora formalno potrditi še Izvršni odbor NZS, ki bo zasedal v petek, 4. januarja, 49-letni Katanec pa bo slovensko izbrano vrsto ponovno prvič vodil 6. februarja v Kopru na prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino,'' se glasi kratko sporočilo NZS, s katerim se je tudi zaključila saga o napornih pregovorih med predsednikom NZS in prvim kandidatom za mesto Stojanovićevega naslednika. Ljubljančan, ki bo prihodnje leto dopolnil okrogih 50 let, je slovensko reprezentanco nazadnje vodil leta 2002. Na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, poleg Eura 2000 tudi največjega dosežka, s katerim je junaška enajsterica znala pokazati zobe največjim, pogosto pa obveljala tudi za strup ''velesil''. V Južni Koreji je Slovenija po stresnih dogodkih, počilo je na relaciji med selektorjem in najboljšim igralcem Zlatkom Zahovičem, končala tekmovanje brez točk, Zahovičevo nenadno slovo zgolj po eni odigrani tekmi pa je simboliziralo tudi konec plodnega sodelovanja nekdanjega asa Olimpije, zagrebškega Dinama, Partizana, Stuttgarta in Sampdorie s slovensko reprezentanco. Vsaj do zaključka leta 2012.

Po junaški izkušnji, ko je popeljal ''zlato'' generacijo na svetovni in evropski oder, se je preizkusil v različnih nogometnih vlogah. Kot trener grškega klubskega velikana Olympiakos , kjer pa se je sodelovanje hitro prekinilo, na selektorskih stolčkih Makedonije in ZAE (tam je tesno sodeloval s Slavišo Stojanovićem , ki ga bo – zanimiva igra usode – zdaj nasledil na mestu selektorja), z domačim nogometom pa je bil še najbližje povezan kot nekajletni strokovni sodelavec Interblocka. Slovenski reprezentanci želi vrniti prepoznavno igro, postavljeno na temeljih borbenosti, discipline in neprebojne obrambe, pred njim pa je še šest kvalifikacijskih srečanj, na katerih bi lahko njegovi izbranci osvojili še 18 točk in se še potegovali za nastop na svetovnem prvenstvo leta 2014 v Braziliji.

Kdo naj bi poleg njega še sestavljal strokovno vodstvo? Trener vratarjev naj bi (p)ostal Nihad Pejković, vlogi pomočnikov pa bi lahko opravljala Aleš Čeh in Željko Milinović, o katerih je bilo v zadnjih dneh tudi največ govora. Tako Čeh kot Milinović sta predstavljala ogrodje slovenske reprezentančne pravljice, Pejković pa je bil visoko zapisan na Katančevem seznamu želja, a ni nikoli oblekel slovenskega dresa. Ko ga je Katanec namreč želel vpoklicati, je ugotovil, da je dolgoletni vratar ljubljanske Olimpije že branil za izbrano vrsto BiH. Če nista sodelovala takrat, bi pa lahko v letu 2013.

Novi selektor bo v petek po seji izvršnega odbora NZS na voljo za vprašanja predstavnikov sedme sile.

Ne spreglejte