Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
20. 6. 2017,
14.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Davide Nicola Crotone serie A

Torek, 20. 6. 2017, 14.42

6 let, 6 mesecev

Dvojni podvig trenerja crotoneja

Izpolnil obljubo, prekolesaril Italijo in se poklonil umrlemu sinu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Davide Nicola | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V Italiji še vedno odmeva podvig Crotoneja, majhnega kluba iz Kalabrije, ki se je po klavrnem začetku krstne sezone v serie A postavil na noge in pet minut pred dvanajsto pokvaril načrte Zajčevemu Empoliju. Trener Davide Nicola je po velikem uspehu izpolnil obljubo, sedel na kolo in se odpravil proti 1.300 kilometrov oddaljenemu Torinu. Vožnja je bila polna čustev, saj jo je posvetil sinu, ki je pri 14 letih umrl v prometni nesreči.

Srce parajoča zgodba, ki ji ne ploska le Apeninski polotok, ampak ves nogometni svet, se je začela 7. aprila. Takrat je Crotone dosegel zgodovinsko zmago nad Chievom, prvo v gosteh, odkar se je leta 2016 pridružil elitni serie A.

Čeprav je v Veroni v slabo voljo spravil Valterja Birso in Boštjana Cesarja (2:1), pogled na lestvico ni dal miru navijačem Crotoneja. Njihovi ljubljenci so še naprej močno gledali v hrbet največjim tekmecem v boju za obstanek, kar ni presenečalo, saj so na uvodnih 29 tekmah osvojil le 14 točk.

Verjel do konca

Igralcem je obljubil, da se bo s kolesom odpravil na dolgo pot v Torino, če si bodo zagotovili obstanek, | Foto: Twitter - Voranc Igralcem je obljubil, da se bo s kolesom odpravil na dolgo pot v Torino, če si bodo zagotovili obstanek, Foto: Twitter - Voranc Trener Davide Nicola, ki je bil deležen številnih kritik na račun preveč obrambne in neučinkovite igre, se ni pustil zmesti. Še naprej je optimistično verjel v srečen konec. Celo tako močno, da je vsem, ki podpirajo klub, sporočil, da bo v primeru obstanka sedel na kolo in se odpravil na sever Italije, v prestolnico Piemonta, kjer je prijokal na svet. Takrat mu je le malokdo verjel, da bo uresničil obljubo in se podal na 1.300 kilometrov dolgo pot.

"Nisem pretiraval, saj obožujem kolesarstvo. Veliko prostega časa prebijem na kolesu," je pojasnil 44-letni strateg v poznejšem pogovoru za ESPN in razkril, zakaj se je odločil za takšno stavo. "Od prvega dne sem verjel v obstanek. Ni bilo preprosto, a v nogometu je vse mogoče. Zlasti takrat, ko se trudiš, trdo delaš, napreduješ stopničko za stopničko in verjameš vase," je pojasnil.

Čudež v zadnjem krogu

Na kolesarskem popotovanju, ki je trajalo devet dni, se je ustavil tudi v Pisi. | Foto: Twitter - Voranc Na kolesarskem popotovanju, ki je trajalo devet dni, se je ustavil tudi v Pisi. Foto: Twitter - Voranc Ko je italijansko prvenstvo vstopilo v zadnjo četrtino, so nogometaši Crotoneja, pri katerih je nekdanji zvezni igralec Gorice Andrej Kotnik v spomladanskem delu obsedel na klopi, zaigrali kot prerojeni. V zadnjih devetih krogih so nanizali kar šest zmag. Tudi v zadnjem krogu, ko so dali lekcijo favoriziranemu rimskemu Laziu (3:1). Še vedno pa niso bili odvisni le od samih sebe.

Za uresničitev veličastnega cilja, obstanka med najboljšimi, jim je moral ustrezati tudi razplet srečanja med že zdavnaj odpisanim Palermom in Empolijem. Klub iz Toskane, za katerega je občasno nastopal slovenski reprezentant Miha Zajc, je na Siciliji zapravil priložnost. Ostal je brez točk (1:2), v Crotoneju, na jugu italijanskega škornja, pa se je lahko začela velika veselica.

Tako je Davide Nicola v nedeljo prispel v Torino in končal devetdnevno kolesarsko odisejado. | Foto: Twitter - Voranc Tako je Davide Nicola v nedeljo prispel v Torino in končal devetdnevno kolesarsko odisejado. Foto: Twitter - Voranc

Klubu iz Kalabrije je uspel čudežen preobrat. V krstni sezoni v serie A si je zagotovil obstanek in poskrbel, da bodo njegovi privrženci tudi v prihodnji sezoni spremljali ljubljence na delu proti Juventusu, Romi, Napoliju, Milanu, Laziu in preostalim italijanskim velikanom.

Čustveno pismo sinu

Od besed je prešel k dejanjem. | Foto: Twitter - Voranc Od besed je prešel k dejanjem. Foto: Twitter - Voranc Po neverjetnem uspehu je Davide Nicola Italijo spravil v solze s čustvenim pismom, ki ga je namenil umrlemu sinu. "Vem, da me spremljaš na vsakem koraku. Tvoja energija mi je vlila dodatnih moči, da sem se boril do konca in se sprehajal po meji mogočega," je med drugim zapisal 44-letni trener. Ko je obstal med najboljšimi, je poudaril, da je za njim fantastično potovanje, ki ga je spomnilo na pravljico.

Nicoli po priigranem obstanku ni preostalo nič drugega, kot da od besed preide k dejanjem. Spomnil se je na obljubo in se skupaj s skupino kolesarskih prijateljev, podprt z aplavzom 300 navijačev Crotoneja, odpravil na pot.

Prepotoval je skoraj vso Italijo, po devetih dneh pa zadovoljno izpolnil obljubo, saj je prispel v Torino. Na deželo Piemont je zelo navezan. Tam se je rodil in preživel mladost, žal pa se Torina in njegove okolice ne spominja le po dobrem.

 Leta 2014 se je v kraju Vigone, ki je od Torina oddaljen le 30 kilometrov, smrtno ponesrečil njegov sin. Ko je vozil kolo, ga je zbil avtobus. Italija je skupaj s trenerjem žalovala in se spraševala o varnosti na domačih cestah. Ozaveščanje o teh težavah je bil eden izmed namenov, s katerim se je Nicola lotil napornega kolesarskega projekta. "Nobenemu staršu ne privoščim tega, kar sem izkusil. Upam, da se bo varnost na cestah izboljšala." Na poti se je ustavil v Bariju, Pescari, Anconi, Livornu, Genovi in Torinu. V krajih, kjer je nabiral izkušnje kot nogometaš in trener.

Nicola je na trenerskem položaju Crotoneja nasledil Hrvata Ivana Jurića, ki se je po zgodovinskem preboju med najboljše preselil na klop Genoe. Vodstvo kluba je najprej službo ponudilo Robertu De Zerbiju (Las Palmas) in nekdanjemu reprezentantu Fabiu Grossu, a sta zavrnila ponudbi. Nicola jo je z veseljem sprejel in se vpisal v zgodovino, saj je Crotone v prvi sezoni med najboljšimi osvojil 17. mesto, ki je zadoščalo za obstanek.
Ne spreglejte