Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
29. 8. 2019,
12.56

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

2

Natisni članek

Ludogorec Razgrad NK Maribor NK Maribor Liga Europa Ljudski vrt Marcelinho Stanislav Genčev

Četrtek, 29. 8. 2019, 12.56

4 leta, 7 mesecev

Iz tabora Ludogorca pred dvobojem v Mariboru

Slabe novice za Maribor: bogatemu lastniku Ludogorca se vedno posreči

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

2

NK Maribor NK Olimpija | Če bo Ludogorec nadaljeval niz "uspešnih" menjav trenerjev med evropskimi tekmami izločilnega dela, bo Maribor danes končal evropsko sezono. | Foto Blaž Weindorfer / Sportida

Če bo Ludogorec nadaljeval niz "uspešnih" menjav trenerjev med evropskimi tekmami izločilnega dela, bo Maribor danes končal evropsko sezono.

Foto: Blaž Weindorfer / Sportida

Nogometaši Ludogorca so prišli v Maribor samozavestni. Čeprav so na prvi tekmi play-offa kvalifikacij za ligo Europa doma remizirali s slovenskim prvakom (0:0), nato pa le nekaj dni pozneje ostali brez trenerja, so prepričani, da lahko izločijo vijolice in se polastijo bogate nagrade Uefe. Šok terapija z menjavo stratega se jim je v tako občutljivi fazi tekmovanja vedno obrestovala. Se bo tradicija nadaljevala tudi zvečer v Ljudskem vrtu?

 

Luka Zahović
Sportal Drama v Ljudskem vrtu in ponosno slovo Maribora, ki je bil blizu velikega podviga

Če bo želel Ludogorec iz Razgrada danes izločiti Maribor brez pomoči izvajanja kazenskih strelov, bo moral vsaj enkrat zatresti gostiteljevo mrežo. Na zadnjih petih tekmah je kar trikrat streljal v prazno. Kar trikrat je remiziral z 0:0. Če bi tudi zvečer, bi prepolne tribune Ljudskega vrta spremljale podaljšek. Evropska drama z ogromnim vložkom, nastopom v skupinskem delu evropske lige, bogato nagrado Uefe, zmagovalec bi imel v žepu že 4,5 milijona evrov, in pa podaljšanjem sezone do decembra bi se le še stopnjevala.

Zahović že tresel mrežo Ludogorca

Luka Zahović ve, kako je zatresti mrežo Ludogorca. | Foto: Vid Ponikvar Luka Zahović ve, kako je zatresti mrežo Ludogorca. Foto: Vid Ponikvar Orli bodo danes prvič gostovali v Ljudskem vrtu. Z Mariborom so se pred zadnjo tekmo v Razgradu (0:0) že pomerili, a le na prijateljski tekmi. Bilo je v Turčiji, v začetku leta 2018, sredi pripravljalnega obdobja, brez večjega tekmovalnega imperativa.

Takrat je v Beleku oba zadetka za Maribor dosegel Luka Zahović, končni rezultat (2:2) pa je postavil reprezentant DR Kongo Jody Lukoki. V Slovenijo ni pripotoval, saj naj bi v kratkem zapustil Ludogorec. Vodstvo kluba je prepričano, da lahko izloči Maribor tudi brez njegove pomoči.

Darko Milanič
Sportal Darko Milanič lahko ekspresno utiša kritike in postane gospod Evropa

Menjava trenerja je dvorezen meč, a ...

Ludogorec je po sezoni 2011/12 postal absolutni vladar bolgarskega klubskega nogometa. | Foto: Reuters Ludogorec je po sezoni 2011/12 postal absolutni vladar bolgarskega klubskega nogometa. Foto: Reuters Najbolj pomembna evropska tekma sezone prinaša veliko spremembo. Prvič v tej sezoni na odgovornem položaju ne bo Stojčeta Stoeva. Po zadnjem remiju v bolgarskem prvenstvu, domačih 0:0 proti Slaviji iz Sofije, je začasno prevzel vajeti njegov pomočnik Stanislav Genčev. Nekdanji napadalec je prepričan, da bo kos nalogi.

Zamenjava trenerja pred tako pomembno tekmo predstavlja svojevrstno tveganje, a so bolgarski mediji pred gostovanjem v Mariboru večkrat izpostavili, kako je bogati lastnik Ludogorca Kiril Domuščijev še vselej, ko je menjal trenerja med dvema evropskima tekmama na izpadanje, zadel v polno in se veselil napredovanja.

Rudi Požeg Vancaš
Sportal RPV77. Formula za evropsko jesen.

Leta 2013 je tako po porazu v Bratislavi s Slovanom (1:2) odpustil Ivajla Peteva. Nasledil ga je ravno Stoev in na povratni tekmi zmagal s 3:0. Leto pozneje je Stoev doma remiziral z beograjskim Partizanom (0:0). Razočaranje je bilo tako veliko, da je izgubil službo. Njegov pomočnik Georgij Dermendžijev je osrečil navijače.

Marcelinho (desno) je sodeloval pri vseh osmih naslovih bolgarskega prvaka. | Foto: Reuters Marcelinho (desno) je sodeloval pri vseh osmih naslovih bolgarskega prvaka. Foto: Reuters

Ludogorec je v Srbiji remiziral z 2:2, Ludogorec pa napredoval. Takrat je oba zadetka za goste dosegel Marcelinho, živa legenda kluba. Brazilec z bolgarskim potnim listom je najboljši strelec osemkratnega zaporednega prvaka na evropskih tekmah. Bo Ludogorec dosegel podoben učinek in bodo orli iz Razgrada še tretjič zapored napredovali po zamenjavi trenerja pred povratno tekmo tudi zvečer?

Se bo Maribor uvrstil v skupinski del lige Europa?

  • Da
    62,05 %
    865 glasov
  • Ne
    35,29 %
    492 glasov
  • Ne vem, me ne zanima
    2,65 %
    37 glasov
Oddanih 1394 glasov

Strokovno vodstvo Ludogorca je prepričano o takšnem razpletu. ''Menjava trenerja je dvorezen meč. Upam, da se bo izkazala za uspešno. Lahko povem, da smo se dobro pripravili na tekmo,'' je v sredo v mestu ob Dravi povedal Genčev. O tem, s kakšno igro želi prekrižati načrte Mariboru, ni želel konkretneje govoriti. To bo ostalo skrito v slačilnici Ludogorca, javnost pa se bo o tem prepričala na tekmi.

Marcelinho prepričan o srečnem koncu

Marcelinho je sovrstnik in rojak Marcosa Tavaresa. | Foto: Marcelinho je sovrstnik in rojak Marcosa Tavaresa. ''Maribor je gostitelj. Ima bogate izkušnje z igranjem v Evropi, a smo pripravljeni na vse scenarije, tako na obrambno kot tudi napadalno igro Maribora. Imamo pripravljen odgovor na vse. Nisem zaskrbljen, v zadnjih dneh smo dobro delali, pred takšno tekmo sem lahko miren. Zaupam igralcem, zaradi njih sem lahko samozavesten,'' je Genčev prepričan, da bo bolgarski prvak v Ljudskem vrtu previsoka ovira za Milaničevo četo.

Za razliko od prve tekme v Razgradu bi lahko v začetni enajsterici zaigral tudi Marcelinho, prvi zvezdnik zelenih. ''Nismo pričakovali menjave trenerja. Nastopila je v najbolj pomembnem tednu v tej sezoni. Maribor je dobra ekipa, vedno cilja na skupinski del v evropski ligi, mi pa moramo ostati zbrani in opraviti svoj posel. Potem bomo zagotovo napredovali. Stoodstotno. Genčev verjame v nas, mi verjamemo vanj. V Ludogorcu razmišljamo enotno. Povezani smo tako v slačilnici kot tudi na igrišču. Smo kot družina. Verjamemo v napredovanje. Moramo se osredotočiti na tekmo, preteklost nas ne zanima,'' je dejal 35-letni Brazilec, sovrstnik in rojak dolgoletnega kapetana NK Maribor Marcosa Tavaresa.

Romunski trenerski lisjak Mircea Lucescu je nazadnje opravljal vlogo selektorja Turčije. | Foto: Reuters Romunski trenerski lisjak Mircea Lucescu je nazadnje opravljal vlogo selektorja Turčije. Foto: Reuters

S prejšnjim trenerjem se je zapletel v spor, v zadnjem mesecu izostal s številnih dvobojev, zdaj pa bi lahko po dolgem času v Evropi predstavil osrednjo moč Ludogorca od prve minute. Na tekmi, ki prinaša ogromno. Če ga bo Genčev postavil v začetno enajsterico, se bo na klop najverjetneje preselil Izraelec Dan Biton. O tem, kako visoke cilje imajo Bolgari, pričajo tudi govorice, da bi lahko v primeru napredovanja v skupinski del evropske lige nov trener Ludogorca postal sloviti Romun Mircea Lucescu.

Sportal Živa legenda Maribora: Moja zgodba še ni končana

Povratni dvoboj v Ljudskem vrtu se bo začel ob 20.15, Mariboru pa zaradi prejetega rdečega kartona na prvi tekmi v Razgradu ne bo smel pomagati Dino Hotić. Če bo rezultat 0:0 tudi po 120 minutah, bo sledila loterija kazenskih strelov.

Ne spreglejte