Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
3. 6. 2014,
20.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivo Šajh Nigerija

Torek, 3. 6. 2014, 20.54

8 let

Ivo Šajh: Čas je, da Afričani nekaj pokažejo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nigerijska nogometna reprezentanca, aktualni afriški prvak, na svetovnem prvenstvu še nikoli ni posegla po vidnejših mestih. Mogoče bo prvenstvo v Braziliji tisto, ki bo zanjo najbolj uspešno.

Kot za vsako reprezentanco do zdaj, smo tudi tokrat poskusili pred mikrofon povabiti Slovenca, ki je na tak ali drugačen način povezan z državo, ki jo predstavljamo. Pri Nigeriji ne bi mogli najti boljšega sogovornika, kot je Ivo Šajh, trener, ki je v Nigeriji treniral moštvi Jasper United in Kano Pillars. Z zadnjimi se je leta 2009 uvrstil tudi v polfinale afriške lige prvakov.

Razočaran nad selektorjem

"Moram reči, da me je selektor Stephan Keshi kar malce razočaral, saj je pozabil na seznam uvrstiti mojega nekdanjega varovanca pri Kano Pillars, Mahammeda Gamba," je bila prva misel našega sogovornika. "Nigerija je ekipa, ki najšibkejša na bočnih položajih, ne bi pa najbolj zaupal niti obrambi in defenzivnim vezistom. A kot pravijo, napad je najboljša obramba. Orli so ekipa, ki jim primanjkuje discipline. Ko vse teče tako, kot mora, ni težav, ko pa se znajdejo v položaju, ki jim ni poznan, pa se hitro zmedejo in sistem se podre," je nadaljeval.

Dovolj je evropskega nogometa, to gledamo vsak dan

Afriški prvaki se bodo v Braziliji najprej pomerili z Argentino, BiH in Iranom, gre za izjemno težko skupino, iz katere bo težko napredovati. "Najprej upam, da bomo gledali dober nogomet. Bojim se, da bomo v Braziliji, sodeč po seznamih selektorjev, gledali zaprto, obrambno igro, a upam, da se motim. Seveda si želim, da bi moji Nigerijci prišli čim dlje, a o Argentini ne bom izgubljal besed, težko jim bo tudi proti BiH. S Safetom sva ista generacija, zato bo zagotovo uspešen. Sva kot dobro vino, starejše kot je, boljše je," se je malce pošalil Šajh, ki je na slovenskih tleh treniral zgolj moštvo iz Beltincev. "Ne bi dal roke v ogenj, da se bodo Nigerijci v tej skupini uvrstili naprej, seveda pa si želim, da ostanejo v tekmovanju čim dlje. Čas je že, da Afričani končno pokažejo, kaj znajo, ljudje so že nasičeni evropskega nogometa, to gledamo vsak dan," še dodaja.

Izjemna fizična moč, ki ji primanjkuje discipline

V JAR se Nigerijci se niso izkazali, obstali so v skupini, zato si v Braziliji želijo uvrstitve vsaj v izločilne boje, kar jim je že uspelo leta 1994 in 1998. O tem dosežku so igralci trdno prepričani.

"Nigerijci so narod, ki je optimističen in si vedno želi največ. Krasi jih izjemna fizična moč, ki pa do zdaj še ni bila nadgrajena s taktiko. Imajo dobre posameznike, žal pa ekipa ne diha kot eno. Tako je bilo vsaj do zdaj. Če se to spremeni, bi bilo lahko zelo zanimivo."

"Možnosti, da se orli uvrstijo v izločilne boje, so 50:50. Če bodo zadeve tekle, kot morajo, če ne bodo preveč razmišljali, bi lahko presenetili. Kot že rečeno, želim si, da bi jim uspelo, če ne, upam, da pokažejo vsaj dober nogomet," je za konec povedal 61-letni slovenski trener, ki je od leta 1994 vodil številna moštva v Rusiji, Romuniji, Indiji, Mjanmaru, nazadnje pa je bil, kot že rečeno, tudi v Nigeriji.

Ne spreglejte