Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 7. 2015,
22.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Luka Koper

Nedelja, 5. 7. 2015, 22.27

8 let

Infarktna loterija začinila poletno uspavanko in osrečila Koper

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koprčani nadaljujejo osvajanje lovorik na domači Bonifiki. Po pokalu so na svojem štadionu osvojili še superpokal in po dramatični loteriji 11-metrovk v izjemno soparnem večeru ugnali Maribor.

Koprčani so v zadnjih dneh izkusili skrajni vremenski plati igranja v poletnem terminu. V četrtek so na Islandiji odigrali uvodno evropsko tekmo, živo srebro pa je kazalo le okrog 12 stopinj. Ko so se tri dni pozneje pred domačim občinstvom potegovali za superpokalno lovoriko, jih je na Bonifiki pričakalo vroče in soparno vreme, ki je marsikaterega gledalca prisililo k temu, da si je dvoboj med državnimi prvaki in pokalnimi zmagovalci ogledal slečen do pasu.

Čeprav so od srečanja v Reykjaviku minili le trije dnevi, je tekmo začelo kar devet nogometašev Kopra, ki so se od prve minute predstavili tudi na Islandiji. Pri gostih je prejel priložnost izraelski novinec Marwan Kabha in s številko 24 zasedel mesto zadnjega zveznega igralca. Drugi poletni novinec, Italijan Abel Gigli, ni bil niti na klopi.

Začetno otipavanje moči se je zavleklo

Prvi polčas je minil v izjemni vročini, ki je omrtvičila noge, posledično pa tudi igro obeh ekip. Nič kaj glasni niso bili tudi gledalci, čeprav je Mariborčane na delu spremljalo kar nekaj navijačev, ti pa so bili očitno še počitniško razpoloženi.

Koprčani so bili še malce utrujeni od dolgega potovanja in vrnitve z oddaljenega severa, Mariborčani pa se še uigravajo do velikega izpita, ki jih čaka 14. julija, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval kazahstanski prvak Astana. Takrat se bodo delile vstopnice za tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov, ki je v mariborski beležki letošnjih ciljev podčrtan z debelo črto.

Gledalci v uvodnem polčasu niso dočakali niti ene priložnosti, ki bi močno zadišala po zadetku. Uvodnih 30 minut je minilo v začetnem otipavanju moči. V 7. minuti je Agim Ibraimi z razdalje poslal žogo v naročje Vasji Simčiču. Rahlo terensko premoč si je priigral Koper, v fazi protinapadov pa so več obetali gostje, a se jim je zapletalo pri zadnji predaji žoge. Edina izpostavljena napadalca v obeh vrstah, Josip Ivančić (Koper) in Luka Zahović (Maribor), nista dočakala uporabnih podaj.

Mariborčani v prvem delu sploh niso bili nevarni za domača vrata, vratarja državnih prvakov Jasmina Handanovića, ki je nekoč branil za kanarčke in se je navezal na Obalo, pa je najbolj namučil Domen Črnigoj. Mladi slovenski reprezentant, ki predstavlja svetlo prihodnost koprskega kluba, je v 34. minuti izkoristil neposrečeno posredovanje Dareta Vršiča, ta je žogo izbil visoko v zrak, a je prišla do osamljenega koprskega zveznega igralca. S precejšnje oddaljenosti se je odločil za neposreden strel, Handanović pa je s skrajnimi močmi izbil žogo nazaj v igralno polje.

V nadaljevanju akcije je na mariborska vrata streljal še prvi napadalec Kopra Josip Ivančić. Nekdanji varovanec Matjaža Keka pri Rijeki ni sprožil nevarnejšega strela, tako da izkušeni Ljubljančan ni imel težjega dela.

Do konca prvega polčasa je po predložku s kota z glavo oster udarec nad prečko poslal še branilec Damir Hadžić, v kazenskem prostoru Kopra pa je bilo še najbolj nevarno v izdihljajih uvodnega dela, a sta bila Mitja Viler in Agim Ibraimi, ki sta streljala z razdalje, nenatančna.

Ko je ljubljanski sodnik Dejan Balažič odpiskal konec polčasa, podaljšal ga ni niti za minuto, so igralci v želji, da bi se čim prej okrepčali, odhiteli proti slačilnici. Soparno vreme je naredilo svoje, gledalci pa so zaman čakali na zadetek.

Večer prinesel znosnejše pogoje, ne pa tudi zadetkov

Drugi polčas ni prinesel sprememb v igralnih postavah, saj se trenerja nista odločila za menjave, je pa za prijetnejše pogoje poskrbelo vreme. Nad Koper se je spustila noč, reflektorji so prišli do izraza, popustila pa je tudi vročina in omogočila bolj dinamičen nogometni večer. Da bi lahko drugi polčas postregel z bolj igrivim dogajanjem, je v 48. minuti nakazal Vršič.

Nekdanji slovenski reprezentant, ki je svoj čas blestel tudi v koprskem dresu, je z levo nogo z roba kazenskega prostora poslal žogo mimo desne vratnice.

Šest minut pozneje se je do priložnosti prikradel Črnigoj. Handanovića je poskušal premagati s strelom z glavo, a je bil za las prekratek. Mariborska obramba je pozabila nanj, slovenski prvaki pa so si oddahnili, ko je zgrešil cilj. V prihodnjem napadu je Marcos Tavares, najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, poslal žogo v naročje Vasji Simčiču.

Guberac namučil Handanovića, Volaša pozdravili žvižgi

V 61. minuti je Handanovića namučil domači kapetan Ivica Guberac. Z roba kazenskega prostora se je odločil za prefinjen diagonalni strel, a je vratar Maribora le preusmeril žogo v kot. Navijači Kopra so vstali in glasno skandirali "Koper, Koper", a je navdušenje trajalo le nekaj trenutkov, nato pa se je srečanje nadaljevalo v skoraj gledališkem ozračju. Handanović je ukrotil še nevaren strel Ivančiča z desne strani.

Domači privrženci so dokazali, da so lahko še kako glasni in živi v 69. minuti, ko je igro zapustil Zahović. Zamenjal ga je Dalibor Volaš. Pred leti je bil ljubljenec koprskih navijačev, simpatije pa so se vmes ohladile, tako da so ga pričakali z glasnimi žvižgi in vzkliki o prodani duši.

V 77. minuti je nase s hitrim prodorom in dvojno podajo z Galešićem opozoril Črnigoj, a je mariborska obramba blokirala njegov strel, Maribor pa je svoje priložnosti iskal iz prekinitev, ko je Simčič opazoval številne zgrešene strele, najbolj nevaren je bil tisti Aleksandra Rajčevića v 84. minuti, ki je zletel nad prečko.

Pet minut pred koncem rednega dela je v igro vstopil Matej Pučko, junak četrtkove zmage Kopra na Islandiji, igralci pa so počasi že razmišljali o loteriji kazenskih strelov. Na superpokalnem dvoboju se namreč ne igra podaljšek. Ker je ostalo pri začetnem 0:0, so zmagovalca prve lovorike v sezoni 2015/16 odločili streli z bele točke.

Dramatično izvajanje strelov z bele točke

Prvi nogometaš, ki je prevzel odgovornost, je bil Volaš. Premagal je Simčiča in povedel Maribor v vodstvo, nato pa koprskemu občinstvu, ki ga je izžvižgalo, hudomušno poslal poljubčke in ga še bolj razjezil. Hadžić je izenačil, čeprav bi Handanović skoraj uganil njegovo namero, nato je Maribor spet popeljal v vodstvo kapetan Tavares. Prebudili so se mariborski navijači in pozdravili obrambo Handanovića, ta je z dolgimi rokami ustavil strel Lotriča.

Vijolice so bile v prednosti, a so jo takoj izpustile iz rok. Vršič se je odločil za strel v desni kot, a je bil Simčič hitrejši in preprečil, da bi vijolice ušle kanarčkom. Ko je Črnigoj z močnim strelom pod prečko, je Bonifika vstala, še bolj pa je završalo med domačimi gledalci, ko je Ibraimi stresel prečko. Začel se je festival zapravljenih strelov, ki ga je nadaljeval Krivičić, saj je žogo poslal nad prečko.

Tudi mariborski rezervist Mertelj ni bil uspešen, tako da je imel Galešić prvo možnost za priboritev lovorike. Ni je izkoristil, Handanović ga je prelisičil in ponudil Mariboru popravni izpit. Rajčević je že premagal Simčiča, a je žoga zadela levo vratnico, tako da je ostalo pri 2:2, drugo priložnost za zmago pa je izkoristil Matej Palčič, z močnim strelom prisilil Handanovića k predaji in Koprčanom zagotovil superpokalno lovoriko, ki bo zagotovo pripomogla k večji samozavesti pred četrtkovim povratnim srečanjem z Vikingurjem.

Ne spreglejte