Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2022,
10.50

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Gianni Infantino Katar 2022

Torek, 15. 11. 2022, 10.50

1 leto, 5 mesecev

katar 2022

Infantino pozval Rusijo in Ukrajino k premirju: Nismo naivni, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Rusija Ukrajina | Predsednik Fife Infantino pozval Rusijo in Ukrajino k premirju. | Foto Guliverimage

Predsednik Fife Infantino pozval Rusijo in Ukrajino k premirju.

Foto: Guliverimage

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je pozval Rusijo in Ukrajino, naj med svetovnim prvenstvom v Katarju skleneta enomesečno premirje, sta poročali nemška in francoska tiskovna agencija dpa in AFP. Na vrhu skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev na Baliju je dejal, da je mundial "edinstvena platforma" za mir.

SP 2022 Katar
Sportal V Katarju ne manjka novosti

Infantino je opozoril, da bo prvenstvo pred televizijskimi zasloni spremljalo približno pet milijard ljudi, torej več kot polovica človeštva. "Vse vas prosim, da razmislite o začasni prekinitvi ognja za en mesec v času svetovnega prvenstva," je dejal na kosilu z voditelji G20 na indonezijskem letoviškem otoku Bali.

Če popolnega premirja ni mogoče doseči, pa je kot alternativo predlagal vzpostavitev humanitarnih koridorjev "ali česarkoli, kar bi lahko pripeljalo do ponovne vzpostavitve dialoga kot prvega koraka k miru".

"Vi ste svetovni voditelji. Imate možnost vplivati na potek zgodovine," je dodal.

Po njegovem mnenju bi lahko začetek svetovnega prvenstva v Katarju služil kot "pozitiven sprožilec" v skoraj devetmesečni ruski invaziji na Ukrajino.

Infantino je prepričan, da lahko šport združuje in povezuje ljudi, kar se je izkazalo tudi leta 2018, ko je Rusija gostila svetovno prvenstvo, Ukrajina pa želi skupaj s Španijo in Portugalsko gostiti prvenstvo leta 2030.

Cristiano Ronaldo
Sportal Odmevna drama, v katero je bil vpleten Ronaldo

"Nismo naivni, da verjamemo, da lahko nogomet reši svetovne probleme," je dejal Infantino. "Lahko pa izkoristimo to priložnost in naredimo vse, kar lahko, da končamo vse konflikte," je pripomnil. | Foto: Reuters "Nismo naivni, da verjamemo, da lahko nogomet reši svetovne probleme," je dejal Infantino. "Lahko pa izkoristimo to priložnost in naredimo vse, kar lahko, da končamo vse konflikte," je pripomnil. Foto: Reuters

"Nismo naivni, da verjamemo, da lahko nogomet reši svetovne probleme," je dejal Infantino. "Lahko pa izkoristimo to priložnost in naredimo vse, kar lahko, da končamo vse konflikte," je pripomnil.

V pogovorih na vrhu skupine G20 sta sodelovala tudi predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden in ruski zunanji minister Sergej Lavrov, čeprav ni bilo takoj jasno, ali sta poslušala Infantina, ki je pozneje prosil voditelje, naj podpišejo spominsko nogometno žogo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Fifa je suspendirala Rusijo nekaj dni po invaziji na Ukrajino in Ruse izključila iz kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo, ki se bo začelo v nedeljo.

Sportal Slovenci ne trenirajo za mundial: To nam bo dalo še en zagon za naprej #video

Številne kritike

Svetovno prvenstvo 2022, prvo, ki bo potekalo na Bližnjem vzhodu, že od podelitve kandidature Katarju spremljajo žolčne polemike, ki jih podžigajo domnevne kršitve človekovih pravic v Katarju, zatiranje drugače mislečih, slabo ravnanje s tujimi delavci in preganjanje LGBTQ oseb. Skupine za človekove pravice, vključno z Amnesty International, so prejšnji teden pozvale Infantina, naj vzpostavi program za odškodnine delavcem migrantom, ki bi jih izplačala mednarodna nogometna organizacija. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Skupine za človekove pravice, vključno z Amnesty International, so prejšnji teden pozvale Infantina, naj vzpostavi program za odškodnine delavcem migrantom, ki bi jih izplačala mednarodna nogometna organizacija. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Skupine za človekove pravice, vključno z Amnesty International, so prejšnji teden pozvale Infantina, naj vzpostavi program za odškodnine delavcem migrantom, ki bi jih izplačala mednarodna nogometna organizacija.

Infantino je v zvezi z očitki na račun kršitve delavskih pravic dejal, da "na sto tisoče delavcev uživa boljše pogoje kot pred nekaj leti".

Predstavniki Katarja pa so kritike obtožili spodbujanja rasizma in zagotovili, da "že delijo na stotine milijonov dolarjev za neizplačane plače", navaja agencija AFP.

Kot del reform je z nafto in zemeljskim plinom bogati Katar odpravil svoj zelo kritiziran sistem, v katerem tuji delavci niso mogli zamenjati službe ali zapustiti države brez dovoljenja delodajalca, še dodaja AFP.

Katar 2022
Sportal Znanstveniki napovedujejo: Svetovni prvak bo ...
Ne spreglejte