Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2022,
2.49

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Ponedeljek, 7. 11. 2022, 2.49

1 leto, 5 mesecev

INFO O SP 2022

V Katarju ne manjka novosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
SP 2022 Katar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju nastopa 32 udeležencev. Razdeljeni so v osem skupin s štirimi reprezentancami, ki se v prvem delu tekmovanja merijo medsebojno. Najboljše dve izbrani vrsti iz vsake skupine bosta napredovali v osmino finala, za preostali dve pa se bo tekmovanje končalo že po skupinskem delu. V Katarju bo predstavljenih kar nekaj novosti.

Kakšni so kriteriji, ki odločajo o potnikih v osmino finala, če več reprezentanc konča skupinski del z enakim številom točk? V nasprotju s tekmovanji pod okriljem evropske nogometne zveze (Uefa) – evropsko prvenstvo, liga prvakov, liga Europa, konferenčna liga … - o boljšem ne odloča dosežek na medsebojnih srečanjih ekip z enakim številom točk, ampak skupna razlika v zadetkih, dosežena na vseh tekmah v skupini. Če je tudi ta enaka, odloča o boljšem število doseženih zadetkov v skupinskem delu, šele nato pride v poštev kriterij medsebojnih tekem.

Katarci so v projekt SP 2022 vložili ogromno denarja.
 | Foto: Reuters Katarci so v projekt SP 2022 vložili ogromno denarja. Foto: Reuters

Če so ekipe, izenačene po številu točk, enake tudi ob upoštevanju teh kriterijev, stopi v ospredje točkovanje fair-play. V obzir se vzamejo kazenske točke, ki so jih ekipe prejele na tekmovanju za prejete kartone. Vsak rumeni karton na tekmi prinaša eno kazensko točko, vsak rdeči karton, prejet po drugem rumenem -3, vsak neposreden rdeči karton -4, če pa igralec na tekmi najprej prejme rumeni karton, nato pa še neposreden rdeči karton, to njegovi ekipi v točkovanju fair-play odvzame pet točk. Tako napreduje tista reprezentanca, ki ima med kandidati za napredovanje najmanj kazenskih točk.  Če je razmerje med reprezentancami še vedno izenačeno, potem odloča zadnja možnost, žreb.

Prvič v zgodovini pet oziroma celo šest menjav

Redni del dvobojev v skupinskem delu traja 90 minut, v izločilnem delu, od osmine finala in vse do sklepnega dejanja, finalne tekme, ki bo 18. decembra v Lusailu, pa se tekme v primeru neodločenega rezultata po rednem delu prevesijo v podaljšek, ki traja dvakrat po 15 minut. Če tudi takrat ne bo znan zmagovalec, bo o boljšem odločalo izvajanje kazenskih udarcev.

Francoski selektor Didier Deschamps bo v Katarju branil naslov svetovnega prvaka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Francoski selektor Didier Deschamps bo v Katarju branil naslov svetovnega prvaka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Selektorji bodo lahko prvič v zgodovini svetovnih prvenstev med tekmo opravili pet menjav, ta navada se je oprijela v nogometnem svetu v obdobju največje pandemije novega koronavirusa. Pet menjav pa bo moč izvesti le v treh različnih časovnih okvirjih. Če se bo igral podaljšek, bo lahko selektor opravil še eno menjavo.  Tako bi lahko selektor na eni tekmi izločilnega dela, če ne bi bila odločena že v rednem delu, v 120 minutah zamenjal več kot polovico svoje ekipe, kar šest igralcev.

Novost predstavlja tudi število igralcev na rezervni klopi. Ker bodo lahko selektorji na seznam udeležencev prvenstva uvrstili 26 igralcev, kar je več od prejšnjih prvenstev (23), bo na klopi sedelo kar 15 igralcev. Na zadnjem SP v Rusiji jih je lahko le 12.

Med izbranimi sodniki za SP 2022 je tudi slovenski delivec pravice Slavko Vinčić. Mariborčan bo tako postal drugi slovenski sodnik po Damirju Skomini, ki bo delil pravico na največjem nogometnem tekmovanju. | Foto: Reuters Med izbranimi sodniki za SP 2022 je tudi slovenski delivec pravice Slavko Vinčić. Mariborčan bo tako postal drugi slovenski sodnik po Damirju Skomini, ki bo delil pravico na največjem nogometnem tekmovanju. Foto: Reuters

Prvič bodo na svetovnem prvenstvu delile pravico tudi ženske nogometne sodnice. Na SP 2022 bo sodil tudi Slovenec Slavko Vinčić. Sodniki bodo lahko na drugem zaporednem SP računali na asistenco sistema VAR, v Katarju pa bo prisotna še bolj napredna tehnika, zlasti pri preverjanju morebitnih nedovoljenih položajev, kjer bo na vsaki tekmi na modernih stadionih 12 kamer na strehi spremljalo gibanje žoge in igralcev kar 50-krat na sekundo.

Ne spreglejte