Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 1. 2019,
21.15

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Katar nogomet svetovno prvenstvo Gianni Infantino

Sreda, 2. 1. 2019, 21.15

5 let, 3 mesece

Svetovno prvenstvo v Katarju

Infantino: Novost na mundialu bi lahko rešila spore na Bližnjem vzhodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Gianni Infantino | Gianni Infantino si želi, da bi v Katarju nastopilo 48 držav. | Foto Reuters

Gianni Infantino si želi, da bi v Katarju nastopilo 48 držav.

Foto: Reuters

Želja predsednika FIFE, Giannija Infantina, da bi že na svetovnem prvenstvu v Katarju čez dve leti nastopilo 48 reprezentanc, bo kot vse kaže lahko postala realnost. Prvi mož Fife je prepričan, da bi takšna novost močno pripomogla k reševanju političnega dogajanja na Bližnjem vzhodu in celotnemu nogometnemu svetu.

Da bo na svetovnem prvenstvu nastopilo 48 reprezentanc, je že potrjeno za leto 2026, ko bodo mundial gostile Kanada, ZDA in Mehika. "Če menite, da je dobra ideja, da na prvenstvu nastopa 48 držav, zakaj ne bi tega čimprej preizkusili? Na naslednjem svetovnem prvenstvu naj bi nastopilo 32 držav, a če poizkusimo in številko povečamo na 48, bomo s tem osrečili mnogo ljudi. Saj me poznate, vse je mogoče" je o novi ideji povedal Gianni Infantino.

Infantino velik plus novega sistema vidi v tem, da bi lahko na prvenstvu namesto štirih oziroma pet azijskih držav, lahko nastopilo kar osem azijskih reprezentanc. "Imeli boste veliko večje možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Dogovarjamo se z gostitelji iz Katarja. Moramo poskusiti," je vodilne može na kongresu Azijske nogometne konfederacije v Kuala Lumpurju nagovoril predsednik Fife.

Fifa 2022
Sportal Bomo tekme SP 2022 spremljali že ob 11. uri?

Svetovno prvenstvo kot mirovna pogodba

Štadion, ki bo v Katarju gostil veliki finale.
 | Foto: Twitter - Voranc Štadion, ki bo v Katarju gostil veliki finale. Foto: Twitter - Voranc A tako hitra sprememba, lahko povzroči velike težave pri gostitelju prvenstva, Katarju. Organizatorji namreč štadione in vso logistiko pripravljajo za 32 in ne 48 držav. "Če bi nam uspelo prepričati sosednje države, da bi poleg Katarja gostile svetovno prvenstvo, mislim, da bi bilo to zelo koristno za celotno regijo in svet. Opravil sem že nekaj pogovorov z voditelji sosednjih držav in stvari delujejo obetavno," je prepričan prvi mož Fife.

Lanskega junija so sosednje države Katarju namreč zaprle meje, kar je organizatorjem svetovnega prvenstva pri gradnji štadionov in ostalih logističnih zadev povzročilo nemalo težav. Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt so katarju postavili trinajst pogojev za prekinitev blokade, med njimi tudi omejitev stikov z Iranom, razpustitev turške vojaške baze v Katarju, izročitev vseh teroristov, ki živijo v tem emiratu, in prekinitev vseh stikov z zavezniki Islamske države. 

"Vsi vemo, da je med državami v jugozahodni Aziji veliko napetosti, zato bi bilo morda lažje, da se voditelji držav usedejo in pogovarjajo o nogometu, ne pa o drugih stvareh," je še dodal Infantino.

Gianni Infantino
Sportal Katarci osupnili z novo mojstrovino #foto
Ne spreglejte