Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
7. 7. 2015,
22.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Krško Tomaž Petrovič Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 7. 7. 2015, 22.04

8 let

Imajo smešno nizek proračun, a jih ni strah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Krškega komaj čakajo, da se bodo lahko iz tedna v teden merili z najboljšimi slovenskimi klubi. V prvi ligi bodo nastopili prvič. Počutijo se, kot da bi si izborili nastop v ligi prvakov.

Ponosni drugoligaški prvaki Krčani imajo zelo mladega trenerja. Tomaž Petrovič ima 36 let, a bo v prvoligaški druščini šele tretji najmlajši strateg. Od njega sta štiri leta mlajša trenerja Celja in Domžal, ki pa imata že nekaj bogatih prvoligaških izkušenj. Strokovnjak, ki je doma iz okolice Krškega in se posrečeno vklopi v projekt domačega posavskega jedra, s katerim želi Krško občasno mešati štrene najboljšim, se ne boji, da bi izgorel v preveliki želji. Čeprav bo prvič vodil klub v najvišji kakovostni ravni, ga tovrstnega izziva ni strah.

''Ni bojazni, še manj treme. Po toliko letih dela sem vstopil v določeno rutino, ko se tekma ne razlikuje od tekme. So pa seveda pomembne izkušnje. Nimamo jih dovolj in to bi nam lahko povzročalo težave,'' se zaveda strateg novega prvoligaša, ki se bo prvič v klubski zgodovini predstavil v družbi najboljših.

Za njih bo to svojevrstna liga prvakov

Evforija v mestu, ki je pred tem največjo športno strast posvečalo užitkom ob spremljanju vrhunskega spidveja, je še prisotna. Meščani, z njim vred pa kar celotno Posavje, komaj čakajo na začetek. Vsaka domača tekma bo predstavljala spektakel. Na odločilni drugoligaški tekmi, ko je Krško v zadnjih sekundah porazilo Aluminij in si priborilo prvoligaško vstopnico, se je na štadionu Matije Gubca zbralo 1.600 gledalcev.

Prihodnji teden, ko bo pri ''nuklearcih'' v uvodnem krogu Prve lige Telekom Slovenije gostovalo Celje, velja pričakovati podobno številko, saj ljubitelje nogometa v tem delu Slovenije zelo zanima, kako se je potegovati za prvoligaške točke.

''Fantje so o tem sanjali. Veselijo se tekem z znanimi klubi in igralci. Prihajajo Maribor, Olimpija in drugi. To je nekaj povsem drugega kot pa tekmovati v drugi ligi. To je za nas svojevrstna liga prvakov. To je velik uspeh za nas, v katerem želimo uživati,'' sporoča Petrovič in potrjuje, da je upravni odbor takoj po koncu sezone zavihal rokave, saj želi ustreči vsem potrebam, ki jih zahteva tekmovanje v 1. SNL. Štadion bo zadostil prvoligaškim kriterijem, Nogometna zveza Slovenije (NZS) je že prižgala zeleno luč, zdaj se pospešeno urejajo še zadnje podrobnosti.

Trenirati morajo tudi na umetni travi

Proračun ostaja enak in je proti prvoligaškim tekmecem smešno nizek, saj se suče okrog četrt milijona evrov. ''Priprave potekajo po enakem pristopu in vzorcih kot v prejšnjih sezonah. Ni se veliko spremenilo, pred nami pa je le malo časa, da se pripravimo na sezono,'' meni trener, ki bo do krstne prvoligaške tekme s Celjani z izbranci preživel štiri poletne tedne.

''Na srečo se igralci poznajo med seboj, razen treh novincev. Vse gre po ustaljenem redu, poznajo se le težave, ker se na glavnem igrišču v Krškem prireja veliko pripravljalnih tekem. V Čatežu so na pripravah Crvena zvezda, Sarajevo, Karpaty in drugi klubi, tako da moramo veliko treningov opraviti na umetni podlagi. Žal,'' je dejal trener, ki se skuša neznosnim pogojem, ki jih narekuje poletna vročina, izogniti tako, da veliko treningov opravi v zgodnjih dopoldanskih oziroma poznih popoldanskih urah.

Ponuja se jim na stotine igralcev

Krško velja za klub, ki prisega na slogo nogometašev, ki prihajajo iz okoliških krajev in med njimi deluje posebna kemija. Tega nočejo porušiti, čeprav so se pred začetkom zgodovinskega dokazovanja v 1. SNL odločili, da se okrepijo s tremi igralci, ki niso doma iz teh krajev.

''Tega domačega vzdušja nočemo porušiti. Ponuja se nam na stotine, ne na desetine igralcev. Predvsem iz Slovenije in republik nekdanje Jugoslavije. Med njimi je ogromno kakovostnih igralcev. Lahko bi računali tudi na prihod kakovostnih igralcev, ki bi nam jih posodili slovenski in hrvaški prvoligaši, a smo se odločili za drugačno pot. Zadržali smo ekipo ter dodali tri igralce, ki prinašajo dodano vrednost.''

Najbolj bo pogrešal Boštjana Freliha, ki je odšel na Češko, sprijazniti pa se bo mogel tudi z vidno manjšim prispevkom izkušenega Slaviše Dvorančiča, legende posavskega nogometa. V prejšnji sezoni je bil 36-letni napadalec prvi strelec Krškega, a je že takrat opravljal vzporedni nalogi. Je desna Petrovičeva roka, hkrati pa skrbi še za razvoj mladih nogometašev.

Zato je bila sprejeta ocena, da ne bo mogel slediti atomskemu ritmu Prve lige Telekom Slovenije in se bo v prihodnje igralskim izzivom zaradi zahtevnega trenerskega udejstvovanja posvečal bolj poredko. ''Nekajkrat nam bo še pomagal, a ne več na vsaki tekmi, tako da bomo morali pridobiti še enega ali pa dva novinca. Potrebujemo novega napadalca,'' je potožil Petrovič. Kaj bi dal, da bi lahko računal na Roberta Berića, velikega navijača Krškega.

Ker jim klubska blagajna ni dovoljevala, da bi privabili katerega izmed želenih igralcev iz prve lige, so se raje odločili za okrepitve, ki so prispele z drugih vetrov. Enesa Rujovića (nazadnje Šenčur) in Luko Volariča (Tolmin) so na delu spoznali v drugi ligi. ''Oba sta lačna dokazovanja v prvi ligi, oba sta vezista. To smo potrebovali.'' Slabo voljo mu povzroča le poškodba izkušenega nogometaša Dejana Urbanča, a upa, da se bo čim prej vrnil na igrišče.

Porazi na prijateljskih tekmah ga ne skrbijo. Lani so poleti izgubili kar šest tekem, dobili pa le eno, a bili nato jesenski prvaki. Trener Petrovič ostaja zvest načelu, da na pripravljalnih tekmah ni v ospredju rezultat, ampak cilj, da se približajo čim boljši uigranosti. ''Ne bi bili športniki, če si ne bi želeli obstanka, a bo težko. Se pa ne predajamo naprej. Ostajamo homogeni, pozitivni in dobro pripravljeni. Tu pa je še podpora navijačev,'' je ponosen na navijaško skupino Nuclear Boys, ki si bo lahko v sezoni 2015/16 dala duška na prvoligaških srečanjih in stiskala pesti za velik cilj, obstanek v elitni deseterici.

Ne spreglejte