Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 9. 2013,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Josip Iličić slovenska nogometna reprezentanca Fiorentina

Torek, 3. 9. 2013, 15.44

8 let

Iličića ne skrbi za mesto v prvi postavi Fiorentine

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred mikrofon je stopil z utrujenim pogledom. "Nič nisem spal, ker sem prišel na zbor neposredno s tekme," se je nasmehnil Josip Iličić, ki se je reprezentanci prvič pridružil kot član Fiorentine.

Še v nedeljo zvečer se je mudil v Genovi, kjer je pomagal Fiorentini do veličastne zmage nad Genoo. Počila je petarda, vijoličasti so na krilih Maria Gomeza in Giuseppeja Rossija napolnili mrežo nekdanjega kluba Valterja Birse, slovenski reprezentant pa je v igro vstopil v 78. minuti. "Nisem še v vrhunski formi. Pozna se, da sem pozneje začel priprave. Potrebujem še nekaj časa. Verjamem, da bom ta teden, ko bom skupaj z reprezentanco, to nadoknadil. Za začetek se moram čim boljše pripraviti na tekmo z Albanijo," je povedal Josip Iličić, ki se je v Firence preselil iz Palerma, njegov novi delodajalec pa je rožnate razveselil z devetimi milijoni evrov.

Naknadno so ga uvrstili na evropski seznam

Davek, ki ga je plačal zaradi poletnih težav s trebušnim zidom, mu je preprečil, da bi klubske priprave pričakal v boljši pripravljenosti. "Zdaj dobro treniram. Delam po posebnem programu in napredujem. Nikakor ne želim, da bi se bolečine ponovile. Zdaj ne čutim nič, je pa to res nerodna poškodba, saj zaradi nje nisi veliko časa odsoten z igrišča, a je zelo moteče, ko igraš na tekmi," se spominja preglavic zaradi bolečin v trebušnem zidu, ki so mu preprečile, da bi sezono 2012/13 okronal še s kakšnim zadetkom ali podajo. Fiorentina je v uvodnih dveh krogih osvojila maksimalno število točk, podoben dosežek je uspel le še štirim tekmecem. Meri na visoka mesta, veliko je novincev. Ali Jojota kaj skrbi, da bo našel mesto v udarni enajsterici težje od pričakovanj? "Ne, kje pa. Zdaj sem že začel igrati. Še pred datumom, ki so ga načrtovali v klubu. Sploh nisem bil na seznamu za Evropo, pa so me naknadno uvrstili nanj, tako da napredujem. Seveda sem prišel v Firence z namenom, da igram. Zdaj pa bo vse odvisno od mene in mojih iger," ne skriva samozavesti. Navsezadnje ga niso dobili zastonj, pač pa zanj plačali devet milijonov evrov, kar je tretji najdražji prestop slovenskega nogometaša vseh časov. "Upam, da bom postal standarden igralec že takrat, ko se vrnem z reprezentančne akcije," je predstavil željo, Firencam pa namenil le pohvalne besede. Zaupal nam je, da se počuti kot doma, in to podkrepil z iskrenim nasmehom.

Albanci igrajo na moč, opozarja na borbenost

Ko smo ga ujeli na reprezentančnem zboru na Brdu pri Kranju, je sijal od sreče. Zdaj ima priložnost, da se končno predstavi selektorju Srečku Katancu, s katerim letos zaradi takšnih ali drugačnih razlogov (kartoni in poškodbe) ni resneje sodeloval. "Res je. Prišel sem na najpomembnejše tekme. Upam, da bom lahko kaj pomagal reprezentanci. Vsi se zavedamo, kaj nas čaka. Odkar sem tukaj, sem se dvakrat pomeril z Albanci, ki niso lahek tekmec. Igrajo na moč, veliko jih igra v Italiji. Če ne bi bili kakovostni, ne bi igrali tam. Dobro se poznamo, zato se moramo potruditi, da jih premagamo, hkrati pa zaigrati kot ekipa," je ponudil recept za osvojitev treh petkovih točk in dodal, da morajo Albancem v smislu boja odgovoriti z enako mero. Ko se spominja poraza na zadnjem gostovanju v deževni Tirani (0:1), omeni tudi ne preveč zgledno pripravljeno igrišče. "Ni bilo optimalno za igro, ki smo jo pripravljali. Verjamem, da v Ljubljani bo. Moramo igrati svojo igro in biti čim bolj borbeni," opozarja.

Pred srečanjem z Albanijo ni napet. Ve, s kakšnim ciljem se je odpravil na Gorenjsko. "Za dosego tega cilja moramo osvojiti vse točke. Moramo pa biti osredotočeni le na prvo srečanje, nato pa iti tekmo po tekmo." Pa ga kaj zaboli pri srcu, ko pogleda lestvico, na kateri je Slovenija s šestimi točkami po šestih srečanjih na neslavnem predzadnjem mestu? Pač zato, ker se zaveda, da bi lahko na teh tekmah iztržila bistveno več? "O tem bi morali razmišljati, ko so se začele kvalifikacije. Zdaj je prepozno. Zdaj moramo gledati naprej, na prihodnjo tekmo, in dati vse od sebe." V petek si želi glasne podpore in številčnega obiska, hkrati pa ne skriva tega, da je marsikaj odvisno prav od nogometašev. "Mi, ki smo na igrišču, moramo privabiti občinstvo z zmagami. Najprej moramo gledati nase," je pogovor sklenil 25-letni Kranjčan.

Ne spreglejte