Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
8. 10. 2012,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tim Matavž Kevin Kampl Slaviša Stojanović Samir Handanović Boštjan Cesar

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 21.00

8 let

Idiličen začetek načrtovane poti iz brezna

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek začela s pripravami na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 proti Cipru in Albaniji. Cilj je šest točk.

Po poraznem začetku kvalifikacij pod vodstvom novega selektorja – Slovenija je izgubila proti Švici in Norveški -, sta pred izbrano vrsto popravna izpita. Pomerila se bo z lažjima, a še zdaleč ne nenevarnima nasprotnikoma, Ciprom in Albanijo. Če želi ostati v boju za eno izmed prvih dveh mest v skupini, je poln izkupiček skorajda nujen, česar se slovenski nogometaši seveda zavedajo. Vzdušje okoli reprezentance je slabo, a na obrazih reprezentantov in strokovnega vodstva tega ni čutiti. Prvi dan priprav je bilo vzdušje zelo sproščeno, prijateljsko. Pritiska, ki bo v naslednjih dneh iz ure v uro večji, za zdaj še ni čutiti. Tudi selektor Slaviša Stojanović, ki je moral v zadnjih tednih prenesti marsikatero pikro na svoj račun, ne deluje kot človek, ki bi bil v izgubljenem položaju. Čeprav se zagotovo zaveda, da se utegne ob novem neuspehu od selektorskega stolčka posloviti v rekordno hitrem času.

Kapetan zvezda zbora

Prvi dan priprav na petkovo tekmo s Ciprom, ki je minil v zelo lepem vremenu in ob dobrem vzdušju, so najboljši slovenski nogometaši trenirali le popoldne. Na zelenico v Kidričevem niso pritekli vsi. Trening je minil brez treh. Napadalec angleškega drugoligaša Sheffield Wednesdayja Nejc Pečnik je bolan, zato tokrat ni vadil, Dominic Maroh in Mišo Brečko imata v ponedeljek zvečer klubske obveznosti pri nemškem drugoligašu Kölnu, pripotovala bosta v torek. Andraž Struna, branilec poljskega drugoligaša Cracovie, je kljub težavam s poškodbo normalno treniral.

Med tistimi, ki sta prišla kot zadnja - le dobro uro pred treningom, ki se je začel ob 17. uri -, sta bila Andraž Kirm in Samir Handanović. Izkušeni vratar, ki se je vrnil po poškodbi kolena in smo ga na prvih dveh tekmah novih kvalifikacij še kako pogrešali, je bil odlično razpoložen. Jasno, zakaj. V nedeljo zvečer je bil akter velikega milanskega derbija med Milanom in Interjem, ki se je razpletel po njegovih željah. Z zmago Interja in nedotaknjeno mrežo. Čestitke so ob prihodu na zbor deževale z vseh strani, za pogovore z novinarji kapetan Slovenije ni bil na voljo.

Stanje ni idealno

Zato pa je pred sedmo silo pred začetkom treninga stopil njegov namestnik Boštjan Cesar. ''Po dveh porazih na začetku kvalifikacij stanje ni idealno. Nič, gremo se boriti, da bi proti Cipru osvojili prve tri točke, potem sledijo novi izzivi,'' je dejal izkušeni branilec, ki je tokrat na zboru pozdravil nekatera nova imena, ki jih doslej ni bilo v izbrani vrsti. ''Zbrali smo se najboljši slovenski nogometaši v tem trenutku. Mladi morajo čim prej priti v ekipo in dati maksimum. Tisti, ki bodo igrali, morajo vedeti, kaj pomeni ta dres. Cilj pa je tako ali tako znan. Kot sem že rekel, v petek moramo osvojiti prve tri točke,'' je še povedal nogometaš italijanskega prvoligaša Chieva iz Verone in odhitel na igrišče, kjer so bili njegovi soigralci že nared za začetek treninga. Medtem ko so vratarji in še nekateri nizali kroge okoli igrišča, so se preostali postregli že utečenih vadb.

Čudne skrivalnice

Po 15 minutah konec spremljanja treninga za vse novinarje in znak, da moramo oditi. Nič hudega, a malce čudno, da smo morali štadion v Kidričevem zapustiti le predstavniki sedme sile, medtem ko so drugi opazovalci, ki so se zbrali okoli tradicionalne reprezentančne baze, lahko ostali na svojih mestih. Kot da kdo izmed novinarjev na tribunah ne bi mogel imeti svojega ''vohuna'', če imajo selektor in sodelavci že kaj za skrivati …

Ne spreglejte