Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
0.21

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

2

Natisni članek

Luka Modrić Ivan Rakitić Zlatko Dalić Danijel Subašić FIFA SP 2018

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 0.21

5 let, 9 mesecev

Po drami v Nižnem Novgorodu

Hrvati so se zjokali od sreče in se zahvaljevali bogu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

2

Hrvaška | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hrvaška slavi svoje nogometaše, ki so po dramatični tekmi v Nižnem Novgorodu v osmini finala po enajstmetrovkah premagali Dance in se uvrstili v četrtfinale, v katerem jih čakajo Rusi. Ivan Rakitić, Danijel Subašić, Luka Modrić in tudi selektor Zlatko Dalić so po veliki zmagi evforični in obljubljajo, da še niso rekli zadnje.

"Kaj naj rečem? Dobro je, napredovali smo," je bil po veliki drami enajstmetrovk, pri katerih je ubranil kar tri strele Dancev, brez besed vratar Hrvaške Danijel Subašić.

"Enajstmetrovke so loterija. Potrebovali smo srečo, ki je bila tokrat na naši strani," je nadaljeval vratar Monaca.

"Vesel sem, da sem pripomogel k svoji reprezentanci in svojemu narodu," je še povedal 33-letnik. 

Po tekmi je poklical družino in obnemel

Ivan Rakitić je zadel odločilno enajstmetrovko. | Foto: Reuters Ivan Rakitić je zadel odločilno enajstmetrovko. Foto: Reuters Ob njem je velik junak Hrvaške tudi Ivan Rakitić, ki je izvajal odločilno peto enajstmetrovko, pri tem ohranil mirno kri in zadel za četrtfinale.

"Spet solze, neverjetno. Drugače kot dramatično očitno ne znamo. Danes smo videli, kako velik je bog, ki nam je vrnil vse, kar nam je v preteklosti vzel. Pokazal je, da je z nami. Fantastično, za nami je nora noč," je dejal zvezdnik Barcelone in razkril, o čem je razmišljal pred odločilnim strelom.

"O svoji ženi in hčerkah. Žena mi je pred tekmo rekla, da bom jaz tisti, ki bom odločil. Verjetno ni mislila, da na tak način, a očitno je imela prav. Po tekmi sem jo klical, slišal pa sem se tudi z očetom. Ko sem prekinil zvezo, sem ostal brez besed. Ne vem, kaj naj rečem. Zelo sem srečen. To je zmaga za vse Hrvate, ki nas bodrijo na stadionih v Rusiji, na Hrvaškem in po celem svetu," je še dejal v Švici rojeni hrvaški reprezentant.

Ivan Rakitić
Sportal Ganljiva zgodba hrvaškega zvezdnika, ki bo orosila oči bralcev

Luka Modrić je vedel, da bo v drugo zadel

Eden glavnih akterjev je bil spet Luka Modrić. Tik pred koncem podaljškov je z izjemno globinsko podajo zaposlil Anteja Rebića in pripomogel k temu, da so imeli Hrvati v 116. minuti na voljo enajstmetrovko. Prav on je bil tisti, ki jo je izvajal, a se ni izkazal. Uspešnejši je bil vratar Danske Kasper Schmeichel.

V drugo, pri loteriji enajstmetrovk, je bil eden najboljših vezistov na svetu zaradi tega pod velikim pritiskom, a je bil uspešen.

Veliko veselje Luke Modrića in Danijela Subašića. | Foto: Reuters Veliko veselje Luke Modrića in Danijela Subašića. Foto: Reuters

"Bilo je težko, a sem ostal zbran. Bil sem prepričan, da bom zabil gol. Hvala bogu, da nam je uspelo. Subašić je ustavil kar tri strele z enajstih metrov in nam pomagal do velike zmage. Presrečni smo. Prišli smo do velikega uspeha, a upamo, da ne bo ostalo samo pri tem," je še dejal kapetan Hrvaške in priznal, da je bila to tekma zdajšnjega rodu hrvaške reprezentance.

"Pred tekmo nisem hotel govoriti o tem, a lahko rečem, da je bila to prelomna tekma te generacije. Pred nami je bil velik izpit, ki smo ga uspešno opravili. Zdaj moramo narediti vse, da se ne bomo ustavili. Verjamem, da se ne bomo," je povedal zvezdnik madridskega Reala.

Video: kako so tekmo spremljali v Zagrebu?

Ponosen na fante sporoča: Ne bomo se kar tako ustavili!

Do besede je po tekmi seveda prišel tudi selektor Hrvaške.

"Uvrstili smo se med najboljših osem. Bilo je zelo dramatično, a nam je uspelo. Med tekmo sem že razmišljal o tem, da nam bo morda spet spodrsnilo, a smo imeli tudi nekaj sreče. Ta pa spremlja hrabre. Moji igralci so bili tokrat zelo hrabri. Že v prvi minuti smo prejeli gol, a smo hitro izenačili, potem pa tik pred koncem podaljškov zapravili enajstmetrovko, a smo se spet pobrali. Hvala fantom!" se je po drami, v kateri smo v prvih štirih minutah videli kar dva gola, potem pa skoraj 120 minut niti enega več, veselil Zlatko Dalić.

Takole je pred enajstmetrovkami svojega kapetana bodril selektor Zlatko Dalić. | Foto: Reuters Takole je pred enajstmetrovkami svojega kapetana bodril selektor Zlatko Dalić. Foto: Reuters

"Preden je pristopil k drugemu strelu z enajstih metrov, sem mu rekel, da ne sme pasti. Veliko truda je vložil, da smo tam, kjer smo, zato si je zaslužil, da se je razpletlo tako, kot se je. Dokazali smo, da zmoremo. Vedno nekdo izstopa, tokrat je bil to Subašić, drugič kdo drug. Lahko smo srečni," je o kratkem dialogu, ki ga je imel s svojim kapetanom tik pred zaključkom velike drame, povedal 51-letni trener in za konec napovedal, kaj pričakuje od nadaljevanja prvenstva.

"Verjamem, da smo se iz današnje tekme naučili marsikaj in se ne bomo kar tako ustavili," je evforičen selektor Hrvaške, ki jo četrtfinalna tekma čaka v soboto ob 20. uri, ko se bo udarila z Rusijo.

Ne spreglejte