Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 1. 2016,
10.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Samir Handanović Napoli Inter Roberto Mancini Maurizio Sarri

Sreda, 20. 1. 2016, 10.51

7 let, 12 mesecev

Handanovićeve mojstrovine zasenčil spor trenerjev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nogometaši Interja so v četrtfinalu italijanskega pokala v gosteh premagali Napoli. Med vratnicama je blestel Samir Handanović, po dvoboju pa so veliko prahu dvignile besede trenerja Napolija.

Milanski velikan je z dragoceno pokalno zmago v Neaplju prekinil niz skromnejših rezultatov v prvenstvu, kjer je v zadnjih krogih izgubil ogromno točk in z vodilnega padel na tretje mesto. V pokalu se je prebil v polfinale in si povečal možnosti, da osvoji prvo lovoriko po letu 2011. Navijači jo željno pričakujejo, podobno velja tudi za Samirja Handanovića.

Odkar se je kot golobradi mladenič podal v Italijo, je še ni osvojil. Še več … V zadnjih sezonah je z Interjem, ki vsaj za italijanske razmere ni skoparil z nakupom dragih okrepitev, zaman trkal na vrata lige prvakov. V tej sezoni bi se lahko zgodila prelomnica. Inter je v prvenstvu tik pod vrhom, v pokalu pa po odmevni zmagi na štadionu San Paolo med najboljšimi štirimi.

Handanović ostal zbran od prve do zadnje minute

Dolgoletni prvi vratar slovenske reprezentance je blestel na gostovanju v Neaplju in pomagal Interju, da je po sedmih zaporednih neuspehih končno spravil na kolena Napoli. Pri gostiteljih sta v prvi postavi manjkala najboljša strelca Gonzalo Higuain (Argentinec je v igro vstopil v 71. minuti) in Lorenzo Insigne, a so njuni soigralci Ljubljančanu vseeno dali ogromno dela.

Handanović se je izkazal. Zbranost je ohranil od prve do zadnje minute, vmes pa je zbral sedem obramb. Njegova soigralca Stevan Jovetić in Adem Ljajić sta proti koncu srečanja zatresla mrežo Napolija in Interju zagotovila napredovanje. Zanimivo je, da so tudi gostje na pokalni tekmi spočili najnevarnejšega napadalca, saj je Mauro Icardi dvoboj spremljal le s klopi za rezervne igralce.

Sarri zmerjal Mancinija, da je gej

Odlično predstavo Handanovića, ki je prejel odlične ocene in bil v številnih italijanskih medijih proglašen za igralca tekme, je po tekmi zasenčil spor trenerjev. Strateg Napolija Maurizio Sarri ni izkusil le bolečega poraza, ampak je od stanovskega kolega iz prestolnice Lombardije prejel še resno obtožbo. Ker je povezana s širjenjem rasističnih opazk, ki jih Evropska nogometna zveza (Uefa) prezira in jih skuša izkoreniniti iz nogometnega okolja, bi lahko celotna afera v prihodnosti dvignila še precej prahu.

Kaj se je zgodilo v Neaplju? Spor je zakuhal pogled na sodniški ekran, na katerem si je četrti sodnik privoščil napako ob neprimernem času. Pokazal je, da naj bi sodniški dodatek trajal kar devet minut. Takrat je trener Interja Roberto Mancini dvignil glas, tiho pa ni ostal niti strateg Napolija. Ko je četrti sodnik ugotovil, da se je zmotil in nato popravil številko v pet, je bilo že prepozno.

Zakaj je Mancini stratega Napolija označil za homofoba? ''Sarri je rasist. Ljudje njegovega kova ne bi smeli biti del nogometa. Iz njegovih ust so priletele rasistične opazke. Spraševal sem se, zakaj je sodniški dodatek tako dolg, Sarri pa me je napadel in se drl, da sem gej,'' je potožil Mancini. Nekdanji soigralec Srečka Katanca, s katerim si je delil mesto v zadnji šampionski generaciji Sampdorie, je ogorčen nad besedami, ki jih je izrekel njegov tekmec.

Mancini: Moralo bi ga biti sram

V izdihljajih srečanja je moral Mancini zapustiti klop Interja, saj ga je sodnik izključil. Medtem ko se je prepiral s predstavniki Interja in četrtim sodnikom, je padel tudi drugi zadetek na tekmi. Inter si je s pomočjo srbskega reprezentanta Ljajića dokončno zagotovil preboj v polfinale, jezni Mancini pa je moral zapustiti trenerski prostor in se napotiti na tribune.

Handanovićev trener je po tekmi pojasnil, da je četrti sodnik slišal Sarrijeve zmerljivke, a se na njih ni odzval. ''Sarrija sem po tekmi poiskal v slačilnici. Opravičil se mi je, a bi ga moralo biti sram svojih dejanj. Star je 60 let in se ne bi smel tako obnašati. Če bi se to zgodilo v Angliji, tisti, ki bi izrekel take besede, ne bi več stopil na igrišče,'' je v mikrofon televizijske postaje Rai Sport odvrnil Mancini, ki je dobro spoznal otoški nogomet, ko je vodil Manchester City.

Sarri je po tekmi dejal, da se ne spominja besed, ki jih je izrekel Manciniju, a tudi užaljeno poudaril, da bi moralo tisto, kar je izrečeno na igrišču, tam tudi ostati.

Inter se bo v polfinalu italijanskega pokala pomeril z zmagovalcem današnjega srečanja v Rimu, na katerem se bosta udarila Lazio in Juventus.

Ne spreglejte