Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
9. 10. 2014,
22.56

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Švica

Četrtek, 9. 10. 2014, 22.56

7 let, 11 mesecev

Handanović : Švica 4:0, Slovenija : Švica 1:0

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je v Mariboru v drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 premagala Švico z 1:0 po golu Milivoja Novakovića z enajstih metrov deset minut pred koncem.

Slovenija je v Ljudskem vrtu, ki ni bil povsem poln, zbralo se je približno devet tisoč navijačev, pogrešali smo predvsem glasnejše in številčnejše organizirane navijače, v prvem polčasu igrala zelo bledo.

Postava, iz katere je po daljšem času izpadel Jasmin Kurtić, v konici napada pa je ob Milivoju Novakoviću zaigral Zlatan Ljubijankić, se je lahko zahvalila le Samirju Handanoviću, da na polčas ni odšla z zaostankom. Vratar milanskega Interja je bil brez dvoma prvo ime.

Da bodo nevarnejši od Slovenije, so Švicarji pokazali že po treh minutah, ko je do strela z glavo v kazenskem prostoru povsem osamljen prišel Valon Behrami, a se k sreči ni izkazal. Pet minut za tem je do strela, spet je obramba Slovenije pozabila nanj, prišel prvi zvezdnik Švice Xherdan Shaqiri, a je njegov poskus ustavila slovenska obramba.

Odlična posredovanja slovenske hobotnice

V 14. minuti bi bilo na semaforju skorajda 0:1. Najprej je strel Shaqirija spet blokirala domača obramba, potem je po podaji Stephana Lihctsteinerja do strela z leve strani prišel Granit Xhaka. Ustrelil je močno in natančno, z odlično obrambo se je izkazal Handanović. Potem nov poizkus Shaqirija, z več kot 20 metrov je k sreči meril malo mimo slovenskih vrat.

Nato je nekaj malega nazadnje pokazala tudi Slovenija. Najprej je do strela z nekaj več kot 20 metrov po samostojni akciji prišel Novaković, na semaforju je tekla 20. minuta, tri minute za tem je do strela v kazenskem prostoru prišel še Ljubijankić, a je njegov poskus končal v nogah Švicarjev. Potem po kotu Andraža Kirma še strel Boštjana Cesarja v kazenskem prostoru, a mimo vrat. To je bilo bolj ali manj vse, kar je Slovenija pokazala v napadu v prvih 45 minutah.

Obramba tekme pred odhodom na polčas

Na drugi strani so bili Švicarji veliko bolj nevarni. V 28. minuti je Haris Seferović z desne strani meril zelo močno in natančno, Slovenijo je rešila vratnica. V naslednjih desetih minutah se je igra umirila, potem je v 41. minuti z leve strani prodrl Ricardo Rodriguez in streljal, a k sreči mimo vrat.

Tik pred odhodom na polčas obramba tekme v režiji Handanovića. Zelo prodorni Lichtsteiner je poskušal s podajo z desne strani, posredoval je Andraž Struna in nehote idealno zaposlil Seferovića. Ta je z nekaj metrov prišel iz oči v oči s slovenskim vratarjem, streljal dobro, a je Handanović žogo odbil v kot in poskrbel, da so navijači začeli vzklikati njegovo ime. Ekipi sta na odmor odšli ob izidu 0:0.

Hitri potezi Katanca na začetku drugega polčasa

Selektor Slovenije je že ob polčasu potegnil prvo potezo. Z igrišča je poslal napadalca Ljubijankića, pritekel je vezist Kurtić. Že po deseti minuti drugega polčasa je Katanec menjal še drugič. Povsem nevidnega Valterja Birso je zamenjal Dejan Lazarević. Kljub temu se razmerje sil na igrišču ni prav drastično spremenilo, še vedno je bila boljša Švica. Ta je bila spet nevarna po uri igre, ko je s prostega strela s 25 metrov poskusil Rodruigez. Izjemen strel, a še boljša obramba Handanovića.

V 68. minuti je Handanovića s strelom od daleč skušal presenetiti njegov nekdanji soigralec iz videmskega Udineseja Gokhan Inler, a se je slovenska hobotnica spet izkazala. Vratar Slovenije je žogo odbil v kot. V 72. minuti je domači selektor menjal še zadnjič. V želji po zmagi je na igrišče poslal jokerja Nejca Pečnika, ob precej neokusnem odobravanju s tribun je na klop sedel borbeni, a ne preveč razpoloženi Kirm.

Navijači Sloveniji pomagali do gola za zmago

Petnajst minut pred koncem so se prebudili domači navijači, ki so bili do takrat precej zadržani. Kot da bi skandiranje s tribun poneslo domače nogometaše, si je živahni rezervist Lazarević ob liniji avta priboril žogo, stekel proti sredini in poslal globinsko žogo v kazenski prostor. Žoge se je dotaknil eden izmed Švicarjev, do nje je prišel Kampl, stekel proti vratom Švicarjev, tam pa ga je podrl Johan Djorou. Sodnik je nemudoma pokazal na belo točko.

K žogi je pričakovano pristopil Novaković in rutinirano zadel, na semaforju je tekla 80. minuta. Na tribunah je završalo, Slovenija je srečno, a tudi spretno dosegla tako želen gol, na katerega je čakala kar 440 minut.

Še zmaga v Litvi in Estonija bo pozabljena

Do konca tekme je Slovenija brez večjih težav obdržala vodstvo, prek Novakovića in Pečnika je imela celo priložnost za povišanje vodstva, izid se ni spremenil in Katanec je dobil prepotrebne prve tri točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2018.

Zdaj je vse skupaj veliko lažje. Če Slovenci v nedeljo zmagajo še v Litvi, bo spodrsljaj iz Estonije pozabljen. Slovenija bo spet na dobri poti proti Franciji, kjer se bo poleti leta 2016 za naslov merilo 24 najboljših evropskih reprezentanc.

Ne spreglejte