Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

ND Gorica Miran Srebrnič Uroš Celcer

Sreda, 28. 6. 2017, 20.00

6 let, 7 mesecev

Goričani gostujejo v Armeniji

Gorica želi prekiniti skoraj desetletje dolg evropski urok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
ND Gorica | Foto ND Gorica

Foto: ND Gorica

"Moramo verjeti, da lahko dosežemo dober rezultat," pred začetkom nove sezone pravi Miran Srebrnič, trener nogometašev Gorice, ki bodo v četrtek v Armeniji kot prvi od slovenskih nogometnih klubov odprli novo evropsko sezono.

Pri Gorici, ki je pred letom dni z novim vodstvom začela pisati novo zgodbo, ničesar niso želeli prepustiti naključju, zato so se na več kot tri tisoč kilometrov dolgo pot podali že dva dni pred tekmo, ta bo v mestu Gyumri, ki ima 120 tisoč prebivalcev in leži na kar 1.500 metrih nadmorske višine.

Četrtkova prva tekma 1. kroga kvalifikacij za ligo Europa med Širakom, ki je bil v prejšnji sezoni v Armeniji v prvenstvu tretji, in Gorico se bo na mestnem štadionu v Gyumriju, ta sprejme nekaj več kot 2.800 gledalcev, začela ob 16. uri po lokalnem oziroma ob 14. po srednjeevropskem času, kar pomeni, da je Gorica tista, ki bo od vseh slovenskih klubov kot prva začela evropsko sezono (v četrtek bodo na delu še nogometaši Olimpije in Domžal).

V Armenijo so Novogoričani, ki so v prejšnji sezoni po sijajnem finišu prvenstva končali celo na drugem mestu, pripotovali v torek zvečer. Danes dopoldne so se sprehajali po mestu, popoldne pa opravili zadnji trening in preizkusili zelenico najstarejšega štadiona v Armeniji, zgrajenega daljnega leta 1924.

Bodo prvič po skoraj desetletju preskočili prvo oviro?

Lani so izpadli proti Izraelcem. | Foto: Vid Ponikvar Lani so izpadli proti Izraelcem. Foto: Vid Ponikvar Pred Gorico je 17. evropska sezona, Širak je njen 25. evropski nasprotnik. V Evropi je nastopala v zadnjih dveh sezonah, a v kvalifikacijah za ligo Europa obakrat izpadla na prvi stopnički. Lani jo je zlahka izločil Maccabi iz Tel Aviva, predlanskim je podobno uspelo norveškemu Randersu.

Podobno je bilo tudi v letih 2009 in 2010, ko so Novogoričani po dveh tekmah v kvalifikacijah za ligo Europa izpadli proti danskemu Randersu in finskemu Lahtiju.

Nazadnje so vsaj enega nasprotnika v Evropi preskočili leta 2008, ko so nastopali v intertotu. To je bila sploh zadnja sezona tega nekdanjega evropskega klubskega tekmovanja. Takrat so v 1. krogu izločili malteški Hibernians, potem pa izpadli proti bolgarskemu Černomercu.

Prva tekma ne odloča o ničemer, a je pomembna

"Pogledali smo si nekaj zadnjih tekem Širaka, tako da smo ga dodobra spoznali. Gre za kakovostnega nasprotnika. Ne glede na vse verjamem, da se ni treba ničesar bati. Na tekmo je treba iti s potrpežljivostjo. Zaletavali se zagotovo ne bomo. Pomembno je, da iztržimo ugoden rezultat. Na sporedu sta dve tekmi. Prva ne odloča o ničemer, a bo zelo pomembna. Na povratni tekmi nam bo lažje. Pred domačimi navijači želimo dokončati posel. Upam, da se nam uspe uvrstiti v drugi krog," je po zadnjem treningu povedal izkušeni branilec Gorice Uroš Celcer.

V sredo dopoldne se je novogoriška odprava sprehodila po mestu. | Foto: ND Gorica V sredo dopoldne se je novogoriška odprava sprehodila po mestu. Foto: ND Gorica

Morajo verjeti vase

Še pred tem je pred novinarske mikrofone stopil trener. "Širok je mlada in zelo hitra ekipa, prav zagotovo ne gre za lahkega nasprotnika. Ne smemo se vdati. Moramo verjeti, da lahko dosežemo dober rezultat. Značilnosti Široka so podobne našim. Gre za kompaktno ekipo, ki se zna braniti in napadati. Treba bo biti zbran in racionalen. Naš cilj je, da že v Armeniji pridemo do dobrega rezultata, ki bi nam na domačem igrišču olajšal preboj naprej. Ne bo lahko, a moramo verjeti vase," je sporočil Srebrnič, ki bo lahko računal na vse nogometaše razen izkušenega branilca Matije Škarabota, ta je sicer odšel na pot z ekipo, a zaradi poškodbe še ni na voljo za igro.

Ganljiva zgodba o številki 43, ki jo bo nosil novinec Gorice

Žiga Lipušček z novim dresom | Foto: ND Gorica Žiga Lipušček z novim dresom Foto: ND Gorica Medtem ko je ekipa v Armeniji, so pri Gorici predstavili tudi novo okrepitev. V Novo Gorico prihaja 20-letni branilec Žiga Lipušček, ki je bil nazadnje član B-ekipe Maribora, ki je nastopala v tretji slovenski ligi, a so jo pred začetkom te sezone razpustili.

Kar 198 centimetrov visoki branilec, ki je bil član Gorice v mlajših selekcijah, je podpisal triletno pogodbo in si izbral število 43. Prav s to številko pa je povezana tudi žalostna zgodba, ki je mladi nogometaš ne bo nikoli pozabil.

Mladenič, ki prihaja iz Dolenje Trebuše, je namreč eden izmed štirih nogometašev Maribora, ki so bili avgusta lani udeleženi v tragični prometni nesreči, in edini, ki jo je odnesel brez resnih poškodb. Vratar Ljubo Moravac je ostal brez roke, medtem ko sta Zoran Baljak in Damjan Marjanović izgubila življenje. Prav zaradi zadnjega je novopečeni igralec Gorice tudi izbral prav to številko. "Nosil jo je moj zelo dober prijatelj, ki ga žal več ni z nami. Nosil jo bom v spomin nanj," je ganljivo ozadje takšne odločitve razkril Lipušček.

Ne spreglejte