Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2022,
10.30

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

11

Natisni članek

Superliga UEFA FIFA

Četrtek, 15. 12. 2022, 10.30

1 leto, 4 mesece

nov pomemben korak v sodnem sporu med Uefo in superligo

Generalni pravobranilec sodišča EU podprl Čeferina in Uefo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

11

Uefa Logotip | Generalni pravobranilec pri sodišču EU podprl stališče Uefe v sodnem sporu s snovalci superlige.  | Foto Reuters

Generalni pravobranilec pri sodišču EU podprl stališče Uefe v sodnem sporu s snovalci superlige. 

Foto: Reuters

Generalni pravobranilec pri sodišču EU Athanasios Rantos, ki obravnava tožbo "očetov superlige" proti krovnima nogometnima zvezama Uefi in Fifi, je podprl stališče zvez v sodnem sporu s snovalci superlige, da lahko ukrepa proti ustanoviteljem novih tekmovanj. V svojem zapisu je dodal, da pravila FIFA in UEFA ne kršijo konkurenčnih pravil EU. Mnenje je sicer neobvezujoče, a mu sodišče EU pogosto sledi. Sodba naj bi bila znana v začetku leta.

Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Uefa še enkrat ostro proti superligi
Aleksander Čeferin
Sportal Aleksander Čeferin: Projekt superlige v Evropi je mrtev

V sodnem sporu snovalci superlige obtožujejo Uefo in Mednarodno nogometno zvezo (Fifo) zlorabe monopolnega položaja, kar naj bi jim preprečilo uresničitev njihovega projekta. Na drugi strani Uefa pravi, da zagovarja model odprtih tekmovanj, zasnovanih na športnih dosežkih in solidarnosti za vse nogometne deležnike.

"Pravila FIFA in UEFA, po katerih je treba vsako novo tekmovanje predhodno odobriti, so združljiva s konkurenčno zakonodajo EU," so mnenje generalnega pravobranilca sodišča EU Athanasiosa Rantosa povzeli pri španski Marci.

Sodišče EU bo po predstavitvi njegovega mnenja pripravilo končno odločitev v tožbi, ki so jo snovalci tako imenovane superlige sprožili po neuspelem poskusu, da bi lani aprila ustanovili zaprto tekmovanje najbogatejših evropskih klubov. Sodbo naj bi izreklo v začetku prihodnjega leta.

FIFA in UEFA lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj

Uefa tudi vztraja, da imajo klubi, ki bi želeli ustanoviti superligo, vso pravico to tudi storiti, a ob tem ne morejo sedeti na dveh stolih. To mnenje je danes potrdil generalni pravobranilec sodišča EU.

"Čeprav lahko superliga svobodno ustvari svoje neodvisno nogometno tekmovanje zunaj okrilja UEFA in FIFA, pa ob tem klubi, ki v njej sodelujejo, ne morejo še naprej sodelovati v nogometnih tekmovanjih, ki jih organizirata FIFA in UEFA, če pred tem niso dobili dovoljenja teh zvez," je Rantos nakazal, da FIFA in UEFA lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj.

UEFA pozdravlja mnenje

"UEFA toplo pozdravlja današnje nedvoumno mnenje, ki podpira našo osrednjo misijo upravljanja evropskega nogometa, zaščite piramide in razvoja igre po vsej Evropi," so ob tem zapisali pri Uefi.

Aleksander Čeferin Uefa | Foto: Reuters Foto: Reuters Primer, ki bo oblikoval prihodnost evropskega parlamenta

Primer pred sodiščem EU bo po pričakovanjih poznavalcev oblikoval prihodnost evropskega nogometa. Poznavalci tako vlečejo vzporednice s prelomnim primerom Bosman iz leta 1995, ki je z odpiranjem trga za čezmejne prestope močno oblikoval nogometno krajino v preteklih 25 letih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Projekt superlige je športno javnost pretresel aprila 2021 in hitro doživel polom. Močno se je načrtom uprla Evropska nogometna zveza (Uefa) s slovenskim predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu. Ta trenutno vodi najpomembnejši in najmočnejši projekt klubskega nogometa na stari celini, ligo prvakov.

Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Real, Juve in Barca še niso opustili ideje o superligi

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v nekaj dneh odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo to tekmovanje kot rešitev za evropski nogomet. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v nekaj dneh odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo to tekmovanje kot rešitev za evropski nogomet. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trio še vedno zagovarja idejo

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v nekaj dneh odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo to tekmovanje kot rešitev za evropski nogomet. A na drugi strani jim nogometni deležniki pod okriljem Uefe, Združenja evropskih klubov (Eca) in navijaških organizacij očitajo, da jim je mar za lastne prihodke, za nogomet na splošno pa ne.

Odziv marketinške agencije A22

Odzvala pa se je tudi marketinška agencija A22, ki od oktobra zastopa interese superlige. Kot je zapisala, gre za enega izmed vmesnih korakov do končne odločitve v tem sodnem sporu. Izpostavila je potrditev monopolnega položaja Uefe v mnenju ter izrazila pričakovanje, da bo "odločitev 15 sodnikov velikega senata, ki tehta primer, bolj poglobljena in zagotovila možnost klubom, da se sami odločajo o svoji prihodnosti".

Medtem so se z zadovoljstvom na predstavljeno mnenje generalnega pravobranilca sodišča EU odzvali v ECA in navijaških organizacijah. Združenje evropskih navijačev je zapisalo: "Lani je 12 nesramno bogatih klubov poskusilo ustanoviti zaprto odpadniško ligo in na ta način uničiti evropski nogomet. Ni jim uspelo, ker so se evropski navijači skupaj postavili po robu njihovim načrtom. Trije klubi pa še naprej zagovarjajo načrt, s katerim na vsak način iščejo rešitev za lastne neodgovorne finančne poteze."

UEFA superliga
Sportal Vodenje kontroverzne superlige prevzel Nemec
Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Na Sodišču EU slovenska podpora Uefi in Fifi

 

Ne spreglejte