Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2022,
19.15

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Aleksander Čeferin Superliga UEFA

Torek, 8. 11. 2022, 19.15

1 leto, 5 mesecev

Sestanek v Nyonu

Uefa še enkrat ostro proti superligi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Aleksander Čeferin Uefa | Predsednik Uefa Aleksander Čeferin je ves čas oster nasprotnik ideje o superligi. | Foto Reuters

Predsednik Uefa Aleksander Čeferin je ves čas oster nasprotnik ideje o superligi.

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) se je v Nyonu sestala s predstavniki najpomembnejših evropskih lig, sindikatov igralcev in navijačev ter skupaj z njimi potrdila, da so proti oblikovanju superlige ali podobnih projektov izven okvirov zdajšnje nogometne strukture v Evropi.

Sestanek je Uefa sklicala na pobudo podjetja A22 Sports, ki je nedavno prevzelo vodenje projekta superlige. Med drugimi so se ga udeležili predstavniki angleške premier lige, španske la lige, italijanske serie A, nemške bundeslige in francoske ligue 1, predstavniki posameznih klubov, sindikata Fifpro in predstavniki organizacije navijačev.

Iz Uefe so sporočili, da so skupaj še enkrat izrazili nasprotovanje superligi in da se stališča do novega tekmovanja niso spremenila. "Uefa in ostali deležniki v nogometu ostajajo predani temeljem evropskega nogometa, ki temeljijo na odprtosti, solidarnosti in vrednotah, oprtih na širše družbene cilje športnih principov in interesov, ne pa na ciljih sebičnosti in privilegijev," poudarjajo na Evropski nogometni zvezi.

Florentino Perez, predsednik Reala Madrid, je največji zagovornik superlige. | Foto: Reuters Florentino Perez, predsednik Reala Madrid, je največji zagovornik superlige. Foto: Reuters Nekoliko drugačnega mnenja so po sestanku pri podjetju A22 Sports, kjer so se njihovi predstavniki srečali z nasprotovanjem novi ideji o superligi. "Na tem sestanku smo spoznali, da je obstoječe stanje tisto, s katerim je Uefa zadovoljna," je dejal prvi mož podjetja Bernd Reichart, ki dodaja, da je monopolni položaj Uefe trenutno stvar sodniške presoje. Reichelt je prepričan, da je med klubi še vedno veliko simpatij do novega modela elitnega klubskega tekmovanja.

Projekt ustanovitve nogometne superlige, novega elitnega nogometnega klubskega tekmovanja, je športno javnost pretresel aprila lani in takrat sicer hitro doživel polom. Močno se je projektu uprla krovna evropska zveza, ki z ligo prvakov vodi najpomembnejše evropsko klubsko tekmovanje na stari celini. Odporu pa so ob napovedani ustanovitvi pridružili tudi navijači nekaterih največjih evropskih klubov.

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v roku nekaj dni odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus. Ti pa v zadnjih tednih obujajo idejo za ustanovitev tekmovanja za elito.

Ne spreglejte