Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2022,
23.18

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

5

Natisni članek

SP 2022 v nogometu Katar 2022 Randal Kolo Muani Theo Hernandez Didier Deschamps Francoska nogometna reprezentanca Francija

Sreda, 14. 12. 2022, 23.18

1 leto, 4 mesece

Iz tabora Francije po zmagi v polfinalu

Francoski zvezdnik po uvrstitvi v finale navdušil z ganljivo potezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

5

Kylian Mbappe | Velika prijatelja Kylian Mbappe in Achraf Hakimi po koncu tekme | Foto Reuters

Velika prijatelja Kylian Mbappe in Achraf Hakimi po koncu tekme

Foto: Reuters

Francoska nogometna reprezentanca je postala prva ekipa letu 1998 po Braziliji, ki bo v dveh zaporednih svetovnih prvenstvih igrala v velikem finalu. Francozi so v drugem polfinalu z 2:0 ugnali Maroko in se bodo v nedeljskem finalu pomerili z Argentino. "Prisotnih je veliko čustev in tudi ponos," je bil po zmagi navdušen francoski selektor Didier Deschamps.

Francija : Maroko Katar 2022 Randal Kolo Muani
Sportal Francozi strli odpor Maroka in se zavihteli v veliki finale!

Francozi, prvaki iz leta 2018, bodo v nedeljo branili naslov proti Argentini, potem ko so si v polfinalu z goloma Thea Hernandeza in Randala Kola Muanija zagotovili zmago proti Maroku na stadionu Al Bajt. Francoski selektor Francoski selektor Didier Deschamps je po zmagi govoril o svojih "čustvih in ponosu", potem ko so se Les Bleus drugič zapored uvrstili v finale svetovnega prvenstva. "Prisotnih je veliko čustev in tudi ponos. Za nas je bil to logično ogromen korak in zdaj nas čaka še eden. Skupaj smo že mesec dni, ni nam vedno enostavno, a prebili smo se v finale. Do zdaj sem zares užival in moji nogometaši so bili nagrajeni za svoje trdo delo," je v prvem komentarju po polfinalu dejal francoski selektor Deschamps.

"Do zdaj sem zares užival in moji nogometaši so bili nagrajeni za svoje trdo delo," je dejal Deschamps. | Foto: Reuters "Do zdaj sem zares užival in moji nogometaši so bili nagrajeni za svoje trdo delo," je dejal Deschamps. Foto: Reuters

54-letni Francoz je postal šele četrti selektor, ki je svojo reprezentanco popeljal do zaporednih finalov svetovnega prvenstva, po Vittoriju Pozzu z Italijo (1934, 1938), Carlosu Bilardu z Argentino (1986, 1990) in Franzu Beckenbauerju z Nemčijo (1986, 1990).

"To so uresničene otroške sanje"

Francija želi postati prva ekipa v zadnjih 60 letih, ki bi na dveh svetovnih prvenstvih uspela osvojiti naslov prvaka prvič po dvojni zmagi Brazilije v letih 1958 in 1962. "Neverjetno je. Igrati dva finala zapored je neverjetno. Opravili smo odlično delo, a bilo je težko, Maroko je res odlična ekipa. Zdaj nas čaka finale proti Argentini, vemo, da bo to odlična tekma in res bomo garali za zmago. Trenutno se počutim neverjetno, samo užival bom s svojo družino, vsemi igralci in tudi s trenerjem," je bil presrečen strelec prvega zadetka Francije Theo Hernandez.

Randal Kolo Muani je z zadetkom v 79. minuti potrdil zmago Francije. | Foto: Reuters Randal Kolo Muani je z zadetkom v 79. minuti potrdil zmago Francije. Foto: Reuters

Navdušen je bil tudi Randal Kolo Muani, ki je v 79. minuti potrdil zmago Francije. "To so uresničene otroške sanje in še vedno se nisem prebudil. Res smo lahko ponosni nase. Ves čas smo bili odločni v igri v obrambi, nato pa smo z drugim zadetkom tekmo končali. Trenutno se še ne zavedam, kaj nam je uspelo. Upal sem, da bomo prišli zelo daleč, a realnost je nekaj drugega. Zdaj nas čaka še finale, za katerega vemo, da se ga ne igra, ampak zmaga," je bil zadovoljen 24-letni Francoz. Ta je zadel po vseh 44 sekundah, potem ko je vstopil v igro. To je bil tretji najhitrejši gol, ki ga je kadarkoli dosegel rezervist na tekmi svetovnega prvenstva, po Ebbeju Sandu za Dansko proti Nigeriji v osmini finala leta 1998 (26 sekund) in Richardu Moralesu za Urugvaj proti Senegalu v skupinskem delu 2002 (16 sekund).

Francija je zmagala na vseh sedmih izločilnih tekmah svetovnega prvenstva od začetka prvenstva 2018. V zgodovini svetovnih prvenstev je daljši zmagovalni niz v izločilnih tekmah imela le Brazilija od leta 1958 do 1970, ko je nanizala devet zaporednih zmag. Temu rekordu bi se galski petelini lahko še približali z zmago v finalu.

Mbappe tolažil velikega prijatelja Hakimija

Za ganljivo potezo sta po koncu polfinala, po katerem so Francozi tolažili razočarane Maročane, poskrbela Kylian Mbappe in Achraf Hakimi, ki sta si po koncu izmenjala dresa in si ju v znak spoštovanja ter podpore drug do drugega tudi oblekla. Mbappe in Hakimi sta velika prijatelja zunaj igrišč, obenem pa tudi soigralca pri PSG. Mbappe je Hakimija na igrišču poiskal tudi takoj po zadnjem sodniškem žvižgu ter ga takoj objel in mu namenil besede tolažbe.

Kylian Mbappe si je nadel dres velikega prijatelja. | Foto: Reuters Kylian Mbappe si je nadel dres velikega prijatelja. Foto: Reuters

Preberite še:

Argentina Buenos Aires
Sportal Argentinci v ekstazi, Messiju se klanja svet, vroče tudi v Zagrebu #video
Lusail stadion
Sportal Varnostnik v Katarju po padcu umrl
Ne spreglejte