Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2015,
15.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

FIFA

Sreda, 14. 10. 2015, 15.49

8 let, 5 mesecev

Fifa suspendirala še Južnoafričana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna nogometna zveza se je odločila počistiti Avgijev hlev ter iz svojih vrst izključiti gnila jabolka, vpletena v nepravilnosti in škandale. Za šest let je suspendirala afriškega funkcionarja.

Fifa je v sredo za šest let iz nogometa, s prepovedjo udejstvovanja v tem športu tako na mednarodni kot nacionalni ravni, izključila Južnoafričana Lindileja Kikaja. Etična komisija krovne svetovne nogometne organizacije je, kot je navedla v obrazložitvi, Kikaju za šest let prepovedala delovanje v nogometu zaradi njegove vloge v škandalu s prirejanjem izidov nogometnih tekem. V ozadju nezakonitih ravnanj je bila azijska združba ilegalnih stavnic Singapurca Wilsona Perumala pred svetovnim prvenstvom v nogometu, ki ga je Južnoafriška republika gostila leta 2010.

Sumljive tekme reprezentance Republike Južne Afrike

Kika je eden izmed peterice nogometnih funkcionarjev, omenjenih v Fifinem poročilu o prirejanju izidov v nogometu, nepravilnosti pa se nanašajo na več prijateljskih nogometnih tekem, ki jih leta 2010 doma odigrala Republika Južna Afrika. Gre za srečanja s Tajsko, Bolgarijo, Kolumbijo in Gvatemalo. Fifa je preiskavo spornih ravnanj Kikaja sprožila novembra lani. Preiskovalci so namreč postali pozorni zaradi velikega števila izvedenih enajstmetrovk, še zlasti sumljivi sta bili zmagi bafane-bafane s 5:0 proti Gvatemali in z 2:1 proti Kolumbiji maja 2010. Vsi trije goli na tekmi s Kolumbijo so bili z bele točke.

Primer Kikaja ni povezan z devetdesetdnevnim suspenzom, ki je bil izrečen vodilnima možema svetovnega in evropskega nogometa, predsedniku Fife Seppu Blatterju in Evropske nogometne zveze Uefa Michelu Platiniju.

Ne spreglejte