Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
8. 11. 2014,
14.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Siniša Anđelković Palermo serie A Josip Iličić Jasmin Kurtić Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 8. 11. 2014, 14.14

7 let, 12 mesecev

En Kranjčan si je zaprl Katančeva vrata, drugemu so se odprla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je po letu dni med najboljše vpoklical tudi Sinišo Anđelkovića, ki je v tej sezoni obrambni steber Palerma in se je zelo razveselil povabila.

Nekdanji branilec Maribora se lahko v tej sezoni pohvali z veliko minutažo pri Palermu, s katerim si je v prejšnji sezoni priigral vrnitev v serie A. V nasprotju z nekaterimi standardnimi slovenskimi reprezentanti, ki v italijanskem prvenstvu ne igrajo redno, je Kranjčan v polni tekmovalni formi, selektor Srečko Katanec pa mu je za novembrsko reprezentančno akcijo dal prednost pred Gregorjem Balažicem.

To je veliko priznanje za Gorenjca, ki je Katančevo povabilo prejel v četrtek in začutil olajšanje. "Vesel sem vpoklica. Pričakoval sem, da bo prišel, če bom redno igral v klubu. Pri Palermu je vedno boj za mesto v ekipi, po zmagi nad Milanom (Palermo je rdeče-črne v gosteh zasenčil z 2:0, op. p.) pa je nekoliko lažje. Čutim, da sem v pravi formi," je svojo pripravljenost opisal Siniša Anđelković, ki je nazadnje državni dres oblekel pred letom dni, ko je Katančeva četa v prijateljskem srečanju izgubila na Finskem (0:2).

Anđelković: Lepo bi bilo spet videti Jojota

Takrat je odigral 27 minut, zdaj pa bo na pripravah skušal selektorju dokazati, da si zasluži priložnost tudi na enem izmed najznamenitejših štadionov na svetu, londonskem Wembleyju. "Veselim se Londona in Wembleyja, na katerem je vedno lepo igrati. Angleška reprezentanca je zelo močna, mi pa pričakujemo dober rezultat. To je najpomembneje. Lepo je, da je štadion velik in krasen, a v ospredju mora biti rezultat," je poudaril 28-letni branilec, ki si je v Italiji nabral ogromno izkušenj z gostovanj na velikih štadionih, kot so milanski San Siro, rimski Olimpico in neapeljski San Paolo. V tej sezoni je Palermo odigral deset tekem, slovenski reprezentant pa je zbral deset nastopov.

Še pred kratkim se je Palermo lahko hvalil s pravcato slovensko kolonijo, poleg Anđelkovića so rožnate barve branili še Josip Iličić, Jasmin Kurtić in Aljaž Struna, zdaj pa Slovenijo zastopa le še Anđelković. V reprezentančnem taboru bo srečal le Belokranjca, saj se njegov someščan Iličić ponovno ni znašel na seznamu. To je v Sloveniji dvignilo veliko prahu, sploh zaradi odločitve zvezdnika Fiorentine, da se pod vodstvom Katanca ne bo več udeleževal priprav z izbrano vrsto.

"Lepo bi bilo spet videti Jojota (Josipa Iličića, op. p.), a v nogometu se dogaja vse mogoče. Vse je mogoče. Takšna je odločitev selektorja, on odloča o tem, koga bo vpoklical, in od vsakega igralca ima določena pričakovanja. Na nas je, da se vabilu z veseljem odzovemo. Res je prijeten občutek, ko se lahko pridružiš reprezentanci. Vesel sem, da sem zraven," se veseli srečanja z reprezentančnimi soigralci v domovini. V nedeljo ga čaka še domača tekma z Udinesejem, nato pa se bo odpravil na Brdo pri Kranju.

Na Apeninskem polotoku se iz kroga v krog srečuje s številnimi rojaki, ki jih v prvi italijanski ligi ne manjka. "To je res, pomerili se nismo le še s Fiorentino. Tekma bo na sporedu šele januarja, takrat bo zelo zanimivo," že pričakuje snidenje z nekdanjima soigralcema, ki nosita vijoličast dres. Pred leti ga je nosil tudi sam, ko je blestel pri Mariboru in mu pomagal do prvih evropskih pravljic.

Cilj Palerma je obstanek, serie A je še kakovostna

Odlične predstave proti Palermu so vzbudile zanimanje italijanskega prvoligaša, predsednik Mauricio Zamparini pa je vzpostavil most s slovenskim agentom Amirjem Ružnićem, ki je na Sicilijo preusmeril ogromno Slovencev. Je italijansko prvenstvo še vedno obljubljeno tekmovanje za nogometaše ali njegova kakovost v primerjavi z najboljšimi ligami na svetu bledi?

"Še vedno je zanimivo. Vsi gledajo na večje ekipe, ki pa ne zmagujejo vsakič, ko bi lahko. Vsak lahko premaga vsakogar, tudi Genoa je zadnjič premagala Juventus. Presenečenja se dogajajo tudi v Španiji, je pa v Italiji še vedno prisotna kakovostna raven. Pred sezono je prišlo veliko vrhunskih igralcev. V primerjavi s prejšnjimi leti morda niso več tako znani, a Juventus, Roma, pa tudi Milan in Inter so še vedno polni zvezdnikov," je ocenil moč serie A.

Cilj Palerma, ki je po desetih krogih na 13. mestu, je znan. Obstanek v druščini najboljših. "Vemo, kaj je naš cilj, in verjamem, da ga bomo izpolnili," je sklenil pogovor Anđelković, ki je v državnem dresu zbral tri nastope. Zaigral je tudi na tekmi proti Italiji, ko so azzurri osvojili Stožice (1:0). Če bi tudi proti Angliji, bi okusil moč še drugega nekdanjega svetovnega prvaka …

Ne spreglejte