Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
17. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

1

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 17. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Skok v športno preteklost

Dramatičen večer v Londonu, po katerem je svet zasovražil Barcelono

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

1

Tom Henning Ovrebo, Didier Drogba, Chelsea Barcelona 2009 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ko je v ponedeljek žreb osmine finala nogometne lige prvakov poskrbel, da se bosta za četrtfinale februarja prihodnje leto udarila Barcelona in Chelsea, se je marsikdo spomnil na leto 2009 in Stamford Bridge. Povratni obračun polfinala istih tekmecev, ki še danes buri duhove.

Barcelona ima na desetine milijonov navijačev po vsem svetu, a tudi vsaj toliko takšnih, ki ji niso naklonjeni, nekateri jo celo sovražijo. Takšni so prepričani, da je imela na poti do štirih naslovov evropskega prvaka, ki jih je osvojila od leta 2006 do danes, veliko pomoč. Za ime Uefalona, ki so ga nekateri nadeli katalonskemu nogometnemu velikanu, ste verjetno že slišali. Najbrž ni treba poudarjati, zakaj.

Prav večer v Londonu 5. maja 2009 je z marsičim poskrbel, da je tako. Takrat je bil na Stamford Bridgeu povratni obračun polfinala lige prvakov med Barcelono in Chelseajem. Čeprav se je prva tekma na Camp Nou končala z remijem brez zadetkov, je bila Barcelona, pri kateri je takrat 21-letni Lionel Messi že navduševal z izjemnimi predstavami in si utiral pot do prve zlate žoge, na povratni tekmi velik favorit.

Chelsea : Barcelona 1:1 (1:0)

Povratna tekma polfinala lige prvakov (prva tekma 0:0), 6. maj 2009. Štadion Stamford Bridge v Londonu, gledalcev 37.857. Sodnik: Tom Henning Ovrebo (Norveška).

Strelca: 1:0 Essien 9., 1:1 Iniesta 93.

Chelsea: Čech; Cole, Bosingwa, Terry, Alex; Essien, Lampard, Malouda, Ballack; Drogba (od 72. Belletti), Anelka. Trener: Guus Hiddink (Nizozemska).
Barcelona: Valdes; Pique, Alves, Abidal, Keita; Toure, Busquets (od 85. Krkić), Xavi, Iniesta (od 96. Gudjohnsen); Messi, Eto'o (od 97. Sylvinho). Trener: Josep Guardiola (Španija).

Rumeni kartoni: Alves 30. (Barcelona), Essien 74. (Chelsea), Alex 77. (Chelsea), Eto'o 91. (Barcelona), Iniesta 94. (Barcelona), Ballack 96. (Chelsea), Drogba 99. (Chelsea).
Rdeč karton: Abidal 66. (Barcelona)

Zdelo se je, da ima Chelsea vse v svojih rokah

Sodnik je vseskozi jezil Chelsea. | Foto: Getty Images Sodnik je vseskozi jezil Chelsea. Foto: Getty Images Toda na igrišču so se stvari odvijale drugače. Chelsea, ki je s kapitalom ruskega milijarderja Romana Abramoviča napadal svoj prvi evropski naslov, je bil veliko boljši nasprotnik. To je s sijajnim golom Ganca Michaela Essiena, ki je z volejem razparal mrežo Victorja Valdesa v vratih gostov in Londončane popeljal v vodstvo, po devetih minutah igre tudi potrdil.

Tudi po spektakularnem golu Chelsea ni popuščal. Vseskozi je pritiskal proti vratom Kataloncev in bil nevaren, a drugega gola ni zabil. Malo zaradi nespretnosti svojih nogometašev, še veliko bolj pa zaradi možakarja v črnem, ki je tistega večera tekal gor in dol po igrišču, ob tem pa poskrbel za farso, ki je marsikdo ne more pozabiti še danes.

Kaj se je dogajalo na Stamford Bridgeu?

Norvežan ni piskal štirih enajstmetrovk Chealseaju

Tom, Henning in Ovrebo so tri besede, s katerimi boste še danes razjezili vsakega pravega navijača Chelseaja. Ime in priimek takrat ne preveč izkušenega norveškega sodnika, ki je s serijo napak močno oškodoval Londončane in poskrbel, da ga še danes sovražijo.

Tom Henning Ovrebo. | Foto: Getty Images Tom Henning Ovrebo. Foto: Getty Images Takrat 42-letni sodnik bi moral Chelseaju dosoditi štiri enajstmetrovke, a tega ni storil niti enkrat. Najprej v prvem polčasu, ko je Dani Alves v svojem kazenskem prostoru v 23. minuti na tla spravil Florenta Maloudaja. Dobro, takrat je Norvežan vsaj zapiskal prekršek, a, čeprav je bil Francoz globoko v kazenskem prostoru, pokazal na prosti strel. Chelseajevi zvezdniki so se jezili, a ker so takrat že vodili z 1:0, niti ne toliko, kot bi se verjetno sicer.

Malo za tem je sledil prodor Didierja Drogbaja, ki je prodiral proti vratom Barcelone, prišel skoraj pred njenega vratarja, a ga je s hrbta na tla spravil Eric Abidal. Čeprav je Francoz afriškega zvezdniškega napadalca vlekel za dres, je sodnik le zamahnil z roko in pokazal, da se igra nadaljuje. Londončani so bili vse bolj živčni.

Gol Andresa Inieste v 93. minuti z igralcem manj

Prav Abidal je pozneje, v 66. minuti, z rdečim kartonom poskrbel, da je Chelseaju na široko odprl vrata velikega finala. Predčasno je moral z igrišča. Londončani so imeli vodstvo z 1:0 in igralca več.

Veliko veselje Samuela Eto'oja in strelca Andersa Inieste po odločilnem golu v 93. minuti. | Foto: Reuters Veliko veselje Samuela Eto'oja in strelca Andersa Inieste po odločilnem golu v 93. minuti. Foto: Reuters

Toda ko je v 81. minuti po akciji napadalca domačih Nicolasa Anelkaja z roko v kazenskem prostoru igral Gerard Pique, Ovrebo pa je spet zamahnil z roko, so navijači Chelseaja, ta je medtem zapravil še nekaj priložnosti za povišanje vodstva, verjetno že začutili, da je to morda večer, ki je za njih zaklet.

Globoko v sodnikovem podaljšku so se njihove zle slutnje uresničile. Barcelona je v enem od redkih napadov na tej tekmi v 93. minuti prišla pred gol Chelseaja. Do žoge je na robu kazenskega prostora prišel Messi, podal do Andresa Inieste, ta pa je neubranljivo zadel in Barceloni utrl pot do finala, ki je bil tistega leta v Rimu. Veliko veselje Kataloncev in velika žalost Londončanov hkrati.

Gol Andresa Inieste ob glasu legendarnega hrvaškega komentatorja Draga Ćosića:

 

Da bi bilo vse skupaj še huje, se drama takrat niti ni končala. Že v naslednjem napadu je do žoge prišel nemški zvezdnik Chelseaja Michael Ballack, udaril po žogi in v roko zadel napadalca Barcelone Samuela Eto'oja. Seveda sodnik spet ni pokazal na belo točko in je nekaj trenutkov za tem še zadnjič pihnil v svojo piščalko.

"Sramota, velika sramota!"

Josep Guardiola in Guus Hiddink. | Foto: Getty Images Josep Guardiola in Guus Hiddink. Foto: Getty Images Londončani so bili razjarjeni in so noreli po igrišču. Ballack je že med tekmo dajal vtis, da bi norveškemu sodniku najraje utrgal glavo. Drogba, ki so ga morali ustaviti, da ni Ovrebe napadel, je v televizijske kamere izrekel znamenite besede: "To je sramota! Velika sramota!"

"Sodnika bi morali kaznovati!" je bil po tekmi besen kapetan Chelseaja John Terry. "To je najslabša sodniška predstava, kar sem jih kadarkoli videl," je bil razočaran takratni trener Londončanov Guus Hiddink. "Ne vem, kdo je on. Sodnik ali tat," je bil besen portugalski branilec Jose Bosingwa, ki je bil zaradi teh besed kaznovan s tremi tekmami prepovedi. Še ostreje, s petimi tekmami prepovedi, so pri Uefi kaznovali Drogbaja. Ob tem so morali pri Chelseaju še globoko seči v klubsko blagajno.

Norenje Didierja Drogbaja po koncu tekme:

Da jim je bil sodnik naklonjen, so po tekmi med vrsticami priznali tudi pri Barceloni. "Razumem razočaranje Chelseaja," je dejal Josep Guardiola, ki je Barcelono že v prvi sezoni na njeni klopi popeljal do naslova evropskega prvaka, v finalu je Manchester United premagal z 2:0. "Sodnik je rekel, da ni roka. Včasih se sodniki motijo," je branilec Kataloncev Pique priznal, da je pri tretji izmed štirih spornih situacij igral z roko.

Še leta po tekmi prejema grožnje s smrtjo

Michael Ballack je izgubljal živce. | Foto: Reuters Michael Ballack je izgubljal živce. Foto: Reuters Norveškega sodnika so morali s štadiona spraviti v policijskem spremstvu. Zanj se je takrat začel pekel, ki ga občasno občuti še danes. "Še danes prejemam grožnje s smrtjo. Ravno včeraj mi je pisal navijač Chelseaja in mi grozil, da mi bo pobil družino," je Ovrebo v intervjuju za The Times povedal leta 2012, ko so se nanj spomnili pred novim polfinalnim obračunom Barcelone in Chelseaja v ligi prvakov.

"Vsak, ki pozna pravila nogometne igre, ve, da bi se moral odločiti drugače, ampak to je življenje nogometnega sodnika. Včasih delamo napake," je danes 51-letni nekdanji sodnik, ki se je upokojil leta 2013, priznal tri leta po katastrofalnem sojenju na Stamford Bridgeu. Takrat so se Londončani maščevali za dogodke izpred treh let, napredovali in potem v finalu tudi prišli do svojega do zdaj edinega evropskega naslova.

A rane, za katere je poskrbel pred osmimi leti, še vedno obstajajo in zdaj, ko je pred nami nov obračun londonskega in katalonskega nogometnega velikana, so se na novo odprle. Spomin na večer, zaradi katerega je marsikdo zasovražil Barcelono in vse, kar pomeni, je spet oživel.

Vse tekme med Chelseajem in Barcelono:

-Sezona 1965/1966 (pokal velesejemskih mest):
Polfinale, prva tekma:
Barcelona : Chelsea 2:0

Polfinale, druga tekma:
Chelsea : Barcelona 2:0

Polfinale, tretja tekma:
Barcelona : Chelsea 5:0

-Sezona 1999/00 (liga prvakov):
Četrtfinale, prva tekma:
Chelsea : Barcelona 3:1

Četrtfinale, povratna tekma:
Barcelona : Chelsea 5:1 *po podaljških

-Sezona 2004/05 (liga prvakov):
Osmina finala, prva tekma:
Barcelona : Chelsea 2:1

Osmina finala, druga tekma:
Chelsea : Barcelona 4:2

-Sezona 2005/06 (liga prvakov):
Osmina finala, prva tekma:
Chelsea : Barcelona 1:2

Osmina finala druga tekma:
Barcelona : Chelsea 1:1

-Sezona 2006/2007 (liga prvakov):
Skupinski del, 3. krog:
Chelsea : Barcelona 1:0

Skupinski del, 4. krog:
Barcelona : Chelsea 2:2

-Sezona 2008/09 (liga prvakov):
Polfinale, prva tekma:
Barcelona : Chelsea 0:0

Polfinale, druga tekma:
Chelsea : Barcelona 1:1

-Sezona 2011/12 (liga prvakov):
Polfinale, prva tekma:
Chelsea : Barcelona 1:0

Polfinale, druga tekma:
Barcelona : Chelsea 2:2

Statistika tekem med Barcelono in Chelseajem:

Število tekem: 15
Zmage Barcelone: 5
Remiji: 5
Zmage Chelseaja: 5
Goli Barcelone: 25
Goli Chelseaja: 20

 

Ne spreglejte