Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
12.20

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

3

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA UEFA liga prvakov Nyon žreb Robert Berić NK Maribor NK Maribor Kevin Kampl Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Real Madrid Manchester City Manchester United Barcelona PSG Tottenham infografika

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 12.20

12 mesecev

Žreb osmine finala lige prvakov

Žreb jo je zakuhal Realu in PSG

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

3

Aleksander Čeferin | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nogometna liga prvakov bo v leto 2018 vstopila z dvoboji osmine finala. Med udeleženci po petih letih ne bo slovenskih nogometašev. Branilec naslova Real Madrid se bo v atraktivnem spopadu pomeril z vročim PSG, angleški prvak Chelsea z Barcelono, zadnji finalist lige prvakov Juventus pa s Tottenhamom.

Liga prvakov žreb | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Finale pred finalom v Madridu in Parizu

Cristiano Ronaldo se bo v osmini finala pomeril s PSG. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo se bo v osmini finala pomeril s PSG. Foto: Reuters Ples kroglic v Nyonu je poskrbel za zelo atraktivne pare osmine finala. Najmanj je šlo na smeh predstavnikom madridskega Reala in PSG. Španski velikan, ki se je na vrh Evrope povzpel že 12-krat, se bo za četrtfinalno vstopnico dvakrat pomeril s Parižani. Francoski podprvak, ki je v skupinskem delu lige prvakov navduševal z atraktivnim in učinkovitim nogometom, s katerim je v francoskem prvenstvu kmalu pobegnil najbližjim zasledovalcem, še ni osvojil evropskega naslova.

Bogati lastniki iz Katarja so v zadnjih letih večkrat izpostavili željo, da nameren projekt novačenja dragih zvezdnikov v Parku Princev začinijo z osvojitvijo lige prvakov. Sreča ni bila njihov zaveznik pri žrebu, saj Real Madrid, ki bi spomladi lahko bil v boljši formi, kot je zdaj, predstavlja zelo zahtevno oviro.

Na igrišču se bosta pomerila najboljši in najdražji igralec na svetu. Cristiano Ronaldo proti Neymarju, ki ga nekatere govorice v prihodnosti selijo celo na štadion Santiago Bernabeu. Tja, kjer bo februarja gostoval s Parižani v osmini finala lige prvakov. To bo najdražji obračun osmine finala, saj so nogometaši obeh klubov vredni skoraj poldrugo milijardo evrov!

Trener PSG: Lahko se zoperstavimo Realu

Unai Emery je s Parižani v prejšnji sezoni izpadel proti Barceloni, čeprav je dobil prvo tekmo s 4:0. | Foto: Reuters Unai Emery je s Parižani v prejšnji sezoni izpadel proti Barceloni, čeprav je dobil prvo tekmo s 4:0. Foto: Reuters Reala in PSG. Kluba sta se doslej srečala šestkrat, oba sta zmagala po dvakrat, dvakrat pa sta se razšla brez zmagovalca.

"Mislim, da je žreb dober. Verjamemo, da se lahko zoperstavimo Realu. Da v ligi prvakov narediš nekaj velikega, moraš premagati najboljše klube. Osmina finala je prava za igranje takšnih tekem. Pokazati bomo morali svoj karakter, taktične sposobnosti in talent. Slednji je zelo pomemben," je po žrebu povedal trener PSG Unai Emery.

Emilio Butragueno, eden direktorjev pri Realu, pa je dejal: "Ta tekma bi kaj lahko bila tudi finalna glede na moč obeh moštev. A žreb je poskrbel, da bo eden od teh že v tej fazi končal tekmovanje. PSG je močnejši iz leta v leto, v skupinskem delu je igral brez napak in ima ogromen potencial."

Vir: STA

Messi proti Chelseaju, Guardiola se je izognil velikanom

Lionel Messi in Luis Suarez se bosta pomerila s tekmecem iz Londona. | Foto: Reuters Lionel Messi in Luis Suarez se bosta pomerila s tekmecem iz Londona. Foto: Reuters Napeto bo tudi na obračunu med Chelseajem in Barcelono. Modri so v skupinskem delu Oblakovemu Atleticu preprečili, da bi se uvrstil med 16 najboljših. V osmini finala jih čaka Barcelona z razigranim strelcem Lionelom Messijem, ki mu po spodleteli sezoni 2016/17, v kateri je ostal brez največjih lovorik, ne manjka motivacije. Dvoboji med angleškim in katalonskim veljakom so bili v preteklosti zelo razburljivi. Zaradi očitkov o sodniških napakah prah dvigujejo še danes.

Mariborska znanca, Liverpool in Sevilla, se bosta pomerila z nekdanjima evropskima prvakoma. Rdeči bodo najprej gostovali pri nekdanjemu klubu Zlatka Zahovića in Mirana Pavlina, Portu, Andaluzijci pa bodo skušali prekrižati načrte rdečim vragom iz Manchestra, ki jih želi Jose Mourinho popeljati na evropski prestol.

Katerega para osmine finala lige prvakov se najbolj veselite?

  • Juventus - Tottenham
    6,04 %
    29 glasov
  • Basel - Manchester City
    1,25 %
    6 glasov
  • Porto - Liverpool
    4,38 %
    21 glasov
  • Sevilla - Manchester United
    2,50 %
    12 glasov
  • Real Madrid - PSG
    57,50 %
    276 glasov
  • Šahtar Doneck - Roma
    1,46 %
    7 glasov
  • Chelsea - Barcelona
    21,25 %
    102 glasov
  • Bayern München - Bešiktaš
    5,63 %
    27 glasov
Oddanih 480 glasov

Direktor Barcelone: Če hočeš biti prvak, moraš premagati vsakogar

Chelsea se je s Katalonci v Evropi pomeril že 12-krat. | Foto: Reuters Chelsea se je s Katalonci v Evropi pomeril že 12-krat. Foto: Reuters Chelsea in Barcelona sta se v evropskih tekmovanjih merila 12-krat, vsakokrat v ligi prvakov. Chelsea ima štiri zmage, Barcelona pa tri. Nazadnje sta se ekipi merili v polfinalu sezone 2011/12, Chelsea je napredoval s skupnim izidom 3:2.

"Vedeli smo, da obstaja velika verjetnost, da bomo dobili prav Chelsea. To je dobrodošlo. Če hočeš biti prvak, moraš premagati vsakogar. To bo izjemen obračun. Vanj bomo vstopili optimistično, samozavestno in z veliko željo po napredovanju," je pojasnil eden direktorjev Barcelone Guillermo Amor.

Na drugi strani direktor Chelseaja David Barnard poudarja: "Z Barcelono smo odigrali že kar nekaj zanimivih tekem. Tekmec se mora zavedati, da imamo v svojih vrstah veliko uspešnih nogometašev, ki so dobili pomembne evropske dvoboje. Ne smejo nas podcenjevati."

Vir: STA

Tottenham, s 16 točkami najuspešnejši klub skupinskega dela, se bo pomeril z Juventusom. To je bil prvi izžrebani par. Nato sta se združili kroglici Basla in Manchester Cityja, ki mu gre v tej sezoni vse po načrtih in na Otoku že podira rekorde. Izbranci Josepa Guardiole so ogromni favoriti proti švicarskemu prvaku, ki v jesenskem delu ni računal na Andraža Šporarja, ampak ga posodil Arminii.

Josep Guardiola se bo pomeril z Baslom, Jose Mourinho pa s Sevillo. | Foto: Getty Images Josep Guardiola se bo pomeril z Baslom, Jose Mourinho pa s Sevillo. Foto: Getty Images

Šahtar je v skupinskem delu spravil v slabo voljo Napoli, zdaj pa lahko izloči še en italijanski klub, Romo, ki je v skupini prehitela tako Chelsea kot Atletico. Nemški prvak Bayern München je po zamenjavi trenerja našel svoj mir in vstopil v zmagovalni ritem, ki ga želi nadaljevati proti turškemu prvaku Bešiktašu. Bavarci se zavedajo kakovosti kluba iz Istanbula, ki jo je jeseni v ligi prvakov zagodel nemškemu podprvaku, Kamplovemu Leipzigu.

Slovenski udeleženci osmine finala lige prvakov:

2017/18 – brez
2016/17 – Jan Oblak (Atletico Madrid)
2015/16 – Jan Oblak (Atletico Madrid)
2014/15 – Kevin Kampl (Borussia Dortmund)
2013/14 – Valter Birsa (AC Milan)
2012/13 – brez

Prvič po petih letih brez slovenskega udeleženca

Cristiano Ronaldo bo spomladi 2018 branil evropski naslov, Jan Oblak pa bo nastopal v evropski ligi. Škofjeločan je v nedeljo blestel v španskem prvenstvu, kjer z Atleticom poraza ni doživel že 19 tekem zapored. S tem je postavil nov rekord rdeče-belih. V Evropi ni bil tako uspešen. Usodna sta bila remija z Qarabagom in domač poraz s Chelseajem. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo bo spomladi 2018 branil evropski naslov, Jan Oblak pa bo nastopal v evropski ligi. Škofjeločan je v nedeljo blestel v španskem prvenstvu, kjer z Atleticom poraza ni doživel že 19 tekem zapored. S tem je postavil nov rekord rdeče-belih. V Evropi ni bil tako uspešen. Usodna sta bila remija z Qarabagom in domač poraz s Chelseajem. Foto: Reuters Na dvobojih osmine finala bodo najverjetneje na delu slovenski sodniki, ki spadajo med boljše v Evropi, razplet tekmovanja bo radovedno spremljal tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Za popolno slovensko zadovoljstvo manjkajo le nogometaši. Po dolgih letih v osmini finala, če zimski prestopni rok ne bo poskrbel za kakšnega izmed odmevnih prestopov, ne bo nastopil prav noben Slovenec.

V skupinskem delu jih ni manjkalo. Poleg Mariborčanov, ki so v skupini E osvojili tri točke in podobno kot Berićev Anderlecht (Krčan ni odigral niti minute) osvojili zadnje mesto, sta se predstavila še Kevin Kampl in Jan Oblak, zadnja Slovenca, ki vesta, kako je nastopiti v osmini finala lige prvakov.

V prejšnji sezoni sta se pomerila med seboj, vstopnico za četrtfinale pa si je priigral Oblak. V tej bosta evropsko sezono spomladi nadaljevala v evropski ligi.

Tudi Kevin Kampl bo z nemškim podprvakom iz Leipziga nadaljeval evropsko sezono v ligi Europa. | Foto: Getty Images Tudi Kevin Kampl bo z nemškim podprvakom iz Leipziga nadaljeval evropsko sezono v ligi Europa. Foto: Getty Images

V skupinskem delu se nista uvrstila na dve najvišji mesti, s tem pa zapravila možnost, da bi ostala na vlaku, ki drvi proti največji evropski nagradi. Kako močan je bil skupinski del, pove tudi podatek, da sta brez napredovanja poleg Atletica ostala tudi Borussia Dortmund in Napoli.

Tottenham najboljši, rekorda PSG in Liverpoola

Neymar je pomagal PSG do rekordnega strelskega izkupička v ligi prvakov. Brazilec je dosegel šest zadetkov. | Foto: Reuters Neymar je pomagal PSG do rekordnega strelskega izkupička v ligi prvakov. Brazilec je dosegel šest zadetkov. Foto: Reuters V skupinskem delu je največ točk presenetljivo osvojil Tottenham. Čeprav je bil v skupini smrti, skupaj z Realom in Borussio, je osvojil kar 16 točk! Največ od vseh. Eno manj so osvojili Manchester United, Manchester City in PSG, pa tudi Bayern München, ki je zaradi slabšega razmerja v medsebojnih tekmah s Parižani končal skupinski del na drugem mestu.

Edini klubi, ki v jesenskem delu niso doživeli poraza, so bili Tottenham, Barcelona, Bešiktaš in Liverpool, ki je dosegel kar 23 zadetkov (tako Maribor kot Spartak je odpravil s 7:0) in poskrbel za angleški rekord. Še dva več je dosegel PSG, ki se lahko pohvali z atomskim napadom, v katerem blestijo Neymar, Edinson Cavani in Kylian Mbappe. Parižani so na šestih dvobojih dosegli izjemnih 25 golov, več kot štiri na tekmo!

Prve tekme osmine finala: 13., 14., 20. in 21. februarja 2018
Povratne tekme osmine finala: 6., 7., 13. in 14. marca 2018

Nosilec bo na povratni tekmi deležen prednosti domačega igrišča.

Sevilla, ki se je od skupinskega dela poslovila z remijem v Ljudskem vrtu, se bo v osmini finala pomerila z Manchester Unitedom. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Sevilla, ki se je od skupinskega dela poslovila z remijem v Ljudskem vrtu, se bo v osmini finala pomerila z Manchester Unitedom. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V osmini finala se ne moreta pomeriti kluba, ki sta se že srečala v skupinskem delu. Liverpool se tako ne bo udaril s Sevillo, s katero je imel opravka v "mariborski" skupini E. V osmini finala se prav tako ne moreta pomeriti kluba iz iste države. Če ne bi bilo tega pravila, bi bili zelo blizu angleškemu spopadu, saj se je med 16 najboljših uvrstilo vseh pet angleških predstavnikov. Španija bo februarja in marca 2018 stiskala pesti za tri, Italija za dva, Nemčija, Francija, Turčija, Švica, Ukrajina in Portugalska pa za enega predstavnika.

Ne spreglejte