Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
8. 12. 2017,
18.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Paulo Dybala Ever Banega Lionel Messi Lionel Messi Aleksander Rajčević Marcos Tavares Jasmin Mešanović Damjan Bohar Mitja Viler Robert Berić Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Real Madrid UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor

Petek, 8. 12. 2017, 18.40

1 leto

Statistični pregled skupinskega dela lige prvakov

Kdo je bil najboljši, kdo pa malce slabši?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po koncu skupinskega dela lige prvakov, ki je postregel z rekordnim številom zadetkov, je napočil čas za pregled statističnih rubrik. Največ zadetkov je dosegel Cristiano Ronaldo (Real), v eni izmed rubrik pa se je med ''zmagovalci'' znašel Maribor. Poleg vijolic so slovenski nogometaši nastopili še v dresih Atletica (Jan Oblak) in RB Leipzig (Kevin Kampl), Robert Berić pa pri Anderlechtu ni dočakal priložnosti.

Ljubitelji nogometa so v skupinskem delu lige prvakov prišli na svoj račun. Na dvoboj je bilo doseženih kar 3,19 zadetka. Če bi ostalo pri tem tudi po koncu sezone, bi bil presežen rekord iz prejšnje sezone, ko so gledalci na dvoboj videli 3,04 zadetka. V vseh preostalih sezonah niso bili nikoli na tekmo doseženi vsaj trije zadetki. V tej sezoni padajo zadetki na vsakih 28 minut, najpogosteje pa se je mreža tresla v zadnji tretjini srečanj.

Statistične rubrike: posamezniki

Nogometaši so na 96 srečanjih dosegli 306 zadetkov. Največ jih je dosegel kdo drug kot Cristiano Ronaldo (9). Portugalec, ki je letos osvojil dve največji priznanji, saj je postal najboljši nogometaš leta po izboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in dobitnik zlate žoge, je zadel v polno devetkrat. Na seznamu najboljših strelcev je zagospodaril na prvem mestu in postal prvi, ki je dosegel zadetek prav na vseh šestih tekmah.

Veselje Damjana Boharja po zadetku v 1. krogu skupinskega dela lige prvakov, ko je zatresel mrežo moskovskega Spartaka. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Veselje Damjana Boharja po zadetku v 1. krogu skupinskega dela lige prvakov, ko je zatresel mrežo moskovskega Spartaka. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Najbližji zasledovalci so se veselili šestih zadetkov. Toliko golov so dosegli Neymar (PSG), Roberto Firmino (Liverpool), Harry Kane (Tottenham), Edinson Cavani (PSG) in Wissam Ben Yedder (Sevilla), ki je polovico zadetkov dosegel na domači tekmi Seville proti Mariboru. Pri slovenskem prvaku so se med strelce vpisali trije igralci: Damjan Bohar, Jasmin Mešanović in Marcos Tavares.

Kdo je največkrat streljal v okvir vrat? Ronaldo. Kar 21-krat. Naslednji na lestvici je njegov večni tekmec, prvi zvezdnik Barcelone Lionel Messi (15), tretji pa razigrani Egipčan v dresu Liverpoola Mohamed Salah (14).

Ronaldo prednjači tudi pri strelih, ki so zgrešili okvir vrat. Žoga je zgrešila osnovni cilj 18-krat. Najbolj sta se mu približala napadalca Rome Edin Džeko (13) in PSG Cavani (12).

Ni ga nogometaša, ki bi mu v ligi prvakov blokirali toliko strelov kot Argentincu Paulu Dybali (Juventus). | Foto: Reuters Ni ga nogometaša, ki bi mu v ligi prvakov blokirali toliko strelov kot Argentincu Paulu Dybali (Juventus). Foto: Reuters

Največ strelov so obrambni igralci blokirali zvezdniku Juventusa Paulu Dybali (11), takoj za njim pa nogometašu Seville Pablu Sarabii (9). Messi se je na omenjeni lestvici uvrstil na 7. mesto (7), Ronaldo pa na 16. (5).

Je pa Portugalec pri vrhu še v nečem. Dvakrat je zadel okvir vrat, največkrat v skupinskem delu. Enaka smola je doletela le še Oblakovega soigralca Saula Nigueza (Atletico) in Argentinca Facunda Ferreyro (Šahtar).

Njegov rojak Ever Banega, ki se je v sredo predstavil občinstvu v Ljudskem vrtu in s Sevillo osvojil točko proti Mariboru, je kralj podaj. V skupinskem delu je v zvezni vrsti podal žogo soigralcem kar 711-krat. Na lestvici si je priigral ogromno prednost. Sledita mu Italijan Marco Verrati (573), eden redkih asov PSG, ki ne bodo nastopili na SP 2018, in Katalonec Sergio Busquets (527), nepogrešljiv člen v udarni postavi Barcelone.

Kampl pred Mariborčani

Kevin Kampl je zbral več podaj (276) kot Mitja Viler (258), vodilni na lestvici podajalcev pri NK Maribor. | Foto: Getty Images Kevin Kampl je zbral več podaj (276) kot Mitja Viler (258), vodilni na lestvici podajalcev pri NK Maribor. Foto: Getty Images Med Slovenci je največ podaj zbral Kevin Kampl (276). Žoga je našla pravega naslovnika v 83 odstotkih primerov. Z nemškim podprvakom Leipzigom se ni uvrstil med 16 najboljših. Evropsko pomlad bo dočakal v evropski ligi. Med nogometaši Maribora je najbolj podajal Mitja Viler (258), sledita Marwan Kabha (257) in Martin Milec (250).

Zanimivo je, da se je na četrto mesto uvrstil vratar Jasmin Handanović (204), ki je bil zelo aktiven v obrambni igri, vsaj 200 podaj je zbral še Blaž Vrhovec. Njegov soigralec Aleksander Rajčević, ki zaradi poškodbe kolena ni odigral vseh tekem, je imel najbolj natančne podaje (94 odstotkov).

Največ kartonov je zbral nizozemski reprezentant Tonny Vilhena (Feyenoord). Prejel je štiri rumene in enega rdečega. Pri Mariboru so na lestvici prejemnikov kazni najvišje Martin Milec, Blaž Vrhovec in Damjan Bohar. Vsi so prejeli dva rumena kartona. Nihče pri vijolicah ni bil izključen.

Statistične rubrike: klubi

Maribor je v šestih tekmah dosegel tri zadetke. V skupinskem delu so jih manj dosegli štirje klubi. Qarabag, Anderlecht in APOEL so dosegli dva, Benfica, ki je razočarala navijače s prepričljivim zadnjim mestom v skupini A, pa le enega.

Marcos Tavares je poskrbel za zadnji gol Maribora v tej evropski sezoni. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Marcos Tavares je poskrbel za zadnji gol Maribora v tej evropski sezoni. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Najbolj jekleno obrambo je imela Barcelona (1). Blizu so Manchester United (3) ter PSG, Tottenham in Atletico Madrid (4). Jan Oblak je bil tako v 540 minutah premagan le štirikrat, a ne bo videl pomladi v ligi prvakov. Sezono bo zaradi spodrsljajev proti Qarabagu (0:0 v Bakuju, 1:1 v Madridu) nadaljeval le v evropski ligi.

Maribor je na šestih tekmah podobno kot ciprski prvak APOEL prejel 16 zadetkov. Kar deset jih je prejel proti Liverpoolu. Večkrat sta se zatresli le mreži Anderlechta (17) in Celtica (18).

Proti vratom so največkrat streljali branilec naslova Real Madrid (121), mariborski znanec Liverpool (118), Bayern (109), Oblakov Atletico (103) in Chelsea (101). Maribor je zbral 64 strelov. V tej statistični rubriki, v kateri je naslabši Qarabag (39), je boljši od osmih klubov.

Največkrat med vsemi je v okvir vrat streljal Liverpool. | Foto: Reuters Največkrat med vsemi je v okvir vrat streljal Liverpool. Foto: Reuters

Največ strelov v okvir vrat sta usmerila Liverpool (54) in Real (53). Maribor je tekmecem zapretil 16-krat. Boljši je od treh klubov, na zadnjem mestu je ponovno prvak Azerbajdžana Qarabag (10).

Na vrhu lestvice klubov, ki so imeli največ blokiranih strelov v napadu, so poleg vodilnega Reala (29) tudi Borussia Dortmund (prav tako 29), Benfica (28) in Atletico (27), ki so v skupinskem delu razočarali navijače in izpadli iz lige prvakov. Morda je del odgovora tudi v prevelikem številu blokiranih strelov. Mariborčanom so blokirali 15 strelov. Vijolice so jih zbrale več celo od bogatega francoskega velikana PSG (14) in še devetih udeležencev lige prvakov.

Pri osmoljencih, ki so največkrat zadeli okvir vrat, je na prvem mestu Manchester United. Jose Mourinho se je za glavo prijel petkrat. Za primerjavo, Maribor je okvir vrat zatresel dvakrat.

Lestvica, na kateri je Maribor na prvem mestu

V številu podaj pričakovano vodi Barcelona 4441, ki je za las prehitela Manchester City, ki skuša z Josepom Guardiolo (4434) gojiti podoben slog igre (4434). Več kot štiri tisoč podaj sta zbrala le še Real Madrid in Sevilla. Omenjeni klubi prevladujejo tudi na lestvici udeležencev lige prvakov z najvišjo posestjo žoge. Maribor je skupaj zbral 2219 podaj. V tej rubriki je na predzadnjem mestu. Manj jih je imel v zahtevni skupini - tekmeci so bili Real, Borussia in Tottenham - le Apoel (1911).

Bayern München je izvajal največ kotov v skupinskem delu lige prvakov. | Foto: Reuters Bayern München je izvajal največ kotov v skupinskem delu lige prvakov. Foto: Reuters

Največ kotov je v skupinskem delu lige prvakov so izvajali Bayern (53), Liverpool (52) ter Sevilla in Real Madrid (po 49). Maribor je predložek iz kota proti vratom usmeril 14-krat. Večkrat le od dveh klubov, Qarabaga in Spartaka iz Moskve (oba 10).

Rdeči iz Liverpoola so tekmecem dopustili najmanjše število kotov. Le 15. V tej statistični prvini je Maribor najslabši med vsemi udeleženci lige prvakov, saj so njegovi tekmeci na šestih tekmah izvajali kar 54 kotov. V povprečju devet na tekmo. Najbližje sta slovenskemu prvaku Qarabag (52) in APOEL (49).

Maribor storil več prekrškov od Reala

Mariborčani so naredili 61, utrpeli pa 58 prekrškov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mariborčani so naredili 61, utrpeli pa 58 prekrškov. Foto: Urban Urbanc/Sportida Pri prekrških so vladarji nogometaši Sportinga iz Lizbone (95), Feyenoorda (90) in Porta (89). Maribor je naredil 61 prekrškov. Več od sedmih klubov, med katerimi so tudi takšni veljaki kot Chelsea, PSG in Real Madrid. Najmanj prekrškov je naredila Roma (47). Na obratnem seznamu, kjer so v ospredju udeleženci, ki so utrpeli največ prekrškov, je najvišje turški prvak Bešiktaš (87). Blizu sta Kamplov Leipzig (83) in Benfica (82). Maribor je utrpel 58 prekrškov in je pri dnu razpredelnice. Na zadnjem mestu je škotski prvak Celtic (48).

Sporting je prejel največ rumenih kartonov (19). Njegovi nogometaši so ga prejeli za vsak peti prekršek, saj so jih naredili 95. Najmanj opozoril je prejel Chelsea (5), Maribor pa je z devetimi rumenimi kartoni na sredini razpredelnice.

Takšni so vrstni redi na raznovrstnih lestvicah, ki so zaznamovale skupinski del lige prvakov. Kdo bo junak izločilnega dela? O tem bi se dalo več sklepati že v ponedeljek, ko bo v Švici opravljen žreb osmine finala. Maribora, ki je v skupini E osvojil zadnje mesto, žal ne bo med udeleženci …

Ne spreglejte