Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
8. 2. 2015,
19.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Harry Kane Tottenham Roy Hodgson

Nedelja, 8. 2. 2015, 19.58

6 let, 7 mesecev

Dragulj, ki so ga izkopali na sosedovem dvorišču

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napadalec londonskega Tottenhama Harr Kane je prav gotovo odkritje sezone v Angliji, vrhunec pa je dočakal prav na tekmi proti tistim, ki so ga pred leti odpisali, mestnim tekmecem iz Arsenala.

Arsenal je v soboto na White Hart Lanu vodil z 1:0 in bil blizu velike zmage, ki bi veliko pomenila predvsem v boju za ligo prvakov, a potem je stvari v svoje roke vzel Harry Kane, ki ga nekateri, gre seveda za besedno igro njegovega imena in priimka, kličejo kar hurikan. Najprej je v 56. minuti zadel za 1:1, pol ure pozneje je v polno meril še drugič in poskrbel, da je Tottenham na lestvici skočil pred Arsenal. "Ne vem, ali bom danes lahko zaspal," je bil, čeprav je takšnih dosežkov že vajen – dva ali več golov je na eni tekmi v tej sezoni zabil že štirikrat –, vzhičen po tekmi.

Verjetno tudi zato, ker sta trenutka genialnosti poskrbela, da je na kolena spravil klub, ki ga je pred leti odpisal. Ker so njegovi strokovnjaki ugotovili, da ni dovolj nadarjen. Pred 13 leti, zdaj jih ima 21, je bil eno leto član podmladka Arsenala, a se mu ni uspelo prebiti čez sito tamkajšnje selekcije, zato je srečo začel iskati drugje. Najprej pri Watfordu, tudi tam se ni izšlo, potem se je, star 11 let, preselil k Tottenhamu.

Bil je član akademije Arsenala

Tam je začel pisati zgodbo, o kateri danes govorijo vsi. Vztrajen in marljiv je bil, čeprav dvomov na njegovi nogometni poti nikoli ni manjkalo, zdaj je začel pobirati sadove trdega dela. Da je prišel do tega, je moral preskočiti marsikatero oviro. Čeprav je v mlajših selekcijah zadeval pogosto, je med člani Tottenhama priložnost dočakal razmeroma pozno.

Selili so ga iz kluba v klub

Z White Hart Lana so ga leta 2011 najprej posodili k Leyton Orientu, ta je takrat igral v drugi ligi. Star 18 let se je začel prebijati na člansko raven in se dobro znašel. Na 18 tekmah je zadel petkrat. Sezono za tem je debitiral v majici Tottenhama in v evropski ligi zbral šest nastopov. Dočakal je tudi prvi zadetek. A igral je le v Evropi, v prvenstvu, to pa je v Angliji seveda najbolj pomembno, ni odigral niti minute. Zato se je pozimi na pot dokazovanja spet odpravil drugam.

Odšel je v drugo ligo k Millwallu. Do konca sezone je zanj v vseh tekmovanjih zbral 27 nastopov in zabil devet golov. Tudi to ni bilo dovolj, da bi v Londonu dočakal pravo priložnost. Sezono je resda začel kot član Tottenhama, z njim poleti odšel na turnejo v ZDA, tam na eni izmed tekem zabil tri gole, avgusta 2012 pa dočakal prvenstveni debi, na igrišče je seveda prišel s klopi, a potem dočakal usodo, ki se je zdaj že ponavljala.

"Odhajaš drugam, kjer se boš kalil. Trudi se, verjemi vase in uspeh bo prišel," je takrat 19-letnemu nogometašu, ki je že od nekdaj s tribun občudoval asa Tottenhama Teddyja Sheringhama in upal, da bo nekoč na kultnem White Hart Lanu igral vsaj približno pomembno vlogo, nekaj običajih floskul ob koncu poletja v svoji pisarni navrgel Andre-Villas Boas, takratni trener Tottenhama. In je odšel v Norwich City. Tolažil se je vsaj s tem, da bo igral v elitni premier ligi.

Avgusta so podpisali, zdaj se jim smeji

V Norwichu ni našel sreče. Hitro se je poškodoval in zbral le pet nastopov. Zato je pozimi odšel drugam. K Leicester Cityju, ta je takrat igral v drugi ligi. Tam je do konca sezone odigral 15 tekem v vseh tekmovanjih in se dvakrat vpisal med strelce. Po koncu sezone spet vrnitev v Tottenham in nepričakovana novica. "Ostal boš pri nas," so pred začetkom sezone razveselili napadalca, ki je ravno zapustil najstniška leta.

Pod vodstvom Villas-Boasa prave priložnosti ni dobil, a Portugalec je moral zaradi slabih rezultatov konec leta 2013 zapustiti mastno plačano službo, nasledil ga je Tim Sherwood. Ta je poskrbel, da je mladenič prvič dočakal pravo priložnost in zadel v polno. V dveh aprilskih tednih lanskega leta je Kane na treh prvenstvenih tekmah zadel trikrat. Najprej pri zmagi nad Sunderlandom, proti kateremu se je izkazal tudi s podajo, potem še pri remiju z West Bromwichem in pri zmagi nad Fulhamom.

Sezono, ki se je za Tottenham končala dokaj dobro, je končal z 19 nastopi v vseh tekmovanjih – dva je vpisal tudi v četrtfinalu evropske lige, ko je ogrožal vrata Jana Oblaka, ta je bil takrat še pri lizbonski Benfici – in zabil štiri gole. Dvakrat je tudi podal. Dovolj, da so mu nadrejeni ponudili novo pogodbo. Poleti je Tottenhamu obljubil zvestobo do leta 2020. Kako zelo zadovoljni so zdaj na White Hart Lanu, da so se odločili za tak korak.

Lani poleti, na klopi Tottenhama je bil medtem že Mauricio Pochettino, ki je pred tem delal čudeže s Southamptonom, je torej v novo sezono krenil nasmejan, kot še nikoli ni bil. Na njenem začetku je vidnejšo vlogo igral le v Evropi in v pokalnih tekmovanjih, kot je v Angliji v navadi pri nogometaših, ki niso v pomembnejših trenerjevih načrtih. Zadeval je kot za stavo, podajal prav tako. V šestih tekmah evropske lige, ki jih je začel v prvi postavi, je zadel kar sedemkrat.

Kljub temu je v prvenstvu dobival bolj malo priložnosti. Navijači so pritiskali na trenerja, mediji prav tako, a Kane je ostal miren in se jim pri tem početju ni pridružil. "Trener najbolje ve, kaj je dobro za ekipo. Niti najmanj se ne pritožujem. Zadovoljen sem," je sporočil pozno jeseni, ko si je že pošteno utrl pot, po kateri hodi zdaj.

Potem je prišla prvenstvena tekma proti Aston Villi v začetku novembra v Birminghamu, kjer je na igrišče prišel s klopi in zadel za zmago z 2:1. Kot se je izkazalo pozneje, je bila to točka preloma. Na naslednji tekmi je prvič zaigral v začetni enajsterici, a je Tottenham doma nepričakovano izgubil proti Stoke Cityju z 1:2. Kljub temu Argentinec na klopi Londončanov, kot se to pogostokrat zgodi, bremena poraza ni naložil najmlajšemu. Tudi na naslednji tekmi je mladega asa postavil na igrišče od prve minute in zadel v polno.

Med navijači je zelo priljubljen, nekateri ga primerjajo s Supermanom.

Mesec dni zatem se je začela njegova nora serija, ki traja še danes. Sredi decembra je zadel trikrat zapored, pri zmagah nad Swansea Cityju, Burnleyju in Leicester Cityju, tekmo življenja pa dočakal na prvi januarski dan letošnjega leta, ko je pri zmagi nad Chelseajem s 5:3 dvakrat zadel, dvakrat pa podal. Zvezda je bila rojena. Sledil je zadetek v mrežo Crystal Palacea, v zadnjih dneh pa najprej še dva gola v mrežo West Bromwicha in zdaj še briljantna predstava na velikem londonskem derbiju.

Skorajda zagotovo pride v Slovenijo

"Zgradite reprezentanco okoli njega!" medtem nogometna Anglija že nekaj časa na glas razpreda o tem, da bi se moral nogometaš, ki bi lahko igral tudi za Irsko, od tam prihaja njegov oče, znajti na seznamu selektorja članske izbrane vrste Roya Hodgsona. Ne dvomimo o tem, da se to ne bo zgodilo že marca, ko Anglijo čaka nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, v katerih nastopa v skupini skupaj s Slovenijo.

"Nastopanje za Irsko ne pride v poštev. Sanjam o tem, da bom igral za Anglijo. Kdaj se bo to zgodilo, ne vem. Bom pa zelo vesel, ko se bo," podobno, kot je pred nekaj meseci govoril, ko so ga navijači želeli v prvi postavi Tottenhama, Kane govori zdaj. Vemo, kako se je zgodba razpletla takrat. Številni so prepričani, da bo zdaj podobno in bo strelsko serijo nadaljeval tudi v dresu najpomembnejše angleške športne selekcije. Le upamo lahko, da tega ne bo potrdil sredi junija, ko bo Anglija v boju za kvalifikacijske točke gostovala v Stožicah.

Ne spreglejte