Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
28. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Luka Elsner Dalibor Stevanović NK Domžale

Četrtek, 28. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Dalibor Stevanović in spomini na leto 2005

Domžalski nogometni princ, ki je dobil naslednike

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

"To so lepi spomini, ki nikoli ne bodo zbledeli," se je v leto 2005 in nepozabni evropski tekmi proti Stuttgartu zazrl Dalibor Stevanović, član najbolj nadarjenega rodu v zgodovini domžalskega nogometa. Danes z veseljem spremlja fante, ki gredo po njegovi poti ter poti njegovih takratnih soigralcev, zvečer pa jih čaka spektakularna evropska tekma proti West Ham Unitedu.

Pred tekmo Domžale – West Ham United (štadion Stožice, danes ob 20.45):


Danes, ko so domžalski nogometaši v središču pozornosti, zvečer bodo v Stožicah gostili West Ham United, se spomin marsikomu prikrade na tekmi s Stuttgartom izpred več kot desetletja.

Bilo je leto 2005, ko se je verjetno najboljši rod v zgodovini domžalskega nogometa – dovolj je omeniti samo nekaj imen, ki so pod taktirko Slaviše Stojanovića takrat pomagala osvojiti dva naslova državnega prvaka (Branko Ilić, Zlatan Ljubijankić, Dejan Djuranović, Andraž Kirm, Darijan Matić, Dejan Nemec in še kdo) – meril proti Stuttgartu.

Legendarni italijanski trener je trepetal

Andreas Brehme in Giovanni Trapattoni na klopi Stuttgarta. | Foto: Andreas Brehme in Giovanni Trapattoni na klopi Stuttgarta. Igrali so proti takrat štirikratnemu nemškemu prvaku – dve leti pozneje je osvojil še peti naslov –, na klopi katerega je sedel eden izmed najboljših evropskih trenerjev vseh časov Giovanni Trapattoni ter je nekaj let pred tem igral v finalu pokala UEFA in pokala pokalnih zmagovalcev.

Za nemški klub so takrat igrali nogometaši, kot so Jon Dahl Tomasson, Mario Gomez, Zvonimir Soldo in Danijel Ljuboja, a so proti Domžalam vseeno trepetali za napredovanje v pokalu UEFA. Klub, ki je napredoval, se je uvrstil v skupinski del tekmovanja.

V Stuttgartu so Nemci pričakovano zmagali z 2:0, Domžalčani bi pred domačimi navijači teden dni pozneje skoraj prišli do preobrata. Že na začetku tekme so zabili gol za vodstvo, a jim nato do konca ni uspelo zadeti še drugič.

Domžalčani, na fotografiji je Branko Ilić, bi leta 2005 iz Evrope skoraj izločili uglednega nemškega prvoligaša Stuttgart. | Foto: Domžalčani, na fotografiji je Branko Ilić, bi leta 2005 iz Evrope skoraj izločili uglednega nemškega prvoligaša Stuttgart.

Kot fant iz majhnega okolja je na vse skupaj gledal s široko odprtimi očmi

"To so lepi spomini, bil sem še zelo mlad, igrali smo res dobro in bi lahko z malce več sreče tudi napredovali," se danes spominja strelec gola v Domžalah, ki je občasnega nemškega reprezentanta Tima Hildebranda premagal v 16. minuti, Dalibor Stevanović.

"Dati gol na takšni tekmi, sploh takrat, ko si še zelo mlad, je nekaj posebnega. Pred tekmo v Stuttgartu sem se pogovarjal s Soldom, dres sem zamenjal s Tomassonom, takrat je bilo to zame, ki sem prihajal iz majhnega, domžalskega okolja, res nekaj res posebnega," je danes dodal takrat 21-letni slovenski nogometaš.

S soigralci se je vpisal v zgodovino

V Domžalah je takrat igral tudi Ermin Raković. | Foto: V Domžalah je takrat igral tudi Ermin Raković. "Tisto obdobje je bilo res sijajno, Stuttgart pa je bil na ravni West Ham Uniteda, ki se bo z Domžalami pomeril zdaj. Da tako majhen klub, kot so Domžale, igra tekme proti takšnim nasprotnikom, je nekaj posebnega. Bilo je takrat in je tudi zdaj. Nam je zmanjkalo malce sreče. Verjamem, da je tokrat lahko drugače," je optimističen nogometaš, ki je v Domžalah igral med letoma 2002 in 2006, ko se je preselil v Španijo. Podpisal je pogodbo z Real Sociedadom, ki je zanj odštel milijon evrov.

"To so tekme, ki se za vedno vtisnejo v spomin. Zaradi takšnih tekem se zapišeš v zgodovino," je dodal in imel še kako prav. Na nogometaše, ki so takrat nosili rumeni dres, se marsikdo spomni še danes. Nedvomno so se zapisali v zgodovino domžalskega in tudi slovenskega nogometa.

Domžalčani so v Stuttgartu izgubili z 0:2, doma pa zmagali z 1:0. | Foto: Domžalčani so v Stuttgartu izgubili z 0:2, doma pa zmagali z 1:0.

Verjame, da se bo čez leta tudi o zdajšnji ekipi govorilo podobno

"Imeli smo res dobro ekipo, v kateri ni manjkalo izkušenih igralcev, ki so nekaj pomenili, in mlajših, ki so svoj pečat v nogometu pustili pozneje. Pisali smo zgodovino, a prepričan sem, da se zdaj lahko zgodba ponovi. Tako kot smo mi pustili svoj pečat pred desetimi in več leti, ga lahko tudi zdajšnji rod. Prepričan sem, da bo z marsikom, ki zdaj igra v Domžalah, tako," pravi trenutno brezposelni nogometaš, ki išče nov klub in bo najverjetneje ostal v tujini, kjer je že desetletje.

Luka Elsner je zelo dober, a bo kmalu odličen

Se bodo Kenan Horić in soigralci prav tako vpisali v zgodovino? | Foto: Se bodo Kenan Horić in soigralci prav tako vpisali v zgodovino? Takrat je v Domžalah igral skupaj z Luko Elsnerjem  pri naštevanju takratnih domžalskih nogometašev smo ga namerno izpustili –, ki je zraven tudi zdaj, a v nekoliko drugačni vlogi. Kot trener.

"Izpilil se je na vseh področjih, to zdaj res ni več skrivnost. Dokazuje, da je dober trener in pameten človek. Tak je bil že kot igralec. Ko je prišel k nam iz Francije, mu ni bilo lahko, a je s trdim in pametnim delom naredil marsikaj. Zdaj navdušuje tudi v trenerskem poslu. Že zdaj je zelo dober trener, v prihodnosti lahko postane odličen oziroma vrhunski. Me pa ne preseneča, da je uspešen. Že kot igralec je dokazoval, da ima trenersko žilico. Verjamem, da bo od njega slovenski nogomet imel še marsikaj," se je o vsega dve leti starejšemu nekdanjemu soigralcu razgovoril nogometaš, ki je zbral 21 nastopov v dresu Slovenije in je z njo potoval tudi na svetovno prvenstvo leta 2010.

Naj Slovenija prepozna uspešno zgodbo in jo podpre

"Želim si predvsem, da bi Slovenija prepoznala uspešno nogometno zgodbo in podprla Domžale. Da bo v Stožicah čim več ljudi, ki bodo podprli Domžalčane in jim pomagali do uspeha, ki bi zagotovo odmeval in bil kot tak dober za celotni slovenski nogomet," je pred današnjo tekmo v Ljubljani povedal za konec nekdanji zlati deček domžalskega nogometa.

Stuttgart : Domžale 2:0 (1:0)

Prva tekma 1. kroga pokala UEFA, 15. september 2005. Štadion Daimler-Gottlieb, gledalcev 12.000, sodniki: Bertini, Copelli in Saglietti (vsi Italija).

Strelca: 1:0 Tomasson 7., 2:0 Gentner 89.

Stuttgart: Hildebrand, Stranzl, Meira, Delpierre, Magnin, Gentner, Soldo, Gronkjaer (od 64. Tiffert), Meissner (od 79. Hitzlsperger), Tomasson (od 70. Gomez), Ljuboja. Trener: Giovanni Trapattoni.
Domžale: Nemec, Zeljkovič, Ilić, De Souza (od 85. Topić), Matić, Zavrl, Kline, Djuranović (od 68. Juninho), Stevanović (od 77. Lunder), Ljubijankić, Raković. Trener: Slaviša Stojanović.

Rumena kartona: Zavrl, Stevanovič.

Domžale : Stuttgart 1:0 (1:0)

Povratna tekma 1. kroga pokala UEFA, 29. september 2005. Športni park, gledalcev 2.500, sodniki: Grant, Rostowski in Jaremko (vsi Poljska).

Strelec: 1:0 Stevanović 16.

Domžale: Nemec, De Souza, Zavrl, Ilić, Matić, Elsner, Kačičnik, Zeljković, Djuranović (od 75. Ljubijankić), Rakovič, Stevanović. Trener: Slaviša Stojanović.
Stuttgart: Hildebrand, Hinkel, Meira, Tomasson, Hitzlsperger, Gerber, Delpierre, Cacau, Soldo, Gronkjaer (od 84. Stranzl), Jenkner. Trener: Giovanni Trapattoni.

Rumeni kartoni: De Souza, Elsner; Hitzlsperger, Gerber, Cacau, Meira.
Rdeč karton: Elsner (66.).

Ne spreglejte