Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
17. 8. 2017,
22.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

NK Domžale Amedej Vetrih

Četrtek, 17. 8. 2017, 22.34

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Domžale : Marseille

Domžale povsem blizu največjega skalpa v zgodovini

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Domžale Marseille | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nogometaši Domžal so v Stožicah pred nekaj več kot deset tisoč gledalci v prvi tekmi play-offa za ligo Europa z 1:1 remizirali proti nekdanjemu evropskemu prvaku, bogatemu francoskemu prvoligašu Marseillu. Slovenski pokalni prvak je ob polčasu vodil.

Slovenski pokalni prvaki so pred tekmo na čelu s trenerjem ponavljali, da verjamejo v uspeh proti Marseillu. Niso ostali samo pri besedah, to so pokazali tudi na igrišču.

Res je, pri gostih ni bilo najdražjega in najboljšega nogometaša Dimitrija Payeta, a to ne pomeni, da evropski prvak iz leta 1993 v Ljubljani ni nastopil s spoštovanja vredno zasedbo. Kje pa. Kar nekaj nogometašev, vrednih okoli deset milijonov in več, pa tudi kapetan Patrice Evra, dolgoletni as Manchester Uniteda in torinskega Juventusa, so poskrbeli, da je po zelenici v Stožicah tekala ena od bolj zvezdniških zasedb na tem mladem štadionu do zdaj.

Aplavzom Simona Rožmana je sledila eksplozija

Veselje Domžal v 12. minuti | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Veselje Domžal v 12. minuti Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida To Domžalčanov in njihovega trenerja Simona Rožmana, ki je ob robu igrišča nenehno poskakoval in kar nekajkrat zaploskal svojim varovancem, ni ustavilo.

Od prve minute so igrali agresivno, pogumno in predvsem dobro.

Že po dveh minutah je bil po podaji Jureta Balkovca prav v Francijo odhajajoči mladi as Jan Repas tisti, ki se ni najbolje znašel v nasprotnikovem kazenskem prostoru. Po osmih minutah igre je po podaji Ivana Firerja do strela prišel Miha Blažič, a so njegov poskus Francozi blokirali.

V 12. minuti je sledila eksplozija več kot desettisočglave množice v Ljubljani. Najprej Senijad Ibričić, potem še Firer sta poskrbela, da je do žoge prišel Amedej Vetrih in jo spravil v gol. Kakšno veselje v Stožicah!

Domžalčani so napadli za drugi gol

Tudi po golu se Domžalčani niso ustavljali. Zelo nevarni Firer je poskusil strel v 14. minuti, a se je z izjemno obrambo izkazal Steve Mandanda. Potem se je igra malo umirila, Domžalčani pa so še vedno rutinirano nadzorovali potek dogajanja na igrišču in dajali vtis, da so oni tisti, ki imajo milijone na svojih bančnih računih.

Domžalčani so odigrali sijajen prvi polčas. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžalčani so odigrali sijajen prvi polčas. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V 32. minuti je Firer z novo lepo podajo prebil obrambni blok Marseilla in podal do Repasa. Ta se pred golom nasprotnika ni najbolje znašel in priložnost je splavala po vodi. V zadnjih 15 minutah prvega polčasa so nekoliko podjetneje zaigrali gostje in si pripravili dve priložnosti.

Najprej je vratar Domžal Dejan Milić posredoval pri strelu Floriana Thauvina z desne strani od daleč v 36. minuti, v 43. minuti je isti nogometaš, ki je junija letos debitiral v dresu francoske reprezentance, poskusil še enkrat.

Spet je bil uspešnejši domžalski vratar in poskrbel, da so odšli slovenski pokalni prvaki na odmor z lepo prednostjo. Ob odhodu v garderobo so bili seveda nagrajeni z glasnim aplavzom.

V drugem polčasu so pošle moči

Francozi so izenačili. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Francozi so izenačili. Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžale so drugi polčas začele podobno odločno, kot so prvega, a je bilo kmalu jasno, da so jim malce pošle moči.

Pobudo so iz minute v minuto bolj v svoje roke prevzemali Francozi in v 56. minuti tudi zatresli mrežo. Po podaji zelo nevarnega Thauvina je Valere Germain najprej zatresel vratnico.

Do žoge je prišel nekdanji nogometaš Seville in Milana Adil Rami in zadel. Gostje so se veselili prehitro. Stranski sodnik je označil nedovoljeni položaj.

Žal podobno ni bilo sedem minut pozneje, ko je spet prodiral Thauvin ter podal do Morgana Sansona, ki je premagal domžalskega vratarja in poskrbel za hladno prho med evforičnimi domžalskimi navijači. Medtem je nekaj sto gorečih navijačev Marseilla, ki so prišli v Ljubljano, glasno proslavljalo. "Marseille! Marseille! Marseille!" je zadonelo s tribune, na kateri so bili nastanjeni.

Upanje na čudež v Marseillu ostaja

V 69. minuti bi bilo kmalu 2:1 za goste. Po zelo domiselni akciji je do strela povsem osamljen na robu kazenskega prostora Domžal prišel Lucas Ocampos, a se je z obrambo izkazal Milić v vratih.

Lahko Domžalčanom čez teden dni uspe veliko presenečenje? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Lahko Domžalčanom čez teden dni uspe veliko presenečenje? Foto: Žiga Zupan/Sportida

V zadnjem delu tekme so spet do sape prišli Domžalčani in nekajkrat zapretili. Še najbolj po strelu branilca Mihe Blažiča z glavo, ki je zletel malo čez prečko gostov. Ti do zadnjega sodnikovega žvižga niso več prišli do priložnosti, čeprav so poskušali, tako da se je spektakel v Ljubljani končal z remijem 1:1.

Domžalčane čez teden dni na kultnem štadionu Velodrome v Marseillu čaka misija nemogoče, a glede na to, kaj so pokazali tokrat, predvsem v prvih 45 minutah igre, je mogoče prav vse.

V vsakem primeru je jasno, da so letos v Evropi močno opozorili nase. Še drugo leto zapored, potem ko so lani na kolena prav v Stožicah spravili londonski West Ham United. To še vedno ostaja največji skalp v klubski zgodovini. Če bi tokrat padel Marseille, bi izgubil ta primat. Ni manjkalo veliko ...

Domžale : Marseille 1:1 (1:0)


Stadion Stožice, gledalcev 10.243, sodniki: Madden, Ross in Mather (vsi Škotska).

Strelca: 1:0 Vetrih (12.), 2:0 Sanson (63.).

Domžale: Milić, Klemenčič, Blažič, Širok, Balkovec, Husmani, Ibričić (od 90. Žužek), Vetrih, Repas, Firer (od 73. Franjić), Bizjak (od 88. Ožbolt).

Marseille: Mandanda, Evra, Rami, Sertic, Sakai, Lopez (od 84. Anguissa). Luiz Gustavo, Sanson, Thauvin (od 75. Njie), Ocampos, Germain (od 87. Cabella).

Rumena kartona: Cabella, Evra.
 

Ne spreglejte