Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
18. 5. 2016,
15.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

Natisni članek

Srečko Katanec

Sreda, 18. 5. 2016, 15.38

6 let, 6 mesecev

Dobro razpoloženi Srečko Katanec pravi, da je začel delati na sebi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

"Začel sem delati na sebi. Zdaj se na nekatere stvari ne bom več odzval tako, kot sem se," je na sredini novinarski konferenci, na kateri je predstavil kandidate za prihajajoči prijateljski tekmi proti Švedski in Turčiji, na njej se je znašlo pet debitantov, povedal selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec.

Seznam selektorja Srečka Katanca za prijateljski tekmi proti Švedski in Turčiji.

Ob druženju z novinarji v zgradbi na novo zgrajenega nogometnega centra na Brdu pri Kranju, na novem sedežu Nogometne zveze Slovenije, na kateri se pogovoru o domnevni kandidaturi njenega predsednika Aleksandra Čeferina za prvega moža krovne evropske nogometne organizacije (UEFA) izogibajo v širokem loku, je zbrane kar nekajkrat nasmejal.

Novinarstvo je v Sloveniji že na evropski ravni

"Upam, da bodo moji reprezentanti nekoč igrali na vrhunski evropski ravni. Naše novinarstvo je že tam. To je dejstvo, novinarstvo v Sloveniji je na najvišji evropski ravni," je med drugim dejal Srečko Katanec. Na Švedskem zagotovo ne bo računal na prvega vratarja Jana Oblaka, vratarja madridskega Atletica čaka finale lige prvakov, medtem ko Boštjana Cesarja in Valterja Birse ne bo niti na tekmi proti Turčiji v Ljubljani, saj je poškodovan.

Fantje imajo priložnost, naj jo izkoristijo

 | Foto:

 

Zato pa so se prvič v izbrani vrsti pojavili kar trije nogometaši iz slovenske lige. Najboljši igralec sezone, član Olimpije Rok Kronaveter, vratar Gorice Gregor Sorčan in tudi član Zavrča Jure Matjašič. Iz Poljske bo prišel nekdanji član Olimpije Boban Jović, iz Romunije pa Miha Mevlja.

 

"Imamo ogromno težav, veliko igralcev je poškodovanih. Igrali bomo proti zelo dobrim reprezentancam, na tekmah proti Turčiji in Švedski, pri kateri je Zlatan Ibrahimović 70 odstotkov ekipe, bomo videli, kje smo. Kdor pride, ima priložnost, da se dokaže. Kar nekaj fantov bo dobilo priložnost in videli bomo, ali jo bodo izkoristili," je povedal selektor, ki se z neugodnim terminom ob koncu sezone ne obremenjuje preveč. "Kdor ima voljo do dela, bo delal v vsakem času. Če pa bo kdo prišel in rekel, da je utrujen, bom to pač sprejel in tudi upošteval v prihodnje. Bomo videli, kako bo potekalo," je dejal Katanec.

Rad bi, da bi bili vsi kot Robert Berić

"Rad bi videl, da igralci igrajo drugače kot v klubih. Naš način zahteva boj na sredini igrišča. Odstotek odvzetih žog je zelo pomemben. Če mi nimamo 60 odstotkov osvojenih žog, potem ima pač tekmec pobudo. Več ima žogo in posledično imamo težave. Zaradi tega z določenimi igralci nisem bil zadovoljen v preteklosti. Rad bi, da napredujejo v tem segmentu, ampak tega se ne da narediti na dveh reprezentančnih treningih. To je posledica odnosa, avtomatizmov, ravno zaradi tega se moram z določenimi fanti pogovoriti. Vsi bodo vedeli, kaj morajo delati," se je razgovoril selektor, ki je z veseljem pozdravil tudi Roberta Berića.

 | Foto:

Napadalec Saint Etienna ni igral od novembra lani, a je zdaj že skoraj okreval po hudi poškodbi. "Ni še povsem pripravljen, a je izrazil željo, da bi bil zraven in treniral, morda tudi igral. Še preden sem ga poklical, je hotel on mene, saj si želi biti zraven. To je odnos, ki ga želim od vseh. Pa tudi tega, da delujemo kot ekipa. Da se fantje med seboj kličejo tudi takrat, ko jih ni v reprezentanci. Da so prijatelji, ker se to potem pozna tudi na igrišču. Slovenija brez takšnega odnosa nikoli ne bo mogla dosegati dobrih rezultatov," je prepričan selektor, ki je nekaj besed namenil tudi razpletu slovenskega prvenstva, v katerem je Olimpija po dolgih 21 letih osvojila naslov.

Olimpija se lahko z lahkoto prebije v ligo prvakov

"Slovensko prvenstvo je bilo zanimivo, a to ne pomeni, da tudi kakovostno. Raven igre v naši ligi zaostaja za tistimi, ki jo spremljamo v Evropi. To je dejstvo, pa brez zamere. Čestitke Olimpiji, ki je le dočakala naslov. Zdaj verjamem, da bo njen predsednik Milan Mandarić delal pametno, saj gre za nogometno zelo izkušenega človeka, in bo naredil korak naprej. Pred Olimpijo so kvalifikacije za ligo prvakov, v katerih je pot do elite lažja, kot je kadarkoli bila. Olimpija se lahko z lahkoto uvrsti v ligo prvakov," je besede, ki bodo pri ljubljanskih nogometnih navdušencih zagotovo naletela na odobravanje, z javnostjo delil selektor Slovenije. Za konec, ko je Matjaž Krajnik, ki na NZS skrbi za odnose z javnostjo, že končal novinarsko konferenco, je priredil pravcati mali šov.

Utihni in teci

"Dovolite mi, da povem še nekaj. Pred časom je naš premier Miro Cerar rekel, da Slovenci ne jamramo, ampak iščemo rešitve," je dejal Katanec in si v naslednjem hipu odpel pulover. Pod njim je ponosno pokazal majico uradnega opremljevalca slovenske reprezentance z napisom: "Shut up and run." (Utihni in teci, op. p.)
 

Kdo bo kandidiral za tekmi s Švedsko in Turčijo?

Vratarji: Vid Belec (Carpi, Ita), Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa), Grega Sorčan (Gorica), Nejc Vidmar (NK Olimpija)

Branilci: Bojan Jokić (Nottingham Forest, Ang), Boban Jović (Wisla Krakov, Pol), Luka Krajnc (Cagliari Calcio, Ita), Miha Mevlja (Dinamo Bukarešta), Miral Samardžić (Rijeka, Hrv), Nejc Skubic (Konyaspor, Tur), Aljaž Struna (Palermo, Ita), Andraž Struna (PAS Giannina, Grč)

Zvezni igralci: Matic Črnic (Domžale), Josip Iličić (Fiorentina, Ita), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen, Nem), Andraž Kirm (Omonia Nikozija, Cip), Rene Krhin (Granada, Špa), Rok Kronaveter (Olimpija), Jasmin Kurtić (Atalanta, Ita), Jure Matjašič (Zavrč), Rajko Rotman (Istanbul, Tur), Benjamin Verbič (Köbenhavn, Dan), Blaž Vrhovec (Celje), Miha Zajc (Olimpija)

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne, Fra), Roman Bezjak (Rijeka, Hrv), Milivoje Novaković (Maribor)

Ne spreglejte