Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
16. 4. 2014,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Luka Elsner Goran Cvijanović Mate Eterović Aleksandar Rodić Rodolfo Vanoli

Sreda, 16. 4. 2014, 9.50

8 let

Derbi za Evropo, derbi za obstanek in derbi v Domžalah

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes bodo na sporedu vse tekme 27. kroga prve slovenske nogometne lige. Najbolj zanimivo naj bi bilo v Domžalah, kjer gostuje Maribor, in v Velenju, kjer bodo igrali Koprčani.

Zadnjeuvrščeni Triglav ima eno zadnjih priložnosti, da se priključi Krki v boju za deveto mesto, ki ob koncu sezone vodi v dodatne kvalifikacije za obstanek. Zmaga je za Kranjčane skorajda nujna, poraz pa prepovedan. Zdaj je razlika, ki jih loči od Novomeščanov, štiri točke. Ob zmagi domačih bi bila le še točko, ob porazu kar sedem.

Krka, ki je v zadnjih dveh tekmah osvojila vsega točko, na Gorenjsko prihaja po vsaj remi, s katerim bi bila prav gotovo zelo zadovoljna. "Vsaka tekma je zelo pomembna, saj so v igri vedno tri točke. Na lestvici se ne pozna, če zmagaš nad Mariborom ali Triglavom. Gremo pa v Kranj po zmago, seveda. Čaka nas težka naloga, a smo optimisti," pred derbijem za obstanek pravi trener edinega dolenjskega prvoligaša Adnan Zildžović.

Domžalčani bodo serijo zahtevnih tekem, v zadnjih dveh krogih so igrali proti Kopru in Olimpiji, sklenili z obračunom z državnim prvakom. Ti na obrobje Ljubljane prihajajo v odlični formi. V zadnjih dveh krogih so dvakrat suvereno zmagali, vmes so brez težav odpravili tudi Olimpijo v polfinalu pokala.

Tekmecem v boju za naslov so dodatno pobegnili, zdaj bodo skušali storiti nov korak k ubranitvi naslova. Zagotovo jim ne bo lahko, v Domžalah jim skorajda nikoli ni bilo. Zdaj, ko Domžalčani pod vodstvom Luke Elsnerja igrajo vse bolje, bo toliko težje. Domžalčani, ki imajo še kanček upanja na Evropo, bodo prav gotovo naredili vse, da zmagajo.

Domača vrsta bo zelo oslabljena, manjkali bodo Erik Janža, Nejc Skubic, Aleks Pihler, Slobodan Vuk, vprašljiv je tudi Sasha Aneff. Gostje, pri katerih se je v reprezentančno formo vrnil Goran Cvijanović, so prav gotovo favoriti za zmago, a tudi točka zanje ne bi bila popoln neuspeh. Podobno velja za Domžalčane. Upajmo, da bomo spremljali dobro nogometno predstavo. Derbi kroga si to zasluži.

Trener Olimpije Milorad Kosanović še naprej razlaga o tem, da Olimpija igra odlično, a nima sreče. Rezultati seveda pravijo drugače. Ena zmaga v štirih tekmah proti Mariboru je vse, kar so Ljubljančani dosegli v letošnjem letu. Igrali so še proti Triglavu, Gorici, Domžalam, Celju in Krki, a niso zmagali niti enkrat. V zadnjih štirih prvenstvenih tekmah so zabili le dva gola. V vseh vsaj kolikor toliko normalnih nogometnih ekipah bi trener postal žrtev kadrovskih sprememb, le v Stožicah še naprej varno sedi na svojem stolčku in tvezi svoje.

Kakorkoli, zdaj Olimpija odhaja v goste k Zavrču, ki je v letošnjem letu še slabši. Vse odkar so Zavrčani šokirali in po prvem krogu v drugem delu sezone odslovili nadvse uspešnega trenerja Viktorja Trenevskega, jim gre zelo slabo. Vsega točko so osvojili v zadnjih šestih tekmah in močno zdrsnili po prvenstveni lestvici. Če Ljubljančani ne bodo zmagali tukaj, potem težko, da sploh kje bodo.

Pri domačih ne bo kaznovanega Miha Kokola, pri gostih se je poškodovanima napadalcema Enisu Djurkoviću in Andražu Šporarju priključil še izkušeni Aleksandar Rodić. S tem je trener Kosanović dobil nov poligon za izgovore po tekmah.

Celje je v zadnjih dveh krogih zmagalo in se močno približalo zagotovitvi osmega mesta oziroma obstanka med elito. Tokrat Štajerce čaka nekoliko težje gostovanje, v Novi Gorici bi bili zadovoljni že tudi s točko.

Novogoričani so na drugi strani še pred kratkim grozili Mariboru v boju za vrh, a se zdaj že poslovili od šampionskih želja. V zadnjih štirih krogih namreč niso zmagali, osvojili so vsega dve točki. Zdi se, da si bodo morali Evropo zagotoviti prek pokala, v katerem jih čakata tekmi proti Mariboru v velikem finalu.

"Na domačih tekmah moramo nadomestiti točke, ki smo jih izgubljali v zadnjih krogih. Moramo zmagati," pred tokratno tekmo pravi napadalec Gorice Gianluca Lapadula, ki se vrača po odsotnosti. Prav on je bil tisti, ki je poskrbel za zmago Novogoričanov na zadnji tekmi proti Celjanom. Goričani bodo oslabljeni. Zagotovo ne bo Daniela Bazzoffie, Marca Modola in morda tudi ne Bruna Leonarda Vicenteja.

Tudi Celjani ne bodo v popolni postavi. Ekipa Miloša Rusa bo na Primorskem gostovala brez Tadeja Žagarja-Kneza, medtem ko se je celjski trener zagotovo razveselil vrnitve izkušenega Sebastjana Gobca.

Rudar, ki je po mnenju mnogih najbolj prijetno presenečenje sezone, je še vedno na visokem tretjem mestu, a v zadnjih dveh tekmah ni zmagal. Tokrat bo gostil Koprčane, ki edini še kolikor toliko dobro sledijo vodilnemu Mariboru, a si, če želijo imeti v zadnjem delu sezone možnosti za naslov, novih spodrsljajev ne smejo privoščiti.

Rudar je trenutno tretji na lestvici, Koper ima tri točke več in je drugi. Tekma ob velenjskem premogovniku bo torej tudi derbi za Evropo.

Gostje bodo tokrat brez trenerja Rodolfa Vanolija, ki je bil na zadnji tekmi izključen in bo tokratno gostovanje Koprčanov spremljal s tribun. Z njim bodo tam tudi Ivan Firer, Leon Črnčič in Nemanja Stjepanović, ki tokrat ne bodo mogli igrati.

Pri domačih bodo vse oči uprte v Mateja Eterovića, Hrvat je s 13 goli še vedno najboljši strelec prvenstva, a je v zadnjih štirih krogih zadel le enkrat. Bo tokrat naravnal merilne naprave in zatresel koprsko mrežo?

Ne spreglejte