Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 3. 2016,
15.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Marijan Pušnik Milko Djurovski Branko Horjak Darko Milanič Ante Čačić Ante Šimundža Saša Gajser Krunoslav Jurčić

Torek, 1. 3. 2016, 15.18

6 let, 7 mesecev

Darko Milanič več kot vsi drugi skupaj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović bo prihodnje leto praznoval desetletnico delovanja na odgovornem položaju v Ljudskem vrtu. V tem času se je na vijoličastem stolčku zvrstilo osem trenerjev.

Prvega avgusta 2007, pred natanko 3.135 dnevi, je prag Ljudskega vrata prestopil Zlatko Zahović. Postal je športni direktor NK Maribor, za katerega v članski konkurenci ni zbral nobenega nastopa, zavihal rokave in se podpisal pod številne klubske uspehe. Vijolice so v času njegovega delovanja osvojile šest državnih naslovov, navduševale v pokalnem tekmovanju, odmevne nastope pa so nizale tudi v Evropi.

Največ lovorik v zadnjem desetletju je osvojil Darko Milanič. Izolčan se lahko pohvali kar z devetimi (štirje naslovi državnega prvaka, trije osvojeni pokali in dva superpokala). Če bo sprejel najnovejšo ponudbo mariborskega kluba, bo naskakoval jubilejno deseto, kar v zgodovini mariborskega kluba ni uspelo še nobenemu strategu.

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance je dober Zahovićev prijatelj. Povezuje ju marsikaj, tudi igranje za beograjski Partizan, ko sta bila še na začetku bleščečih karier. V mestu ob Dravi sta združila moči leta 2008, ko je Milanič na trenerskem stolčku nasledil večkratnega "dežurnega gasilca" Branka Horjaka. Legendarni napadalec Maribora, ki je bil dolga leta strelski rekorder kluba, njegov izkupiček pa je popravil šele srčni kapetan vijolic Marcos Tavares, je reševal Maribor v turbulentni sezoni 2007/08.

Pušnik z Zahovićem sodeloval manj kot tri tedne

Ko je Zahović prevzel mesto športnega direktorja in postal snovalec kadrovske politike, je bil trener Marijan Pušnik. Skromni rezultati, veliko slabši kot v sezoni poprej, ko je Maribor v Evropi presenetil celo izrazitega španskega favorita Villarreal, so poskrbeli, da se je Zahović v novi vlogi prvemu trenerju zahvalil že po slabih treh tednih. Na mariborsko klop je posadil dobrega znanca Milka Djurovskega, ki se je hitro poslovil. Legendarni zvezdnik jugoslovanskega nogometa je Ljudski vrt zapustil po 70 dnevih, požar za njim pa je gasil Horjak.

To je bila ena izmed redkih sezon, ko je Maribor z Zahovićem kot športnim direktorjem zamenjal več trenerjev. Ko je leta 2008 Maribor prevzel Milanič, se je začelo sodelovanje, ki je trajalo polnih sedem let in odstopalo od običajnih slovenskih meril. Primorec s štajerskim srcem je Maribor popeljal do naslova že v svoji prvi sezoni.

Vodstvo mariborskega kluba mu je stalo ob strani tudi v času najslabših rezultatov. Krajša rezultatska kriza ga ni odnesla z vijoličastega stolčka, Koprčani pa so bili zadnji tekmeci (2009/10), ki so se lahko veselili državnega naslova. Nato so si vijolice podjarmile Slovenijo in pod Milaničevim vodstvom osvajale lovoriko za lovoriko.

Milaniča je nasledil zdajšnji hrvaški selektor

Po koncu sezone 2012/13, ko so se Mariborčani pripravljali na kvalifikacije v ligi prvakov, se je Milanič po 1.828 dneh neprestanega vodenja vijolic poslovil od Ljudskega vrta. Odšel je k severnim sosedom v Gradec, kjer si je pred leti pod vodstvom legendarnega Ivice Osima služil nogometni kruh, in vodstvo mariborskega kluba prisilil, da hitro najde zamenjavo.

Zahović je z Milaničem tesno sodeloval slabih šest let in slovenskemu nogometu ponudil model, ki je v obdobju neprestanih in pogostih trenerskih menjav vidno izstopal. Milaniča je nasledil Ante Čačić, prvi izmed dveh Hrvatov, ki ju je Zahović povabil na vijoličasti stolček. Brkati Zagrebčan se je od Maribora poslovil z relativno uspešnimi rezultati, saj je bil vodilni v prvenstvu, v Evropi pa je skupinski del evropske lige začel z visokim domačim porazom proti Rubinu. Obojestranska ljubezen je trajala le 116 dni, nato pa je Čačić predal štafeto slovenskemu soimenjaku.

Šimundža, nekdanji reprezentant in napadalec zlate Prašnikarjeve generacije, ki si je priigrala nastop v evropski eliti, se je lotil zahtevne naloge in zablestel. Maribor je prvič v klubski zgodovini prezimil v evropskem tekmovanju, v domačem prvenstvu pa je bilo vprašanje prvaka odločeno že krepko pred zadnjim krogom. V prihodnji sezoni je Šimundža uspešno vijoličasto pravljico začinil s prebojem v skupinski del lige prvakov, kjer se je Maribor dostojno upiral večjim in bogatejšim klubom, ponovno je osvojil tudi naslov državnega prvaka. Nameraval ga je tudi v tej sezoni, a se je uštel.

Ante nasledil soimenjaka in se na klopi zadržal skoraj dve leti

Ekspresno slovo v kvalifikacijah za ligo prvakov je pustilo velike posledice, v prvenstvu pa je Maribor gledal v hrbet Olimpiji. Po visokem porazu v Ljudskem vrtu (0:3) je Šimundža pomahal v slovo mariborskemu občinstvu. Na vročem stolčku je zdržal skoraj dve leti, natančneje 686 dni, in postal drugi trener Maribora z najdaljšim stažem v zadnjem desetletju.

Zahović je po dveh tednih, ko je vlogo prvega trenerja začasno opravljal Saša Gajser, ponudil priložnost Krunoslavu Jurčiću. Maribor se je pod njegovim vodstvom Olimpiji približal le na tri točke zaostanka, njegovi izbranci pa so ga na cedilu pustil na spomladanskem uvodu, ko so v Ljudskem vrtu ostali brez točk proti Celju (0:1). Jurčić se je poslovil. Maribor je vodil 184 dni. Toliko časa sta na mariborskem stolčku skupaj prebila njegov rojak Čačić, ki bo letos vodil močno hrvaško reprezentanco na evropskem prvenstvu v Franciji, in Djurovski.

Če bo Milanič sprejel ponudbo in se dogovoril z Leeds Unitedom, saj je še vedno na njegovem plačilnem seznamu, bo postal prvi trener, ki se je v obdobju Zahovićevega udejstvovanja v mariborskem klubu vrnil na stolček. Je tudi rekorder, saj je bil trener Maribora dalj časa kot vsi drugi.

Ne spreglejte