Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 6. 2021,
23.09

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Danska Rusija EURO 2020

Ponedeljek, 21. 6. 2021, 23.09

2 leti, 10 mesecev

poročilo s tekme Danska : Rusija

Danska po visoki zmagi nad Rusijo do osmine finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Euro 2021: Danska - Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu skupinskega dela evropskega prvenstva s 4:1 (1:0) premagala Rusijo in si tudi zaradi belgijske zmage nad Finsko priigrala osmino finala. Danska, Rusija in Finska so v treh tekmah zmagale enkrat, najboljšo medsebojno razliko v golih pa so imeli Danci, ki so tako v skupini B osvojili drugo mesto.

Euro 2021: Danska - Rusija
Sportal Danci od skorajšnje tragedije do evforije, v osmini finala tudi Avstrijci

Pred tekmo je bila Rusija druga s tremi točkami, Danska pa je bila brez točk, potem ko jo je v prvem krogu presenetila Finska, v drugem pa je izgubila še z Belgijo. Danci so na prvi tekmi proti Finski ob koncu prvega polčasa ostali brez svojega zvezdnika Christiana Eriksena, ki je doživel zastoj srca. Rusija je prav tako izgubila z Belgijo, Finsko pa je premagala z 1:0.

Danska je tako pred današnjo tekmo za napredovanje potrebovala zmago nad Rusijo z dvema goloma razlike in uspeh Belgije, do česar je na koncu tudi prišlo, saj je Belgija za tretjo zmago z 2:0 premagala Finsko. Za visoko dansko zmago pa so zadeli Mikkel Damsgaard v prvem polčasu ter Yussuf Poulsen, Andreas Christensen in Joakim Maehle v drugem delu igre. Edini gol za Rusijo je z bele točke dosegel Artem Dzjuba.

Danska je tekmo začela z identično enajsterico kot proti Belgiji in že v začetku tekme imela veliko premoč v posesti žoge, a si resnejše priložnosti ni ustvarila. V 18. minuti je v protinapad stekel Rus Aleksandr Golovin, ki je prišel tudi do strela v okvir vrat, a je bil Kasper Schmeichel na mestu. V 30. minuti pa je s 27 metrov proti ruskemu golu nevarno ustreli Pierre-Emile Hojbjerg, vendar je žoga zletela mimo okvira gola.

Osem minut pozneje je po podaji Hoejbjerga 20-letni Damsgaard s 23 metrov neubranljivo streljal in s prvim strelom v okvir vrat svoje reprezentance Dansko popeljal v vodstvo. Le malo pozneje je po kotu do strela z glavo prišel Jannik Vestergaard, a je žoga zletela mimo gola. Danska je tako kot proti Belgiji tudi tokrat dobila polčas z 1:0.

Euro 2021: Danska - Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

V prvih minutah drugega polčasa je Rusija pritisnila in bila več pri posesti, a si prave priložnosti ni priigrala. Kmalu je znova pobudo prevzela danska izbrana vrsta in v 59. minuti prišla do povišanja vodstva po napaki ruske obrambe. Roman Zobnin je na slepo žogo brcnil nazaj proti vratarju, a je njegovo podajo prestregel Poulsen in z golom s sedmih metrov zanesljivo dosegel svoj drugi zadetek na prvenstvu.

V 68. minuti pa se je v danskem kazenskem prostoru Vestergaard prerival z Aleksandrom Soboljevom, ki je padel, in glavni sodnik je takoj pokazal na enajstmetrovko. Z bele točke je bil zanesljiv Dzjuba, ki je znižal zaostanek na 1:2. A po golu Rusov so znova pritisnili Danci, kar se jim je v 79. minuti tudi obrestovalo.

Po številnih odbitih žogah je ta na koncu prišla do Christensena, ki je zadel z roba kazenskega prostora. Le tri minute pozneje pa je v protinapadu po novi podaji Hoejbjerga ravno znotraj kazenskega prostora zadel Maehle, ki je postavil končnih 4:1.

Danci so si tako zagotovili nastop v osmini finala, kjer se bodo 26. junija v Amsterdamu pomerili z Walesom.

V osmini finala so tudi Italija, Nizozemska in Avstrija.

Rusija : Danska 1:4 (0:1)

Stadion Parken, gledalcev 25.000, sodniki: Turpin, Danos, Gringore (vsi Francija).

Strelci: 0:1 Damsgaard (38.), 0:2 Poulsen (59.), 1:2 Dzjuba (70./11-m), 1:3 Christensen (79.), 1:4 Maehle (82.).

Rusija: Safonov, Fernandes, Divejev, Džikija, Kurdjašov (od 68. Karavajev), Kuzjajev (od 68. Muhin), Ozdojev (od 61. Žemaletdinov) , Al. Mirančuk (od 61. Soboljev), Dzjuba, Golovin, Zobnin.

Danska: Schmeichel, Christensen, Kjaer, Vestergaard, Maehle, Wass (od 60. Stryger Larsen), Hojbjerg, Delaney (od 86. Jensen), Poulsen (od 60. Dolberg), Damsgaard (od 72. Noergaard), Braithwaite (od 85. Cornelius).

Rumeni kartoni: Kurdjašov (28.), Divejev (76.); Delaney (57.).

Rdeči karton: /.

Ne spreglejte